5 entry daha
  • gülhane parkı'na topkapı sarayı'nın oradan girip boğaz tarafındaki teraslara kadar yürüdüğünüzde sağ tarafta, biraz yukarıda kalan sütun.

    sütunun yakınında bir bilgilendirme yazısı var. aynen aktarıyorum:

    "topkapı sarayı dış bahçesinde, gülhane parkı sarayburnu girişinde bulunan ve roma devrinden günümüze hiçbir değişikliğe uğramadan gelen en eski abidedir. yüksekliği 18.5 metredir. prokonnessos mermerinden tek bir blok halinde yapılmıştır. sütun başı korint üslubunda kartal arması ile süslüdür. sütunun ismi kaidesinde bulunan kısaltılmış, latince bir yazıttan gelmektedir. genel inanışa göre bugünkü kitabe ll. claudius'un gotlara karşı kazandığı zaferi anmaktadır. fakat l. konstantin'in, 331-332 tarihlerinde got kabilelerine karşı kazandığı galibiyetleri zikretmesi de muhtemeldir.

    6. yüzyıl tarih yazarı lidyalı ionnes, sütun başlığının aslen yunan şans ve baht tanrıçası olan tike'nin bir heykelini taşıdığını söyler. tike'nin pagan tanrıçası olması nedeniyle, hıristiyanlığın resmi din olmasından sonra kaldırılmış olabilir. 14. yüzyıl tarihçisi nikephoros gregoras'a göre ise; sütun byzantion'a adını veren megaralı byzas'ın bir heykelini taşımaktaydı. bu iddianın nedenlerinden biri de şehrin kurucularının karaya çıktığı yerin, kolonun çok yakınlarında olmasıdır."
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap