9 entry daha
  • sık sorulan sorular

    s: temmuz ayında tercih yaptım, yerleştim. aynı senenin ağustos ayında(bir ay sonra) geçiş yapabilir miyim?
    c: aynı yıl yapamazsınız. geçmek istediğiniz üniversite, bahar döneminde ek madde 1 ile öğrenci alıyorsa(almak zorunda değil) bir dönem sonra geçiş yapabilirsiniz. aksi taktirde bir yıl beklemek durumundasınız.

    s: kontenjan sayısı?
    c: üniversiteler, güz döneminde ilgili bölümün kontenjanının %30'u kadarını sadece merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş için ayırmak zorundalar. bahar dönemi için aynı zorunluluk yok, karar üniversitelere bırakılmış. en fazla %20 ile sınırlandırılmış. kontenjanla ilgili bundan başka hiçbir bilgi doğru değil arkadaşlar. yök'ün uygulama esasları'ndan kendiniz de okuyabilirsiniz.

    s: alt dönemlerden kalan dersim/derslerim var, dönem/yıl sonunda geçiş yapabilir miyim?
    c: ek madde 1 ile yatay geçişte ösym puanından başka başarı şartı aranmaz, yapabilirsiniz.

    s: devam zorunluluğu olan derslere gitmesem, dönem/yıl sonunda geçiş yapabilir miyim?
    c: ek madde 1 ile yatay geçişte ösym puanından başka başarı şartı aranmaz, yapabilirsiniz.

    s: öğretmen lisesi çıkışlıyım. ek puanla merkezi yatay geçiş yapabilir miyim?
    c: evet yapabilirsiniz.

    s: bölüm/üniversite değiştirmek zorunda mıyım?
    c: hayır. başka bir üniversitede aynı bölüme başvurabileceğiniz gibi, kendi üniversitenizde de başka bir bölüme başvurabilirsiniz.

    s: birden çok üniversiteye/bölüme başvurabilir miyim?
    c: evet, birden çok üniversiteye/bölüme başvurabilirsiniz. bazı üniversiteler sadece bir bölüme başvuru yapmanıza müsaade ederken, bazı üniversiteler birden fazla bölüme başvuru yapmanıza olanak tanıyor. hangi üniversite, nasıl yapıyor bilemem; sormayın. üniversiteleri arayın ya da önceki senelerdeki duyurulara bakarak fikir sahibi olun(değişmiş olabilir).

    s: üniversiteye kayıt olduğum yıldan sonraki yıllarda açılmış bir bölüme başvurabilir miyim?
    c: kayıt olduğunuz yılda, geçmek istediğiniz bölümün taban puanı oluşmamış olduğundan merkezi yatay geçiş yapamazsınız.

    s: ben ek tercihler ile yerleştim. başvuru yaparken de ek tercih taban puanlarına mı bakacağım?
    c: hayır, yerleştiğiniz yıldaki normal tercihler sonucu oluşan taban puanlara bakacaksınız.

    s: başvuru yapanlar kendi arasında nasıl sıralanıyor, her sene puanlar değişiyor?
    c: sene gözetmeksizin ösym puanı yüksek olandan düşük olana doğru sıralanıyor. çok adaletli durmuyor, katılıyorum. sıralamaya göre alınması daha mantıklı olabilirdi.

    s: geçiş yapmak istediğim üniversitenin/bölümün puanları benim yerleştiğim yıldan sonra düştü, geçiş yapabilir miyim?
    c: hayır. merkezi yerleştirme puanı (ek madde 1) ile yatay geçişin olayı; tercih yaptığınız sene yerleşebilecek olduğunuz bölümlere geçiş yapma olanağı sağlamasıdır. o sene yerleşemeyecektiyseniz, şimdi de geçiş yapamazsınız.

    s: x üniversitesi'nin merkezi yatay geçiş başvuru tarihleri ne zaman?
    c: bilmiyorum, bana sormayın. ilgili üniversitenin sitesinden duyuruları takip edebilirsiniz. arayarak öğrenebilirsiniz. eski duyurulardan geçen sene ne zaman yapıldığına bakarak, bu sene ne zaman yapılacağı ile ilgili aşağı yukarı fikir edinebilirsiniz.

    s: x üniversitesinin y bölümünden, z üniversitesinin t bölümüne başvuracağım. derslerimi sayarlar mı/ kaçıncı sınıftan başlarım?
    c: bilmiyorum, sormayın. hangi dersleri aldığınızı, hangilerinin sayılacağını, kaçıncı sınıftan başlayacağınızı nasıl bilebilirim?

    hakkında yanlış bilgiler verilmiş geçiş sistemi.
    her sınıfta başvuru yapabilirsiniz (intibak işlemleriniz sonucu dersleriniz sayılır/sayılmaz bilemem). burada dikkat etmeniz gereken husus; tamamen ya da kısmen yabancı dilde öğretim yapılan programlara geçişte; geçmek istediğiniz üniversitenin dil şartını sağlamanız gerektiği. başvurduğunuz üniversitenin kabul ettiği bir dil belgeniz yoksa geçiş yapamazsınız. sadece hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri için dil şartı aranmıyor. yani hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerinden dil şartını sağlamayanlar hazırlık sınıfına kabul edilirler, yeni okullarına başlarlar.

    kontenjanla ilgili olarak: üniversitelerin güz döneminde her bir program için ilgili bölümünün ösys kılavuzundaki kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayırmak zorunda oldukları yök usul ve esaslarında belirtiliyor. başvuru sayısının %30'u geçmesi durumunda ise ösym puanı en yüksek adaydan başlanarak kabullerin yapılması gerektiği belirtilmiş. bahar dönemi için böyle bir zorunluluk yok. üniversitelere bırakılmış, sadece %20'yi geçmemesi şeklinde kısıtlama getirilmiş.

    birden çok üniversiteye başvurabilirsiniz. bazı üniversiteler sadece bir bölüme başvuru yapmanıza müsaade ederken, bazı üniversiteler birden fazla bölüme başvuru yapmanıza olanak tanıyor.

    edit: twitter adresini kaldırdım, soru almıyorum.

    edit 2: hep aynı sorular sorulduğu için sık sorulan soruları yukarıya yazdım. lütfen tamamını okumadan soru sormayın. cevap aldığınızda da "bak emin misin?" gibi tepkiler vermeyin lütfen. bilmediğim ya da en ufak da olsa kuşkum olan sorulara verdiğim cevapla sizin sorunuza verdiğim cevap bir değil. ikna olmayacaksanız üniversitenizin öğrenci işlerine ya da yök'e sorabilirsiniz. tavsiyem; ağzından çıkacak olan kelimelerin sizin bir yılınıza mal olacağının idrakinde olduğunu düşündüğünüz insanlara soru sorun.

    yıllar sonra gelen edit 3: entrydeki bilgiler güncel değil. yine de entryi tutmaya karar verdim. silmemdense kalması daha faydalı olacaktır.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap