11 entry daha
  • 30.ooo kişilik baycu noyan kumandasındaki moğol orduları'nın anadolu topraklarından erzurum'a girerek bu bölgeyi tamamen yağmalaması üzerine, ikinci gıyaseddin komutasındaki 80.ooo kişilik kuvvet ile sivas yakınlarında 1 temmuz 1243'de karşı karşıya gelir. ikinci gıyaseddin'in emrindeki tecrübeli kumandanlar, kuvvetleri'nin bulundukları pozisyonu korumaları gerektiğini, çünkü moğol kuvvetlerinin atlı birliklerden oluştuğu ve daha hızlı davranarak selçuklu piyadelerini hezimete uğratacağını savunmaktadırlar. ancak bu fikre karşıt olan genç ve tecrübesiz kumandanlar, direk taarruza geçilmesi gerektiğini savunmakta bu tezlerini de moğol ordularından daha kalabalık olduğu fikri ile desteklemektedirler. genç ve istekli olan ikinci gıyaseddin, en güvendiği ve diğer birlikler için de güven ve cesaret teşkil eden süvarilerini öne sürer. ancak moğol kuvvetleri bu saldırıyı püskürterek selçuklu öncü kuvvetlerini yağmalar. bu gelişmeyi gören bazı piyade birliklerinin moralleri bozulur ve savaşmadan bölgeyi terk ederler. en güvendiği süvarilerinin hezimete uğraması üzerine ikinci gıyaseddin ağlayarak istanbul'a doğru kaçmaya başlar. bunun bir taktik olduğunu zanneden moğollar uzun süre beklemede kalsalar da işin aslını öğrenirler. selçuklu ordusunu yenen moğollar erzincan, sivas ve kayseri'yi yağmalayarak buralarda katliam yaparlar.

    sonuç olarak türk tarihinin belki de en trajik mağlubiyeti alınır. anadolu selçuku devleti tecrübesiz kumandanlarının ve beceriksiz bir sultan'ın hamleleri ile tarih sayfasından 1308 yılında silinir.

    45 dakika sürdüğü çeşitli tarihlerde dile getirilmiştir. yüksek disiplinli ve yağmaya aç ve komple atlı olan moğol ordusunu karşısında gören anadolu selçuklu ordusunun savaş alanından kaçması trajikomiktir. anadolu selcukluları ve mogollar arasında geçen savaş sonunda anadolu selçuklu devleti yıkımış ve anadolu moğollar tarafindan işgal edilmiştir
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap