13138 entry daha
  • dünkü kehanetimden sonra (#60173462) jon'un ebeveynleri, r+l=j ve tower of joy ile ilgili sorular geldi. serinin hayranları için bilinen şeyler de olsa, o kadar yakından takip etmeyen dizi izleyicisi için bunlara bir açıklık getirmeye çalışayım. eğer gerçekten, 3. bölümde tower of joy göreceksek, olaya hakim olarak izlemeniz çok daha keyifli olur.

    --- spoiler ---

    r+l=j, yani rhaegar targaryen + lyanna stark = jon snow

    rhaegar targaryen: mad king aerys targaryen'in oğlu ve varisi.
    lyanna stark: ned stark'in kız kardeşi

    bu teori, a song of ice and fire destanının en bilinen ve en çok inananı olan teorisidir ve popüler olmasının temelinde, kitaplara özenle serpiştirilen ipuçları yatar.

    sanırım bu teorinin ilk çıkış noktası, jon snow'un, ned stark'in oglu olmayabileceği şüphesinin, daha ilk kitapla beraber okuyucuların aklına düşmesidir. ned stark, kitapta, haddinden fazla onurlu ve onuruna leke sürdürmemek adına ölümü bile göze alan bir adam olarak tasvir edilir. kendisinin, savaş ortamında bile olsa, gayrimeşru bir çocuk yapması karakterine ters düşmektedir. üstelik, gayrimeşru çocuğu olan lordların hemen hemen hiç birisi, bu çocukları kendi hanesi ve ailesinin içerisine sokmazken, ned stark, jon snow'u kendi evlatlarıyla aynı ortamda yetiştirmiştir. hatta, karısı catelyn'in yıllar süren ısrarlarına rağmen de, jon'un winterfell'den uzaklaşmasına izin vermez. durumu daha da şüpheli yapan, ned'in bu konunun konuşulmasından duyduğu rahatsızlıktır. ne zaman birisi jon'un annesini sorsa, ned hemen sinirlenir ve konuyu kapatır.

    catelyn stark dahil olmak üzere, bir çok insan, jon'un ned'in oğlu olduğundan pek şüphe etmez çünkü jon, görünüm olarak stark ailesinin bütün karakteristik özelliklerini taşır. dedikodular, genelde anneyle ilgilidir. ned'in en yakın arkadaşı robert baratheon, ned'in savaş sırasında wylla adında bir kadın ile ilişki yaşadığını ve çocuğun da ondan olduğunu söyler. winterfell içerisinde de jon'un aslında ashara dayne'den olduğu dedikoduları çıkar ve winterfell ahalisi ned'in gazabına uğrar.

    peki ned gerçekten jon'un babası mıdır? eğer öyleyse anne kimdir?

    bu noktada, sonradan robert's rebellion (robert'in isyani) olarak bilinecek ve robert baratheon'un kral olmasıyla sonuçlanacak iç savaşın başlama noktasına gitmemiz gerekiyor.

    robert'ın isyanının derin bir tarihsel gelişimi vardır ve temelinde, westeros'daki lordların, "deli kral" lakaplı aerys targaryen'den memnun olmayışları yatar. kralı devirerek, lordlar arasında çok popüler olan varis rhaegar'ı tahta çıkarmak isteyen lordlar olduğu gibi, targaryen hanedanının artık tamamen sonlandırılmasını isteyen lordlar da vardır. kralı tahttan indirme planları yapıldığından şüphelenen ve zaten akli dengesi yerinde olmayan aerys de iyice paranoyak olmuş, en yakınındaki tywin lannister gibi lordlara bile güvenmez hale gelmiştir.

    işte bu ortamda, harrenhal lordu walter whent bir turnuva düzenler. (bu turnuvanın, babasını devirmek isteyen lordlarla bir araya gelmek için rhaegar tarafından düzenlendiğine inanılır. rhaegar, bu sırada dorne prensesi elia martell ile evlidir ve ondan rhaenys ve aegon adında iki çocuğu vardır) turnuvanın tartışmasız yıldızı, birbirinden ünlü şovalyeleri deviren rhaegar targaryen'dir ancak ne olduysa zafer seremonisinde olur. gelenek, kazanan şovalyenin çiçeklerden yapılmış bir tacı, "güzellik ve aşkın kraliçesi" olarak seçtiği bir leydiye hediye etmesidir. rhaegar evli olduğu için, herkes onun bu tacı karısı elia martell'in başına koyacağını beklerken, genç prens, westeros'taki bütün büyük lordların şaşkın bakışları arasında karısını pas geçer ve mavi güllerden oluşan tacı, lyanna stark'ın kucağına bırakır. çok iyi başlayan turnuva da, böylelikle buz gibi bir ortamda bitmiş olur.

