7 entry daha
  • adorno'nun dev eseridir. adorno bilindiği üzere frankfurt okulu denilen, eleştirel ekolü de benimsemiş olan gelenekten gelir. okul konumuzun dışında olduğu için hakkında bilgi vermiyorum.

    negatif diyalektiğin ne olduğunu kavramak için öncelikle, diyalektik nedir ve nereden gelmiştir bunu bilmek gerek. diyalektik, kısaca, zıtların sentezlenmesi, uyumlanmasıdır. örneğin, ben ortaya "ahlak, ödevdir" gibi bir tez sürdüm, kant gibi. bir başkası da çıkıp anti-tez olarak, der ki, "hayır. ödev değil, görecelidir".
    bu iki fikrin savaşımı sonucunda ortaya çıkan ürüne, sentez denir.
    özetle; x versus y=z; z versus a=b ... şeklinde sürer gider.

    yukarıda verdiğim bilgiler, hegel diyalektiğiyle ilgilidir. (bkz: hegel diyalektiği)
    marx, bunu topluma uyarlar. ve ekler, toplumlar diyalektik olarak komünal sisteme evrilecektir. buna da, diyalektik materyalizm diye bildiğimiz ismi vermiştir.

    adorno ise, negatifler olayı. kendisi de negatif/pasif bir insandır. bu pasifliğini, aktiflerden çekindiği için felsefî düzlemde kullanır.
    şaka şaka. tez ve anti-tezin korunması gerektiğini düşünür. yani, fatih ve beşiktaş birbirine uyumlanmamalıdır. ikisi de kendi kültürlerini muhafaza etmelidir. benzeri toplumsal konularda öne çıkar daha ziyade. adorno devam eder, eğer sentez sürekli hale gelirse, tarihin sonu gelecektir. çünkü zaman içerisinde, hiçbir şey kalmayacak, tüm tez ve anti-tezler erimiş olacaktır.
    özetle, tez ve anti-tez korunursa, insanlığın durumu korunup, süreklilik sağlanacaktır.

    gelelim bunun eleştirisine, negatif diyalektik, eylemsizliği gerektirir. sana karşı haksızlık varsa, sessiz kalırsın. sana yumruk atana sırtını dönersin. naziler baştaysa, saygı duyarsın. evet, tam olarak böyledir. eser üzerinde ben bunu gördüm.
    eylemsizlik, benim açımdan doğru bir tutum değildir. popper'a yakınımdır bu anlamda. "sana tokat atana yumruk at". nazilerle de ilişkili elbette.
    özcesi, eylemsizlik kötüdür. başkaldırmak gerekir çoğu zaman; aileye, dinî otoritelere, siyasî iktidarlara ve sair.

    edit yüksel: hedeler verildi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap