4 entry daha
  • bebeklere doğdukları andan itibaren verilmesi gereken, 2 yaşla birlikte zorunlu hale gelen eğitim.

    anahtarı: çocuğun, mahremiyet anlamında yetişkinden farkının olmaması. misafirlerin yanında siz nasıl donla gezmiyor ve sokakta insanların sizi gelişigüzel öpmesine izin vermiyorsanız, bebeğinizi de korumak zorundasınız.

    işin en başından alıyorum;
    - bebeğin altını kapıyı kapatarak, onunla yalnız kalarak değiştirmek. bebeğin altını (mecburi durumlar hariç) sadece bir kişinin düzenli olarak değiştirmesi. bez değiştirme/temizleme esnasında mahrem yerleriyle ilgili şaka yapmamak, gereksiz dokunmamak ve onu rahatlatmak.
    - bebeği/çocuğu kimseyi (anne baba dahil) öpmeye zorlamamak, onu zorla öpmeye, ona dokunmaya, kucaklamaya çalışmamak, onu tanımadığı insanların kucağına, mecburi ya da kısa süreli durumlar hariç bırakmamak ve çocuğa dokunurken (2 yaş itibariyle) iznini almak. (bu kısmı azıcık açalım; bir çocuğu birini öpmeye zorlamak demek "rızan dışında birine yakınlaş, o kişiyi mutlu et, bedenine hakim değilsin" mesajıdır, özgürlüğüne ve mahremiyetine büyük saygısızlık ve darbedir. kimse sizi ya da etrafınızdaki, bebeği eğlencelik gören yakınlarınızı memnun etmek zorunda değil. ya ayrıca bırakın artık şu mikroplu ağızlarınızla çocuklara doğru gülerek koşup onları öpmeye çalışmayı. iğrenç.)
    - bebeğin/çocuğun üstünü, odasında ya da kapısı kapalı, başkalarının olmadığı yerde ve iki yaşından itibaren ondan izin alarak değiştirmek. çocuğun, insanların içinde çıplak dolaşmasını nazikçe engellemek, çıplak şekilde kaçtığında (çok yapıyorlar) bunu eğlence malzemesi halina getirmemek.
    - bebeğe/çocuğa cinsel organlarının mahrem olduğunu ve anne-baba-doktor haricinde kimseye gösterilmeyeceğini, kimsenin dokunamayacağını uygun, şiddetsiz, korkutmadan öğretmek.
    - bebeğin/çocuğun odasına girmeden kapıyı çalmak ve onun da ebeveyn yatak odasına girerken kapıyı çalmasını istemek.
    - alt değiştirme konusu haricinde de bebeğin/çocuğun cinsel organlarını espri konusu etmemek, bu konuları konuşulamaz (tabu) ya da uluorta konuşulacak hale getirmemek.
    - bebekle/çocukla 2 yaş itibariyle kimsenin birlikte uyumaması (korktuğu/hastalandığı gibi özel durumlar haricinde) ve mümkünse çocuğun kendisine ait odasının olması.
    - tuvalet eğitiminde kapıyı kapamak
    - cinsel organlara komik/garip isimler takmamak, abartmadan bu konuları normal ve ciddi konuşabilmek.

    daha aklıma gelirse eklerim.
    burada yazdıklarım uydurma ya da abartı değil, zorunlu şeyler. zor da değiller. hayatı yönlendiren ve hassaslık isteyen bir konu bu, umarım gerekli insanlar okur uygular.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap