5 entry daha
  • tanım: tecmo'nıun monster farm ps oyununun 1999-2000 yapımı toplamda 2 sezon sürmüş japon animesi.

    hakkında bilgiler: ilk sezon 1-48 ikinci sezon ise 48-73 bölümlerinden oluşuyor. türkiye'de kanal d ekranlarında 2000'li yıllarda yayınlanmıştır. (2001-2002 gibi olması lazım. 53 bölümü yayınlanmıştır seri sona ermemiştir.) animenin türkiye'deki telif ve yayın hakkı filma firmasına aittir. türkiye'de hakkında bilgi sahibi olan ya da meraklısı olan kişi sayısı ise 100'ü geçmez (tahminimce). halbuki pokemon ya da digimon'dan daha iyidir kanımca. zamanında ağladığım sahneler bile olmuştur.

    konu: diğer çoğu animelerden farklı olarak daha duygusal alt yapıdan oluşuyor. kısaca özetlemek gerekirse dünya tek kıta halindeyken (pangea formu) antik çağ'da (şu an ki dünyamızdan modern) bazı bilimadamlarının 'canavar'lar adını verdiği çeşitli yaşam formlarını oluşturması. ve bu buluşları ticarete döküyorlar. canavar deyince aklınıza korkunç şeyler gelmesin. her yaratılan canavar insanların hayatını kolaylaştırmak arkadaşlık etmek amaçlı yaratılıyorlar. bu oluşturulan yaratıkları da çeşitli 'gizem taş'larına hapsedip o şekilde insanlarla buluşturuluyor. (bkz: mystery disk). yavaş yavaş dünyanın dört bir yanına yayılan canavarlar artık hayatın bir parçası oluyorlar. fakat insanoğlunun az ile yetinmemesi üzerine çeşitli çalışmalar ile genetikleriyle oynanılıp artık birer savaş aletlerine dönüşüyorlar. sonrasında beklenen oluyor ve ilk büyük savaş gerçekleşiyor. devletler savaşlarda ciddi zaiyatlar veriyolar. canavarların çoğu ölüp tekrar disk haline dönüşüyorlar. (ölen canavarların hepsi ilk üretildikleri gizem taşlarına dönüşürler. tekrar nasıl dirildikleri konusuna birazdan değineceğim). insanlığın aç gözlülüğünün sürdüğü sırada bilim adamları tek güç olabilme adına moo adında bir devasa canavar yaratırlar. moo insanların içine yerleştirdiği çok yüksek güç ve nefret ile kontrolden çıkar ve felaketler tam olarak bundan sonra başlar. savaşın sürdüğü sırada hayatta kalmayı başaran bazı bilim adamları (diğer devletlerden geride kalan) (bkz: moo)'yu ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdürürler ve (bkz: phoenix) adında bir başka devasa canavar yaratırlar. karşı karşıya gelen iki taraf (iyi-kötü) çarpışmalar sonucunda her iki yaratığıda özel yöntemlerle ruh ve bedenlerinden ayırırlar. yıllar sonra monster rancher (evet bilinir adı bu) dünyası tekrar kötülerin ve iyilerin çeşitli çarpışmalarına şahit olur.

    gerçek dünyada yani tokyo'da 'genki' adında yaramaz haylaz 10-11 yaşlarında bir çocuk monster farm oyun turnuvasında finale kadar gelmeyi başarır. finalde rakibini yenerek büyük ödül olan oyunun yeni ve özel sürümü 'monster farm 200x' adlı cd ye sahip olur. evine postalanan cd'yi alır ve oyun konsolunun başına geçer. yukarıda bahsettiğim hikayenin çok kısa bir özetini demo olarak izler. demo sonrasında holly ve suezo adında iki karakterin tapınağa(disklerin hayata geçmesi için tapınakta 'unlock' edilmesi gerekiyor) doğru gittiğini görür ellerinde bir gizem taşı vardır. suezo diski tapınağın güç merkezine koyar holly ile genki aynı anda tuşa basar ve sonrasında oyun tuhaf bir şekilde genki'yi içine çeker ve genki artık monster farm dünyasına geçmiş olur. genki ve arkadaşları kötülüğün tekrardan egemen olmaya başladığı monster rancher dünyasında işlerin yoluna girmesi için efsanevi yaratık phoneix'i tekrar uyandırmak için yola koyulurlar.

