128 entry daha
  • islamiyet arabistan yarimadasinda kurulmus ve bu cografyanin sartlarina uygun bir dindir.

    arap dedigimiz varlik sabah 4`de kalkip zaten hosaf gibi olan suyla abdestini alir, namazini kilar sonra vurup kafayi 12'ye 1'e kadar uyuyabilir, cunku onun calismak gibi bir derdi ya da zorunlulugu yoktur.

    oysa modern insanin gunde 5 kere abdest alip namaz kilmasi gundelik hayata iliskin faaliyetlerini ciddi sekilde aksatacaktir. saat 6 da ise gitmesi gereken adam icin bu ibadet iskencedir.

    ozellikle eski donemlerde sicak suya ulasmanin simdiki kadar kolay olmadigi soguk iklimlerde yasayan insanlari dusunun. sabahin korunde sicak yataktan kalkip buz gibi su ile abdest almak cok kolay olmasa gerek.

    yine arap yasadigi col ikliminde rahatlikla devesini kesip, kanini akitabilir. eger siz bu nuansi anlayamayacak derecede fanatikseniz, havaalani apronunda deve kesersiniz.

    arap senede belirli zamanlarda mekke'ye gidip haci olabilir zira burasi onun ulkesidir. lakin binlerce lira maliyet ile hac farizasi adi altinda suudi arap yonetimine para kazandirmanin, ustelik hayatindan olmanin mantikli tarafi en azindan tartismaya aciktir.

    islamin vecibeleri kadar vaadettikleri de col arabinin zevkine ve begenisine goredir.

    ornegin; "memeleri yeni sertlesmis bakire kizlar" , "etinin uzerinden kemiginin iligi gorunen kadinlar" col arabinin genc ve beyaz kadin tutkusuna, "iclerinden sarap akan irmaklar" ise gene bu cografyanin esirgediklerine bir atif gibidir.

    ayni sekilde omrunu kavurucu gunesin altinda geciren col arabini korkutacak yegane sey de; "daha fazla sicak"tir. bu eksigi de cehennem fikri ile tamamlayabiliriz kanisindayim.

    arabistan'da yasayan birisi olarak diyebilirim ki islam dini bu cografya icin gerekli ve saygideger bir bicimde kurgulanmis olabilir. hijyene pek de onem vermeyen bu insanlarin, din adina bile olsa gunde 5 defa su ile temas etmelerine acikcasi ben saygi duyuyorum. ancak gunde 2 defa yikanan bir insan icin abdestin -kimilerince lanse edildigi sekilde- temizlik saglama ozelligini ne kadar onemseyebiliriz.

    basta da belirttigim gibi butun gununu yatarak ve tembellik yaparak geciren arap icin en azindan 5 defa egilip kalkmak saglikli yasam aktivitesi olabilir. ancak evine ekmek goturmek icin 12 saat calismak zorunda olan fabrika iscisinin bir de gunde en azindan 2 saatini bu aktiviteye ayirmasi mantikli gorunmemektedir.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap