326 entry daha
  • yeni bir iş bulmadan istifa etmek sonucu kendimi bir anda tüm gerçekliği ile içinde bulduğum eylem. bu uzun mu uzun entry ailecek zengin olmayanlar ve orta halli bir türk vatandaşı için geçerlidir.

    iş hayatında çalışılan firmalarda bireysel maaşların çok astronomik değerlere ulaşmadığı sürece bu döneme girmek kaçınılmaz bir hal alabiliyor. gerek mobbing olsun, gerek maaş düşüklüğü olsun, gerekse de ikili ilişkiler ya da firmanın gelecek vaat etmemesi gibi sebeplerden dolayı, istifa kelimesi ve eylemi oldukça uygulanabilir gözükmektedir. peki istifa öncesi ya da sonrası iş arama süreci nasıl yönetilmelidir?

    işimden ayrılmadan önce yaklaşık 4 aydır iş arayan bir birey olarak işi bulduktan sonra daha rahat görebiliyorum bir şeyleri. öncelikle hedefinizdeki işi belirlemeden önce, hedefinizdeki işin gerektirdiği yetkinliklere sahip olmanız gerekiyor.

    --- şimdi yeni mezun öğrencilere seslenmek istiyorum. örneklemek gerekirse bir mühendissiniz diyelim ve başvurduğunuz pozisyon da üretim sorumlusu ilanı. bu ilan için sizi % 90 aramayacaklar bunu bilesiniz. arasalar bile üretim deneyimi olmayan bir yeni mezunu sorumlu olarak kimse almaz. ondan olsa olsa sorunlu olur. hadi diyelim ki bir mucize oldu, işe girdin, seni kötü günler bekliyor dostum. neyse konumuz bu değil ama sen yine de yetkinliklerine sahip olmadığın işe asla başvurma.

    --- genellikle orta düzey bir üniversite mezunu bireyler, iş arayışlarını kariyer.net üzerinden yapmaktadır. ancak bu site faydalı olduğu kadar sizi umutsuzluğa da sürükleyebilmektedir. örneğin bu site aracılığı ile eleman arayan çoğu firma 1 pozisyon için 1 personel arıyorsa bunu ilan olarak vermemektedir. genellikle 5 ilan 10 lira gibi temsili bir fiyatlandırma ile kariyer.net ile anlaştığı için diğer 4 ilanı öylesine vermektedirler. bu ilanlardan da size herhangi bir dönüş olmaması, sizi umutsuzluğa sürükleyen kriterlerden olmaktadır. bu açıdan bakıldığında başvurduğunuz ilanın doğruluk oranı kesinlikle % 100 olmayacaktır, bunu unutmayın.

    --- örneklemek gerekirse bir mühendissin ve kariyer.net'de iş arıyorsun. ama o kadar çok kriter girmişsin ki bir türlü istediğin tipte ilanlar karşına çıkmıyor, ne yapmalısın?
    ben iş ararken yazdığım 2 adet kriter var idi. bir tanesi şehir, bir tanesi de anahtar kelime.
    anahtar kelime denilen şey ise sitede yayınlanan tüm ilanlarda geçen bu kelimenin geçtiği ilanların filtrelenmiş biçimde önüne gelmesi olmaktadır. benim tavsiyem örneğin mühendislik mezunuysan anahtar kelime olarak "mühendis" ve şehir olarak " neyse artık o şehri " yaz ve arattır. çünkü her firmanın aradığı personeli hangi kelimeler ile arattığını bilemezsin. mesela çok iyi katı modelleme yapıyorsundur ama o kelimeyi yazmadığın için o işi hiç görememektesin genç arkadaşım. anahtar kelime olarak "mühendis", "ar-ge", "kalite" gibi kendince uygun kelimeler yazarak aratmalısın.

    --- bazı işler vardır ki isimleri çok farklıdır. mesela kimya okumuşsundur ve sen sadece aramalarını "kimyager" olarak yapıp, bir türlü doğru düzgün bir iş bulamıyorsundur. sorun sitede değil, sende güzel arkadaşım. aramanı farklı kelimeler ile denemelisin. seo diye bir şey var bu ülkede, araştır azcıkın. mesela sektörde kimyager diye personel arayan ilaç firması pek yoktur. genellikle kalite analisti, validasyon sorumlusu, ilaç tanıtım temsilcisi gibi unvanlar ile personel aranır. sen de sektöründe kullanılan kelimelere göre "kimya" yaz, "deney" yaz ne bileyim, farklı bir şeyler dene mutlaka.

    --- ingilizce bilmemen, ingilizce isteyen ilanlara başvurmaman demek değildir. ilanlarda ingilizce seviyeleri genellikle belirtilir. her firma sonuçta ingiliççe bilen personel ister ama sorsan kullanırlar mı, ıhh. ingilizcenin gerçekten önemli olduğu firmalar zaten bu kriter detaylandırırlar. muhteşem düzeyde ingilizce ve ekstra 1 dil daha bilen" gibi. hah işte onlara başvurma ingiliççe bilmiyorsan. ama mesela iyi düzeyde ingilizce bilen yazanlara ben başvurdum, şu an girdiğim yer de istiyordu ama görüyorum ki fıss yani dostum.

    --- çok uzun yazdım ama gerçekten yardımcı olmak isterim iş arayan torpilsiz orta düzey arkadaşlara. biraz da şehir değişikliklerinden bahsedelim. benim şahsi fikrim hiç alakanız olmayan yerlere başvuru falan yapmamanızdır. adam izmir de yaşıyor, ankara ile hiç bağı olmadığı halde gidip başvuruyor. oraya alışana kadarki süreçte iş kendisini boğuyor ve yüksek ihtimalle geri dönüyor. iş arayışlarınızda şehir seçiminizi iyi yapın ve saçmasapan iller yazmayın. iş bir şekilde bulunuyor ama hiç bilmediğiniz bir şehirde hengamede boğulursunuz, unutmayın.

    --- iş arama süreçlerinde başvuru yaptıktan sonraki gün mutlaka firmayı arayın. isminizi sormazlarsa bile bir yolunu bulup mutlaka not ettirin. arayın ve;
    " merhabalar. x sitesinde yayınladığınız ilanınıza başvurmuştum, süreç ne durumdadır acaba" diye sorun. yapacağınız sadece bu kadar ama sadece bu telefonu açtığınız için bile işi alabilirsiniz.

    --- iş ararken sadece kariyer sitelerine tıkılıp kalmayın. sektörünüzdeki lider kuruluşları araştırın, çoğunu biliyorsunuzdur zaten. sitelerine girin ve insan kaynakları sekmesinden açık pozisyonlara ulaşın. orada verilen mail var ise o maile özgeçmişinizi gönderin. bunu yapmaktan korkan milyon tane genç var, neden çekiniyorlar hala anlayamıyorum. sanki firma volkan adında bir polis ile gelip evinden alacak seni, korkma beya yardır gitsin. o ilanı sen başvur diye açtılar oraya.

    falan filan, yoruldum ulan, haydi hayırlı aramalar size.
    en önemli kriter ise kendinizi sürekli ama sürekli geliştirin. boş duranı ne allah ne de iş hayatı sevmez.
    hadi bakalım !

    ilgili diğer entrylerim için göz atabilirsiniz;
    (bkz: #59802497)
    (bkz: #60221602)
175 entry daha
hesabın var mı? giriş yap