    ana karakterler:

    genki: japonca'da adının anlamı enerjik, enerji dolu anlamına gelen yaramaz bir velet. tam bir cesur yürek, hırslı, çalışkan ve arkadaşlarına çok düşkün. birazdan anlatacağım diğer tüm karakterleri bir birine bağlayan ve kenetleyen genki'dir. gerçek dünyada yanında olan bazı eşyalarıyla geliştir. (sırt çantası, monster farm 200x cd'si ve tabiki de patenleri). evet genki (kötü canavarlarla savaşmak için patenlerini kullanır genellikle).

    holly: belki de animenin en gizemli kişiliği. 14- 15 yaşlarında bir kız. kötülüğün tekrar gün yüzüne çıktığı zamanlarda '4 büyük komutan'lardan 4.sü (bkz: naga) moo'dan aldığı emirler doğrultusunda holly ve suezonun köyüne saldırır. taş üstünde taş bırakmayan naga ve askerleri holly ve suezoyu saklandıkları yerde bulamazlar. yağmadan sonra saklandıkları yerden çıkan ikili onlara küçükken anlatılan phoenix hikayelerini hayal ederek efsanevi canavarı uyandırmak için yola koyulurlar. holly'e babası (ya da büyük babası tam hatırlamıyorum) tarafından verilen gaia taşı sayesinde (gaia taşı kayıp ya da saklı gizem taşlarının yönünü gösterir, pusula gibidir ama sadece gizem taşlarının yönünü işaret eder). ilerleyen bölümlerde köyden çok güçlü fiziksel ve ruhsal özellikleri olduğu için kovulur. kayıplara karışır. holly moo'nun yüzen kalesine çıktığında babasının çalışmalarını sürdüğü kimsesiz antik çağ kalıntıları arasında kötü ruh tarafından hapsedildiğini ve bedeninin şeytani bir hal aldığını görür. yani moo'nun içinde babasının ruhu ve bedeni olduğunu öğrenir. genelde arkadaş grubuna yemekleri o yapar. her hangi bir savaş sahnesi yoktur.

    mocchi: holly'nin canavarı suezo ise genki'nin canavarıda (bkz: mocchi)dir. genki'nin finalde kazandığı monster rancher 200x'in içinden çıkmıştır. dış görünümü; pembe renkli, sırtında kafasından kuyruk sokumuna kadar olan yeşil bir kabuğu vardır. doğduğunda daha bebektir. yani savaş güçleri henüz sıfırdır. grubuyla katıldığı her mücadelede giderek güçlenir. yumrukları ve kafa atışı güçlüdür. en güçlü saldırısı cehennem baharı saldırısı ile mocchi cannon'dur. çoğu kez arkadaşlarının hayatını kurtarmıştır.

    golem: dış görünüşü kaya kütlelerinden oluşan bildiğimiz dev. savunması güçlü olduğu kadar saldırılarıda çok güçlüdür. genelde holly'i korur, korurkende düşmanları ezer döver vs. en güçlü saldırısı tornedo attack'tır. moo ile ilk karşılaşmalarında moo'nun henüz tamamlanmamış geçici formu kadar ölçüleri vardır. moo asıl vücuduna kavuştuğunda golem yerde pire kadar kalır. grubun en duygusalıdır. çiçeklere özel ilgisi vardır. çicekleri tahrip eden kötü moo askerlerini gizem taşına çevirmişliği yani öldürmüşlüğü vardır. en büyük hayali güzel bir aşçı olup restourant açmak. gruba suezo ve mocchi'den sonra katılan 3. canavardır.

    rygar - liger - tiger (bir çok telaffuzu var çeşitli dillerde. ama orjinali rygar): namı monster rancher dünyasında çete kurmak ve usta hırsızlık yapmakla bilinir. genki ve grubuyla tanışmadan önce insanlardan nefret eder. yaşadıkları yer kendi gibi arkadaşlarıyla iki vadinin ortasında yaşarlar. kardeşi gray wolf (japoncada gümüş savaşçı) moo'nun eline düştüğünden beridir moo'ya hep nefret beslemiştir. ama sonradan öğrenir ki 4 büyük komutandan 3.cü sü kardeşi olmuştur. karşılaştıklarında ikisi amansız bir mücadeleye girerler. rygar phoneix'i bulmak ve kardeşinin kötülerin tarafından kurtarmak için onu öldürür ve gizem taşına dönüştürür. ve mezarı başında ona söz verir bir gün phoneix'i bulup tekrar kardeşiyle karşılaşacağına dair. en güçlü saldırıları buz saldırısı, kasırga saldırısı (namı buradan geliyor rüzgar savaşçı diye) ve lightning attack yani yıldırım saldırısıdır. görünüşü bir kurda benzer ama elektirik yükleyen ve saldırılarında kullandığı iki boynuzu vardır. rengi mavidir. gruba katılan 4. canavar üyedir. grubun en hızlısı en çeviği ve en gergin ismidir. ayrıca onun çıktığı sahnelerde ki müziğide çok mu çok güzeldir. yıl 2016 hala o soundtrack'ı bulamadım. youtube'da bir tane piyano cover'ı var onuda ben beğenmiyorum.

    ham: geçmişi rygar ile benzerlik taşır 3 kişilik bir hırsız çetesinde yer almıştır sonrasında grubu dağılmıştır. dış görünüşü bildiğimiz yaban kahverengi tavşandan farksızdır. iki ayağı üstünde yürür. grup ile karşılaşmaları bir turnuva sırasında gerçekleşir. finale çıkan grup üyesi rygar ile karşılaşır. rygar bir kaç hamle yapmak ister ham korkar. numara yapar pes ediyormuşcasına ama tam rygar sahayı terkedeceği sıra en güçlü saldırlarından biri olan gaz saldırısıyla rygar'ı bayıltır ve turnuvayı kazanır. çok zekidir. grubun beyni denilebilir. planlarının çoğu işe yarar iyi matematiği ve kıvrak zekası vardır. gruba dahil olduğu günden beri rygar ile kavga eder birbirlerine laf atmadan duramazlar. ama birbirlerine çok düşkündürler. ayrı yapamazlar. en güçlü diğer saldırılarıda ejderha tekmesi ve ejderha yumruğudur.

    ham ile birlikte 5 canavar ve 2 insan evladından oluşan 7 kişilik grup phoneix'i bulmak için yola düşerler. başları çoğu kez belaya girer. hepsinden birbirlerinden aldıkları güç ile kurtulurlar.

    yan ve diğer karakterler:

    moo: diğer canavarlar gibi insan yapımı gücünü kötülük için kullanan ruhu nefret duygusuyla beslenen şeytani yaratık. iki farklı vücut formu vardır. ilki kötü ruhun kendini yaşatabilmek için geçici olarak kamufle eden formu. diğeri ise antik çağdan kalma devasa bedeni. rygar gibi iki vücut şeklinde de boynuzları vardır. fakat her hangi bir saldırı şekli yoktur. devasa formunda kanatları vardır uçabilir. devasa formunun tamamlanabilmesi için gaia taşı şarttır aksi taktirde güneşe çıkamaz vücudunda yanıklar oluşur. normal formunda uçamaz fakat ışınlanabilir. kendine ait kendi simgesini taşıyan diğer gizem taşlarından farklı görünüşe sahip bir gizem taşı vardır. bu gizem taşı içerisinde kötü ruhu ve hapsettikleri bedenler vardır. antik çağda'ki büyük savaşın sonunda olduğu gibi grubun tekrar phoneix'i uyandırması sonucunda tekrar ruhunu kaybetmiştir fakat ruh kendini korumayı sürdürmüştür.

    phoneix : görünüş itibariyle vücudu alevlerle kaplı olan efsanevi kırmızı anka kuşu. moo'yu yenmek için insan eliyle vücudu ve ruhu form bulmuş yaratık. antik çağ savaşında moo ile savaştıktan sonra ikisininde ruhları bedenlerinden ayrıldı fakat phonex'in ruhu 1 parça değil 5 parçaya bölündü . genki ve grubu phoneix'in bedenini bulduklarında başta ne yapacaklarını bilemediler fakat arkadaşları monolith ruhun beş parçaya bölündüğünü ve bu bu 5 parçanın mocchi, suzeo, golem, rygar, ham olduğunu söylediğinde phoneix'i canlandırdılar. (gaia taşı 5 canavarıda bulduğunda kırmızı kırmızı yanıp sönüyodu monoliht holly'e bunun olduğu ispat edercesine söylüyor.) yapılan 2.büyük savaşta aynı antik çağda olduğu gibi iki devasa yaratık ruhları ve bedenleri birbirlerinden ayrıldılar. savaş sonrasında ölen yani gizem taşına dönüşen canavarlar tekrar canlandırılabilir gizem taşına dönüştüler. genki tekrar kendi dünyasına tokyo'ya geri döndü.

    pixie : yarı insan yarı cadı, bir şeytani peri. kanatları var ve kızıl saçlara sahip. moo'nun 4 büyük komutanından grubun ilk karşılaştığı. genki ile girdikleri mücadelede genki'den yumruk yiyen pixie kendini ve yaptığı işleri sorguladığında artık iyilerin yanında gruba dışarıdan destek oluyor zaman zaman. genelde uşağı yaveri blue mountain ile onun omzunda geziyor. ikinci büyük savaş gerçekleşirken ağır hasar alan pixie'yi baygın bir şekilde tapınağa götüren genki ve grubu blue mountain'in isteği üzerine pixie'yi hayatta tutmak için iki ruhu tek beden de birleştiriyorlar. pixie'nin yeni hali blue mountain'in vücut formuyla kaplı saçları yeşil oluyor ve askerlik arması (moo'nun amblemi) yok oluyor. yeni haline verilen isim ise venüs. en güçlü saldırısı rygar gibi lightning attack ile big bang) phoneix'i uyandırmada gruba bazen hayati noktlarda yardım ediyor. (gülüşünü özlediğim :))

    blue mountain: pixie'nin kader arkadaşı. golemin vücudunun koyu gri olup üstünün buzlanmış şekli. oda golem gibi az konuşuyor. çok güçlü ve golem ile saldırıları birebir aynı. ikinci büyük savaşta gruba verdiği değer ve efendisi pixie'yi hayatta tutabilmek için kendi canından sonsuza dek (birleşen ruhlar tekrar gizem taşına dönüşemez) feda ediyor. ama 2.sezon pixie'nin içinden bazı konuşmalarına şahit oluyoruz.

    gali: moo'nun 4 büyük komutanından grubun karşılaştığı ikinci isim. görünür bir formu yok. kafasında güneş sembolü olan bir canavar. genelde mistik saldırıları var. en güçlü saldırısı serap ve tanrı yumruğu. mocchi'nin mocchi cannon saldırısıyla ölüyor.

    gray wolf - gümüş savaşçı: rygar'ın kardeşi. moo'nun 4 büyük komutanın grubun 3. karşılaştığı isim. moo zamanında rygar ve kardeşinin çetesine saldırıyor. hepsini güçsüz bıraktıktan sonra gray wolf'u rehin alıyor ve beynini yıkayarak abisine düşman ediyor. en güçlü saldırıları aşağı yukarı rygar ile aynı ama güç olarak abisi her zaman ondan daha güçlü. (defalarca kez yeniyor)

    naga: 4 büyük komutanın grubun karşılaştığı son isim. dev bir kertenkele şeklinde koyu mor bir vücut formu var. holly ve suezo'nun köyüne saldırıyı düzenleyen isim kendisi. saldırı emrini moo yani holly'nin babası veriyor. (anlattığına göre kızının kendinden iyice nefret etmesi için *ruhu nefretle besleniyor)

    general durahan : moo'nun doğu cephesi komutanıdır. tüm doğuyu elinde tutar. büyük savaş sırasında kafasında farklı düşünceler vardır. moo'nun gaia taşına ihtiyacı olduğu kendisinden yardım etmesini istediğinde gaia taşını kendisi için kullanmak ister. tam kaçacağı sırada moo'ya saldırmasını emrettiği askerleri kendisine saldırır ve taşı moo'ya kaybeder. moo bedenini tamamlar ve uzay gemisiyle birlikte general durahanı yerin dağın dibine gömer. ikinci büyük savaş bittikten sonra general durahan ve ekibi kötülüklerini ve moo amblemlerini kaybetmemişlerdir. final bölümde ise 5 yandaşı ve kenndisi ile birlikte kötü ruhun yeni bedeni (yani moo gibi) olmuştur. fakat dış görünüşü 5 askerinin karma bir halini almıştır. genki ve grubu tekrar phoneix'i uyandırarark kötü ruhu sonsuza kadar bitirmişlerdir.

    atladığım yerler kararkterler mutlaka vardır ama çok uzun oldu. bu zamana kadar ki en uzun entry mi yazdım. en güzeli de oldu. böylesine bir eserin artık tv'lerde yayınlanmasını beklemek fazla hayal olur (yıl farkından dolayı) bu zamana kadar da her hangi bir web sitesinde türkçe dublajı ya da alt yazılısı bile yoktu. ama 2 hafta önce rastgele aklıma gelip arattığımda rido-chan diye bir kardeşimizin açtığı blog sayfasında 2. sezon 7.bölüme kadar çevirdiğini gördüm. kendisine teşekkür yazımı yazdım kendisi geri dönüşte yaptı. devamıda gelecekmiş fakat bu aralar biraz rahatsızmış. kendisine acil şifalar diliyorum burdan sağolsun varolsun güzel insan.

    neyse çok konuştum iyi seyirler hepinize.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap