13142 entry daha
  • coccinellidae, yani uğur böceği, yani gelin böceğinin şirin mi şirin bir böcek olduğunu hepimiz biliriz değil mi? peki bu şirin şeylerin bir predator(avcı) olduğunu söylesem? bende ikinci sınıfta öğrenmiştim yazmak bugüne nasip oldu. bu küçük arkadaşlar kendi dünyalarında o kadar akıl almaz işler yapıyor ki... mesela içlerinde karınca yiyen türleri bile var.( ne istedin lan işinde gücünde olan güzelim karıncadan?) bunun dışında en yaygın olarak afidlerle yani yaprak bitleriyle besleniyorlar. hani şu küçükken eriğe daldığımızda elimize yeşil böcekler yapışırdı ya onları yiyorlar işte. ayrıca bu afid denilen şerefsiz topluluk, bir çok sebzenin ve meyve ağacının yaprak öz sularını emerek zarar yaparlar, işte bu uğur böcekleri bu alçakları etkisiz hale getirip mideye indiriyor.

    bu kadar mı peki? bu masum böceklerin beslendiği diğer türler şöyle; örümcekler, akarlar,beyazsinekler, yaprakbitleri, kabuklubitler, unlu ve mumlubitler ile thysanoptera,lepidoptera, coleoptera ve hymenoptera larvaları
    (burada şunu belirtmek lazım saydığım tüm türlerin her biri birer tarımsal zararlıdır, uğur böceği doğal dengeyi bozmadığımız, bilinçsiz ilaçlama yapmadığımız sürece bu türlerin doğal düşmanıdır. biz doğanın iç işlerine karışmadığımız sürece bu zararlılar ekonomik zarar eşiği altında kalabilir)

    demem o ki bu şirin şeylerin amansız birer avcı olduğu hiç aklıma gelmezdi. dış görünüşe aldanıp; "ay ne şirin şey yirim ben seni... "demeyin. zira onun yiyebildiklerini görünce konu daha da ciddileşiyor.
28631 entry daha
hesabın var mı? giriş yap