    turnuvanın üzerinden bir yıla yakın bir süre geçer ve bir gün lyanna stark ve rhaegar targaryen ortadan kaybolurlar. ned'in babası rickard ve kardeşi brandon, lyanna'nın rhaegar tarfından kaçırıldığına inandıklarından, hemen kral aerys'in huzuruna çıkıp, lyanna'nın bir an önce bulunmasını isterler. ancak, paranoyaklığı tehlikeli bir noktaya ulaşmış olan deli kral, rickard ve brandon'u öldürtür. üstüne bir de ned stark ve robert baratheon'un da kellelerini ister. ned ve robert, o sırada, eyrie'de, jon arynn'in koruması altındadırlar ve vale lordu arynn, kralın isteğini red ederek iç savaşı resmen başlatmış olur. westeros'un en güçlü savaşçılarından olan ve lyanna stark'a ilk gördüğü günden beri aşık olan robert baratheon isyanın başına geçer ve babası ve kardeşinin intikamını almak isteyen ned de onun peşinden gider (isyanın detayı için #42843751)

    bu iç savaş, robert'ın rhaegar'ı, trident nehri kıyısında öldürmesiyle isyankarların zaferiyle son bulur. rhaegar'ın ölümünden kısa bir süre sonra, jaime lannister, muhafızlığını yaptığı deli kral aerys'i öldürerek "kingslayer" ünvanını alır ve gregor clegane de, rhaegar'ın karısı elia ve çocukları rhaenys ve aegon'u katleder. targaryen hanedanı bozguna uğramıştır.

    savaşın sonuna doğru, ned stark, lyanna'nın, dorne topraklarındaki tower of joy denilen yerde olduğunu öğrenir ve başta howland reed olmak üzere, güvendiği 6 şovalye ile buraya gider. tower of joy'a geldiğinde, kulenin girişinin kralın muhafızlarının kumandanı gerold hightower ve muhafızlar arthur dayne ile oswell whent tarafından korunduğunu görür. (buradaki karşılaşmanın detayı için #49006123) ned, howland reed hariç bütün adamlarını kaybetmesine rağmen, muhafızları yenmeyi başarır ve kulenin içerisinde kardeşi, lyanna'yı, kanlar içerisinde bulur. bu noktada tek bildiğimiz ise, lyanna'nın ned'e o meşhur kelimeleri söylerken can verdiğidir:

    "bana söz ver ned".

    ----

    bu noktaya kadar anlattıklarım, gerçekten yaşanmış olaylardı. şimdi teorik kısımlara dalalım.

    öncelikle, bu teorinin doğru olması için kabul etmemiz gereken ilk varsayım, lyanna stark - rhaegar targaryen ilişkisinin karşılıklı olduğudur. yani, ortada bir kaçırma olayı yoktur. lyanna da, rhaegar'a aşıktır ve bu ikili beraber kaçmıştır. bu varsayım her iki karakterin kişiliğine daha uygundur. lyanna, kitapta, güzel, güçlü ve asi ruhlu bir kişi olarak tasvir edilir. kendisine aşık olan robert'ı pek beğenmez ve onu hovarda bulur. robert'ın ona aşık olduğunu söyleyen ned'e "aşk güzel şeydir ama bir insanın doğasını değiştirmez" der. buna ek olarak, rhaegar da, babasının tersine son derece zarif, nazik ve sevilen bir karakterdir. kendisini istemeyen birini zorla kaçırabilecek kişilikte olduğuna dair en ufak bir ipucu kitapta yoktur. karısını aldatmasının nedeni de, eskinin kehanetlerine olan inancıdır. rhaegar, ejdarhaların tekrar doğacağına inanır ancak kehaner "ejderha 3 başlı olmalıdır" dediği için, hep 3 çocuk ister. kendi çocuklarının, ejderhalara hükmedeceğine inanır. o yüzden, kendisine 3. çocuğu veremeyen karısı elia ile arası açılmıştır.

    tower of joy olayındaki en garip detay, kral ve prensin hayatlarının tehlikede olduğu bir iç savaş sürerken, kralın muhafızlarının 3 tanesinin bu kuleyi ve içerisindeki lyanna stark'ı savunuyor olmasıdır. neden kralın ve prensin yanında olmadıklarına dair sorular soran ned'e, muhafızların verdiği cevapların özeti "savaştan kaçtığımız için değil, yemin ettiğimiz için burdayız" olmuştur (diyaloğun tamamı #49006123) r+l=j teorisinin en güçlü kanıtı, bana göre bu cevaplardır. kralın muhafızları, lyanna stark'ı değil, targaryen tahtının varisini korumak için ordadır.

    bu varsayım, lyanna'nın neden kanlar içerisinde olduğunu da açıklar. ned, lyanna'nın ateşinin yükselerek öldüğünü söyler. yani, ortada bir katledilme durumu filan yoktur. lyanna, hamiledir ve jon'u dünyaya getirdikten sonra hayatını kaybetmiştir.

    tabi ki, olayların böyle gelişmesi, teorinin çıkış noktası olan onurlu ned stark'ın nasıl olup da gayrimeşru çocuk yaptığı meselesini de aydınlatıyor. jon, lyanna'nın çocuğudur ve ölüm döşeğinde lyanna'ya verdiği söz, ned'in jon'a kendi çocuğu gibi bakacağı anlamına gelir. ned, jon'un gerçek kimliğini açıklayamaz, çünkü isyandan sonra tahta geçen robert'ın, targaryen hanedanının varisine vereceği tepkiyi bilemez. robert, lyanna'nın ölümünden sorumlu tuttuğu targaryenlerden nefret eder ve rhaegar'ın çocuklarının katillerini de affeder. ned'in gayrimeşru çocuğu olarak winterfell'de büyümek, jon için en güvenli yoldur.

    eğer ned gibi onurlu bir adam bu yalanla nasıl yaşıyor derseniz, ned'in sürekli olarak lyanna'yı ve "bana söz ver" lafını düşünerek hüzünlendiğini söyleyebilirim. belli ki, bu ona acı vermektedir. zaten, idam edilmeden hemen önce, sansa'yı korumak için robert'a ihanet suçunu itiraf(!) etmesi de, ailesinin hayatı söz konusu olduğunda ned'in onurunu bir kenara koyabildiğinin göstergesidir.

    kitapta bu teoriyi destekleyen diğer bazı bölümler şöyle,

    -stark çocukları kitapta tasvir edilirken, arya ve jon'un babalarına, diğerlerinin ise annelerine benzedikleri söylenir. ned, arya'yı hep lyanna'ya benzetir.

    - stark çocuklarının kurtlarının renkleri gri/siyah iken, jon'unki beyazdır. beyaz saç, targaryenlerle özdeşleşmiştir.

    - daenerys targaryen, the house of the undying'e girdiğinde gördüğü vizyonlardan birisi "buzlu bir duvarda açan mavi gül" görüntüsüdür. mavi gül, lyanna ile özdeşleşmiştir çünkü bu lyanna'nın en sevdiği çiçektir ve harrenhal turnuvası sonrası rhaegar'ın lyanna'ya verdiği taç, mavi güllerden yapılmıştır. "buzlu duvardaki mavi gül" lyanna'nın oğlu jon'dur.

    -ilk kitapta, ned, robert'ın gayrimeşru çocuklarını düşünürken, düşünceleri önce jon'a, sonra da lyanna ve rhaegar'a kayar. jon'un, ona lyanna'yı hatırlatması tesadüf değildir.

    ----

    son olarak, tower of joy'da gerçekten ne olduğunu bilen tek kişinin, howland reed olduğunu hatırlatayım. ned'in idamından sonra, o güne şahit olanlar içerisinde hayatta kalan bir tek reed kalmıştır. kendisi, greywater watch lordu ve bran'ın yoldaşları jojen ve meera'nın babasıdır. kitapta, daha yakın dönemde ne yaptığına dair neredeyse hiç bir ipucu yoktur ve onunla ilgilir bir sürü teori vardır.

    kitapta nasıl olacağını bilmiyoruz ancak dizide tower of joy, bran'ın geçmişi gördüğü vizyonlar yoluyla gösterilecek. 3. bölümde, bütün sorulara cevap mı verilecek, yoksa kitapta açıklandığı kadarı mı gösterilecek bilmiyorum. eğer bu teori doğrulanırsa, jon'un ortaya çıkan yeni kimliği herşeyi nasıl etkileyecek onu da henüz düşünmek istemiyorum. her halukarda, benim için 6 sezonun en heyecanlı olayı, bu sahneyi izlemek olacak. umuyorum hbo, bunu da yüzüne gözüne bulaştırmaz.

    --- spoiler ---
29056 entry daha
hesabın var mı? giriş yap