2463 entry daha
  • piyasanın tedirgin olmaya başladığı geçen sene son döneminde başlamış ve o zamandan bu yana devam eden ve daha da zannediyorum her şey yolunda gider ve büyük sıkıntılar yaşanmazsa ekonominin ilk toparalanma emarelerini en erken 2019 yaz sezonu gösterebileceği bir döneme girildiğini gösteren krizdir.

    inşaat sektöründe çalışıyorum. otel yapıyoruz. yani müşterilerimiz otel sahibi olan veya olmak isteyen ortaokul izcileri. ben hamalım ve bu backgrounda göre; geçtiğimiz yıllarda yaptığımız otel projelerinin yerleri, çapları ve sözleşme koşulları ile bu sene yapılan ve yapılacak olanların arasındaki en büyük fark sayı ve tutar. yani mesela antalya'daki otel inşaatlarının durma noktasına gelmiş olması ve kaydadeğer bir projenin henüz ortalıkta olmadığından bahsedebiliriz. (tarih itibariyle)

    ama bu durum aklınıza şöyle bir şey getirebilir. "otel alayım!" valla bence seneye alın çünkü daha ucuz olacak. bir çok şirketin özellikle önümüzdeki sene (bkz: 2017) artık olmayacağı ve sektörün daralacağı ardından ürün/malzeme kalitesinin düşeceğine şahit olacağız.

    yani ülkenin yönetim sisteminin -değiştirelecekse bile- değiştirilmesinin konuşulması için daha boktan bir zaman yok. bunun yapılmasının sebebi gerizekalı olunması değil belki algı yönetimi denilen şeydir.

    nasıl saçmasapan bir şekilde farklı kanallarla dönen tatil reklamlarındaki tekliflere şaşırıyorsak aynı anda otellerin çalışanlarının belli bir yüzdesini 15 gün ücretsiz izine çıkardığı, mesela bayram öncesi bu ay yapılacak olan maaş ödemelerinin 2500tl üstünü alanlara yapılmadığı şeklinde değişik şeyler yaşanıyor.

    ben antalya ili sınırları içerisindeki en ücra noktadaki bir fırında rusça bilen bir çalışanla karşılaştım. adamın üstü başı undu.

    doluluk oranları şu anda tabiiki bayram nedeniyle belli bir seviyenin üzerinde ancak rusya'da erdoğan'ın özür dilemesi sonrası (kimse yok özür dilemedi bik bik demesin putin ilan etti gık diyemedik) "türkiye bir anda güvenli mi oldu" diye bu politik zihniyetle taşak geçen bir kısım da var diğer taraftan bizdeki çomarlardan çomar tipler de var, "heey i love turkey yay!!!" diyen tipler de var. (bkz: davar)

    gelecek olan rus tipler de şunlar olacak: buranın altını çiz. uzak doğuya taylanda falan uzak olan yani yol parsı yüzünden pahalıya gelecek olan tiplerle avrupa'ya gitmenin pahalı olacağı tiplere tekabül ediyor. düşün rusya da bayadır ekonomik krizde, oraya uygulanan ambargolar falan bize uygulansa yunanistan'dan beter olurduk ve bugünkü hükümetin yaptıklarına bakarak diyebilirim ki kendimizi de satarmışız neyse ve bizim medet umduğumuz yabancı sermaye bu krizdeki ülkenin tatil yapabilecek seviyede ama ekonomik gelir seviyesi buna göre en düşük gelir grubunun a ve b planları bile değiliz artık. şu anda.

    abi bence direk otel olayındaki her şey dahil sistemini sonlandırmak için en doğru zaman. pahalı olsun ama kaliteli olsun. gelen geldiğine değecekse gelsin. gerçekten istiyorsa gelsin. istemiyorsa gelmesin abi.

    neyse neticede bu sene herkes çok yoruldu ve bu bayram tatilini hakettti. ona bari karışmayın. dün biz club med'e gitsek mi diye düşünürken kendimizi bauhaus'un otoparkına park ederken bulduk. adamlar tatil yapıyor yapacak tabi. siz gölge etmeyin.

    edit: anorthosis famagusta rusya'dan bildirdi, tayland turları ucuzlamış.
250 entry daha
hesabın var mı? giriş yap