• ekşi duyuru'da arkadaşın teki açmış konuyu, demiş ki:
    bütün bu fantastik kahramanlar furyasını saçma bulan bir ben miyim?

    özetle, süperkahramanlarla dolu fantastik hikayelere ve bunların işlendiği çizgi romanlardan uyarlanmış sinema filmlerine gıcık olduğunu belirtmiş arkadaş. buraya kadar herşey normal. yalnız şu yorumu görünce: "20. yüzyıl ortasındaki internetsiz, mobilsiz garip dönemin tuhaf teknolojik fantezilerinden bugüne miras kalmış, amerikan çizgi roman kültürünü yeniden üreten ve dünyaya pazarlayıp tekrar tekrar para kazandıran saçma şeyler ya"

    dedim orda dur..

    bu kadar basit mi yani?

    duyuruya cevap olarak da yazdığım gibi, fantastik hikayelere, süper kahramanlara olan ilginin insanlık tarihinde çok yeni birşey olduğunu sanıyorsak feci bi yanılgı içindeyiz demektir.

    çünkü modern dönemden önce mitolojik anlatılar vardı, binlerce yıl boyunca.. modernizmle birlikte bilimsel yaklaşımın da baskınlık kazanmasıyla bu mitolojiler gerçeklik anlamında geçerliliklerini yitirdiler sadece. birer masal, çocuk hikayesi vb. statüsüne indirgendiler. ama bu durum insanlardaki doğaüstü ya da insanüstü diyebileceğimiz güçlere olan ilgiyi, en azından bu konularda hayal kurma dürtüsünü yok edemedi. yani bir anlamda bilimin zihinlere hakim olmasıyla bilinçaltına itilmiş olan şey, bu tür fantastik hikayelerle tekrar yüzeye çıkmış oldu bir şekilde.

    düşünüldüğü zaman çok ciddi aslında. evrimsel açıdan nasıl bir açıklaması olduğunu merak ettiğim bir konu.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap