66 entry daha
  • siyasi önemine ayrıca değiniriz ancak alman meclisinin aldığı bu kararın hiçbir hukuki geçerliliği ve itibarı bulunmamaktadır.

    soykırım bir hukuk kavramıdır ve bir suçtur. soykırım suçunun varlığına dair karar verebilecek organlar (soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması sözleşmesinin 6. maddesine göre) ya o olayın yaşandığı ülkenin mahkemesi ya da yetkilendirilmiş bir uluslararası ceza mahkemesidir. bunların dışında bir organ tarafından yapılacak bir açıklama veya verilecek bir karar manevi ve siyasi öneminin haricinde hiçbir geçerlilik arz etmez.

    bunun dışında, avrupa insan hakları mahkemesi 15 ekim 2015'te verdiği doğu perinçek v. isviçre kararıyla zaten 1915 olaylarının tartışılabilir olduğunu ortaya koyarak, meclislerin bu konuda birtakım yaptırımlar kurmaya çalışmasının önünü kesmiştir: (bkz: #55534795)

    uluslararası hukukta böyle açık hükümler varken ve alman meclisi (alman temel yasasının 25. maddesine göre) uluslararası hukuka uymak zorundayken, meclis yetkisiz olduğu bir konuda harekete geçerek soykırım kararı alamaz ya da soykırım suçlaması yapamaz.

    alman milletvekillerinin birçoğu da bunun farkında ve yaptıklarına bir kılıf bulabilmek için "soykırım" adlandırmasını hukuki bir yargı olarak değil, olayın ciddiyetini açıklayabilmek için kullandıklarını konuşmalarında üstüne basa basa söylediler.

    bu durumda yapılması gereken türkiye'nin ve almanya'daki türk toplumunun galeyana gelmeden hukuki mücadele başlatmasıdır. bu konudaki girişimler başladı bile. vatan partisi avrupa temsilciliği kararın çıkmasının akabinde alman meclisine dilekçeyle başvurarak kararın kaldırılmasını talep etti: https://www.facebook.com/…089592862/?type=3&theater

    siyasi açıdan çok daha çetrefilli bir konu ama hukuki açıdan bakıldığında alman meclisi bu kararıyla kendini lekelemiştir.
378 entry daha
hesabın var mı? giriş yap