4018 entry daha
  • öyle gidince de bitmiyor be gencler.

    bak 2010 yılında gittim ben ülkeden. 4- 4.5 sene ingilterede yasadım simdi de 1.5 yıldır nerdeyse almanyada yasıyorum.

    yurtdısında yasayanlar hep bal yiyor, hayatları cok mutlu gibi bir anlayıs var. ama ne yazık ki öyle degil.
    söyle ki:
    1-nereye gidersen git kimligini de beraberinde götürüyorsun. batı modernligin cok daha yüksek oldugu bir yer. ama sanıyor musun ki buralarda ırkcılık yok. olmaz mı lan? dik alası var. zaten temelde bir ırkcılık var, bir de üstüne ısıd filan ayagına dogu batı ucurumu iyice acıldı. günlük yasamda hatta is yerinde ön yargılarla karsılasıyorsun.

    2- tayyip'in yaptıgı hersey aslında sana zarar veriyor. seni yakınen tanımamıssa, türk tipini yani bir yerde seni de tayyiple özdeslestiren baya bir insan var. yurtdısında mustafa kemal degil tayyip'sin.

    3-kagıda dökülmüs zorluklar var. ab vatandası olmamanın getirdigi, is ararken ya da oturma izni gibi davalarda resmi zorluklar.

    4-uzun yıllar türkiye'de yasadıgın icin oranın kültürü ile büyüyorsun. leyla ile mecnun izleyip, cayla börek yemekten hoslanıyorsun. bunlar klasik bir avrupa/abd'liye hitap etmiyor. yakın arkadaslıklar kurmak zorlasıyor. kendi evinde kücük türkiye'ni yaratabildiysen ne ala (esinle colugun cocugunla) ama tek basına türkiye'den gittiysen depresyon seni bekliyor dostum (cok sayıda arkadasımın basına geldi, türkiye'de iken en türk tarzı yasamdan uzak arkadaslarım bile yurtdısında türk arkadas toplulukları arar oldular).

    5- ana dilini konusmuyorsun. ben sular seller gibi ingilizce konusurum yok almanca konusurum deme. öyle degil o. adam bir atasözü, deyim söylüyor. millet takır takır gülerken sen mala baglıyorsun. kendini en iyi anadilinde ifade edebilirsin unutma.

    ha o zaman, niye türkiye'ye dönmüyorsun diyebilirsin. teraziye bunları bir tarafa koydugunda diger tarafa da türkiye gerceklerini koydugunda burada kalmak demek ki daha agır basıyor. kaldı ki sonraki jenerasyonları düsünüyorsan bu zorluklara gögüs germeye calısmak da o kadar kötü degil. benim kızım avrupa'da dogdu bu zorlukların cok daha azını cekecek, belki hicbirini cekmeyecek ama en sonunda kabul edilebilir bir vatandaslıgı olan dünya insanı olacak.

    onun icin avrupa'ya devam dostlara selam...
18660 entry daha
hesabın var mı? giriş yap