• "ilk güneydoğu anıtı: güneşi yükseltenler. dağ ve komando tugayı ve hakkari'deki birliklerin teröre karşı verdiği mücadelede şehit düşen 623 kahraman evladı, muhteşem bir yapıtla anıtlaştı. şehit adlarının yazılı olduğu 11 metre yüksekliğindeki, "isimleriyle güneşi yükseltenler" anıtı, yüzde 25 meyilli, 2 bin metre karelik bir alanda inşa edildi.

    çanakkale ve kıbrıs şehitlerinden sonra, güneydoğu şehitleri de hakkari dağlarında ölümsüzleşti. anıt iki ay gibi çok kısa bir sürede başlayıp bitirildi. anıt ağustos ayı sonunda görevini tamamlayarak ankara'ya atanan tuğgeneral osman pamukoğlu tarafından yaptırıldı.
    hakkari bölgesinde son 11 yılda şehit düşen, 28 subay, 21 astsubay, 574 erbaş ve erin rütbesi, adı, baba adı, doğum tarihi, memleketi, şehit olduğu tarih ve yer mermerler üzerine yazılmış durumda. mermer plakalar üzerinde atatürk'ün vecizeleri de bulunuyor. bunlar arasında, "türk milletinin çocuklarının kahramanlık ve fedakarlıklarına ölçü bulunamaz", "bu memleket tarihte türk'tü, halen de türk'tür ve ebediyen türk kalacaktır", "dünyanın hiç bir ordusunda, yüreği senin kadar temiz ve sağlam askere rastlanmamıştır" vecizeleri dikkati çekiyor.

    şehitlerimiz için yapılan anıtın bir benzerini, abd, vietnam'da ölen askerleri için yapmıştı."

    9 eylül 1995, hürriyet gazetesi
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap