2 entry daha
  • harold courtenay armstrong grey wolf kitabında atatürkün yalnız olduğunu asıl savaşını yanındaki akılsızlara karşı verdiğini anlatır. bu yalnızlığı falih rıfkı atayçankaya kitabında atatürkün son 10 yılına taşır "paşa köşke kapandı kendisni evlatlığına ve güneş dil teorisne verdi." olarak tarif eder.
    armstrong'un anlattığı yalnızlığın falih rıfkı'nın bahsettiği dönemde dayanılmaz hale geldiğini anlayabiliriz.

    her neyse sene 1921 aylardan temmuz;

    inönü kütahya eskişehir muharebelerini kaybeder morali bozuk atatürkü çağırır, atatürk ismet paşanın çadırına girer ve çökmüş inönü'yü görür, inönü atatürkü görünce yerinden kımıldamaz ve herşeyin bittiği söyler. atatürk "asıl şimdi kazandık" der. ismet paşa anlamaz, ordunun yarısı kaçmış elde yok avuçta yok nasıl kazanırız? diye sorar, atatürk "haritaları aç ismet" der ve orduyu sakaryanın gerisine çekmesini emreder. ismet aval aval bakar bulundukları yer ile atatürkün gösterdiği yer arasında 100km mesafe var aradaki halkı kim koruyacak? ismet paşa bir soru sormuş velhasıl çözümünü asla türetemediği bir sorudur. bunun üstüne atatürk ismet'e sorar sen ne düşünüyorsun ismet? ismet paşa cevap veremez. atatürk ismet'e hitab eder "kafanı kullan ismet, 100km geri çekiliyoruz arkamızdan papulas geliyor, nereden geçicek benim ülkemin içinden geçicek ikmal hattı uzayacak ve yabancı yerde hiçbirşey bulamaz" ve atatürk şunu ekler "bırak gelsin onu vatanın harim-i ismet'inde boğacağım! namusuna hiçkimsenin girmemesi gereken yere bırak gelsin onu orada gırtlaklayacağım!"

    standart bir askeri taktik+uygulama cesareti+halkını ayağa kalkmaya mecbur etme kudretinin toplamın karşılığı harim-i ismet'tir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap