8 entry daha
  • sert görünüşlü dor düzeninin bellibaşlı özellikleri arasında basamaklı bir tavan; eliptik yivlerle süslenmiş sütunlar ve 3 parçalı sütun başlıkları hemen dikkati çeker. dor düzeni sütunlarının en belirgin özelliği gövde boyunca uzanan yarı eliptik yivlerdir. yivler genellikle 20 tane olmakla birlikte, tapınağın büyüklüğüne ve devrine göre, 16 ile 24 arasında değişirdi. bunlar tapınağın yapımı sona erdikten sonra oyulurdu.

    dor düzeninde sütunların oranları iyon düzenindekilere göre daha kalındır. ayrıca ilk başlarda dor sütunları birbirine daha yakın yerleştirilip daha da kütlevi olurdu. tek tek her ögenin birbirine orantısı da yine kendi kuralları içinde uygulanırdı. örneğin, bir sütunun yüksekliği her zaman için taban çapına göre belirlenmiş bir oranda tutulmak zorundaydı.

    tipik bir dor sütunu, boyunun üçte birinden yukarı, hafifçe şişkin bir görünüm verecek şekilde incelerek yükselirdi. en eski tapınaklardan bu düzende yapılmış olanların sütunlarında, ağırlığı yukarı itiyormuş izlenimi veren eşsiz bir görünüm elde edilmiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap