1 entry daha
  • uyusmazliklarda

    1. asli kaynaklar
    anayasa

    yasa(kanun)
    yasaya esit 3 kural:
    khk(bakanlar kurulunda cikar)
    milletler arasi antlasmalar : (yasa ile celisirse milletler arasi antlasma gecerlidir.)
    içtihadı birleştirme karari : bir yargı alanındaki değişik mahkeme kararlarının birleştirilmesi için o yargı alanındaki en yüksek mahkemenin (konu neyse ornegin yargitay mesela) aldığı karar

    tuzuk(bakanlar kurulu tarafindan cikarilir. iptali ise danistayin konusudur.)

    yonetmelik (kamu tuzel kisilikler, bakanlar, basbakan , bakanlar kurulu yonetmelik yapabilir.) not: bakanlar kurulu 1982 yasasina gore yonetmelik yapmaz.

    ... uyusmazliklarda bunlara bakilir.

    eger yazili kaynaklarda bosluk varsa bu kanun boslugudur . kanun boslugu bilerek birakilmis veya bilerek birakilmamistir.
    hakimin takdir yetkisi kanun boslugundadir. kural ici (kanun bilerek bos birakilmis benzerlerinden faydanilsin diye) kural disi bosluk burada meclis kendisini de farkinda degil boyle bosluk olduguna... acik kural disi bosluk hic bir kural yok. ortulu bosluk, kural var ama kimseye hayrı yok, anlamsiz kural.

    sonra yazisiz kaynak olan
    orf-adetlere bakilir.

    hem kanunda hem orf ve adette yoksa hukuk boslugu vardir. burda da
    yardımcı hukuk kuralları devreye giriyor. bu alandaki akademisyenlerin yazisina bakiyor
    doktrin (bilimsel gorus)
    ictihat yani daha onceki yargi karari

    eger yazili, yazisiz veya yardimci kaynaklarda konuyu bulamamissa yani hukuk boslugunda hakim hukuk yaratabilir. kurali koyabilir. hakim sadece o davaya bagli.hakimin kendi karari onun ictihat olur. baska hakimlerin karari onlarin ictihati olur. bir ust mahkeme bu ictihatlari birlestirir. ve buna uyacaksiniz der. bu da ictihadi birlestirme karari denir. birlestirme karari yasa degerinde olur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap