45 entry daha
  • namıdiğer orion.

    ülkemizden kış aylarında görünen ve ışık kirliliği en yüksek olan bölgelerde bile gökyüzünü süsleyen bu takımyıldızın, bir de ışık kirliliği olmadığı zamanlarda nasıl göründüğünü düşünürsek hakkında bu kadar çok mitin çıkmasına şaşmamamız gerekir.

    bu mitlerden benim en sevdiğim akrep takımyıldızı ile ilişkili olanıdır.

    efsaneye göre zamanında orion adında bir avcı yaşarmış. bu abimizin düsturu, geleni avlıyorum kaçan kurtuluyor şeklindeymiş. aynı zamanlarda bir de kimsenin öldüremediği dev bir akrep yaşarmış. bu yaratık kendisini öldürmeye gelen herkesi yüce mevlaya ulaştırdığından kimse kendisine yan bakmaya cesaret edemezmiş.

    tabi bizim orion'a bunun haberi gidince yerinde durur mu, tutmayın lan beni diye üzerine atlamış akrebin. orion akrebe ölümcül darbe vurmayı başarmış, ama akrep de meşhur akrep vuruşuyla orion'a saplamış.

    işte bu yüzden orion, yani avcı takımyıldızı, gökyüzünde görünürken akrep takımyıldızı görünmez; akrep takımyıldızı görünürken de avcı takımyıldızı görünmezmiş. bunlar gökte hala birbirlerini kovalar dururlarmış.

    hakkındaki bir başka ilginç bilgi de avcı takımyıldızı'nın ortasında yer alan ve orion'un kemeri olarak geçen 3 yıldızın, gize piramitleri ile benzer geometrik dizilimde olması.

    şu orion'un kemeri

    şu da gize piramitleri

    görüldüğü üzre orion'un kemerinde mintaka isimli yıldız, diğer iki yıldızdan geçen doğrunun biraz üstünde kalıp onlardan daha az parlaktır.

    aynı şekilde gize piramitlerinde de mikerinos isimli piramit, diğer iki piramitin tepe noktasından geçen doğrunun biraz üstünde kalıp onlardan daha küçüktür.

    bu takımyıldızın hakkındaki efsanelerle ilgili benim bildiklerimin sonuncusu hristiyanlıkla ilgili olanıdır.

    efsaneye göre hz. isa doğduğunda ona hediyeler sunmak isteyen 3 kral, doğudaki parlak yıldızı izlereyerek hz. isa'nın doğduğu yeri bulmuşlardır.

    peki bunun avcı takımyıldızı ile ne ilgisi var diyecekseniz sizi şöyle alayım.

    avcı takımyıldızının ortasındaki üç yıldıza orion's belt, yani orion'un kemeri deniyor. bu üç yıldız, her ne kadar üçüncü yıldız mintaka biraz bozsa da hemen hemen aynı doğrultuda yer almaktadır.

    peki hristiyanlığın doğuşunu miladın başlangıç yılı kabul edersek. yine mevzubahis konuların israil taraflarında gerçekleştiğini hesaba katarsak. ve isa'nın doğumunun da 25 aralık olarak kabul edildiğini göz önüne alırsak, bu 3 yıldızın oluşturduğu doğrultu bahsettiğim yer, yıl ve günde hangi yıldızı göstermektedir?

    doğudaki parlak yıldız, namıdiğer sirius.

    peki bu üç bilge kral, doğudaki parlak yıldızı takip ettiğinde neyin doğduğu yeri bulmaktadır?

    yaşam kaynağımız güneş.

    bir kaç fotoğrafı:

    1

    2

    3

    4

    bu arada, orion'un kemerinin doğrultusunu izleyince ulaştığımız yıldız olan sirius, yani türkçe'siyle akyıldız, gökyüzünün en parlak yıldızıdır.

    en parlak yıldız olarak azımsanmayacak bir kesim polaris, yani kutup yıldızı'nı bilir. oysa ki kutup yıldızı ilk sıralarda bile olmayan oldukça sönük bir yıldızdır.
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap