• odin'in enkarnasyonlarından biri. efendim odin, tebdili kıyafet gezmek istediği zaman pelerinli ve asalı yaşlı bir gezgin ve bilge kılığına bürünür ve böylece kendisine bağlı kralların ve hükümdarların misafiri olarak gerçekten ne kadar inançlı olduğunu ve ne kadar iyi çalıştığını, cömert ve misafirperver olup olmadığını denetler. işte bu gibi durumlarda, maskeli anlamına gelen grimnir adını alır(mış).

    nitekim, karısı freya, geirröd adlı bir kralın yerine kardeşini (agnar) geçirmek için komplo kurduğunda odin'e geirröd'ün misafirlerine ne kadar kötü davrandığından bahseder. geirröd'den memnun olan odin ise, "olmaz öyle şey, bak sana ispatlayacağım" diyerek grimnir kılığına girip midgard'a iner. freya ise boş durmamış, geirröd'e haber salıp, "bak sana böyle yaşlı bir gezgin gelecek ama o aslında kötü kalpli bir büyücüdür, aman ha" der. geirröd de köpeklerin saldırmaya çekindiği ve adından (grimnir) başka bir şey söylemeyen bu yabancıdan işkillenip onu iki ateş arasına* oturtur ve böylece konuşmasını sağlamaya çalışır (geirröd aslında çok iyi bir kraldır, cömert ve misafirperverdir - hepsi freya kaltağının komplosu yani).

    odin bu durumdan sıkılsa da belli etmez ve ateşler eteğini sarana kadar sekiz gün sekiz gece kendisine gösterilen yerde oturur. sonunda freya'nın kral yapmak istediği agnar bu duruma dayanamaz ve grimnir'i kurtarır. grimnir de bunun üzerine aslında odin olduğunu ve geirröd'ü denemek için oraya geldiğini yumurtlayıverir. geirröd bunun üzerine öyle apışıp kalır ki, eli ayağına dolaşır* ve kendi kılıcının üstüne düşüp ölür*, agnar da kral olur. sonunda freya'nın hain planları amacına ulaşmış*, odin de salaklığına yanamayacak kadar durumdan bihaber olduğundan fransız bir edayla asgard'a geri dönmüştür*.

    odin'in başka bir enkarnasyonu için (bkz: harbard)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap