64 entry daha
  • olimpiyat tarihine geçmiş türk sporcular:

    mehmet koç

    1875 doğumlu türk güreşçi mehmet koç'un maalesef herhangi bir olimpiyat başarısı yok fakat 1896 yılında kendi imkanlarıyla yunanistan'a giderek atina olimpiyatlarına katılmak istemiş fakat çeşitli evrak sorunları nedeniyle katılamamış. o yıllarda böyle bir inançla ve azimle oralara kadar gidip yarışmak istemesi bile benim için bir başarı olduğu için onu da bu listeye ekleyerek bi nebze de olsa anmak istedim.

    yaşar erkan

    1912 doğumlu milli güreşçi, 1936 yılında berlin'de düzenlenen olimpiyat oyunlarına katılır ve kimsenin beklemediği şekilde güreşte altın madalya kazanarak türkiye'ye tarihindeki ilk altın madalyayı kazandırır. madalyayı kazandıktan sonra ''şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. 120 bin kişinin ve hitler’in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür'' açıklamasını yapmıştır ve ayrıca bu tarihi zaferden sonra dönemin cumhurbaşkanı mustafa kemal atatürk de kendisine bir telgraf çekerek tebriklerini iletmiştir.

    gazanfer bilge

    1924 doğumlu gazanfer bilge, 1946'da isveç'te düzenlenen avrupa şampiyonası'nda serbest güreş dalında altın madalya kazandıktan 2 sene sonra, 1948 londra olimpiyatlarında da altın madalya kazanmıştır. gazanfer bilge bu başarısıyla ülkemize olimpiyatlarda serbest güreş dalında altın madalya kazandıran ilk sporcu olmuştur.

    naim süleymanoglu

    cep herkülü lakabıyla tanıdığımız milli halterci naim süleymanoğlu, yalnızca türkiye'nin değil, dünyanın gördüğü gelmiş geçmiş en iyi haltercilerden biridir. dünya ve avrupa şampiyonalarındaki başarılarını 3 kez kazandığı olimpiyat altınıyla taçlandırmıştır. süleymanoglu, bu üstün başarılarının ardından 1988 yılında time dergisine kapak olmuştur.

    hamza yerlikaya

    uluslararası güreş federasyonları (fıla) tarafından asrın güreşçisi ünvanını kazanan efsane sporcu, birçok kez avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu olmuştur. yerlikaya, güreş dendiğinde ülkemizde ve dünyada akla ilk gelen isimlerden biri olmayı başarmıştır.

    halil mutlu

    halterdeki gurur kaynağımız halil mutlu, 3 kez olimpiyat şampiyonu, 5 kez dünya şampiyonu, 10 kez avrupa şampiyonu olmuş, 52 kg, 54 kg ve 56 kg'da 20'den fazla dünya rekoru kırmıştır.

    elvan abeylegesse

    1982 doğumlu etiyopya kökenli, türk atlet elvan abeylegesse türkiye'ye olimpiyat tarihinde atletizm dalında ilk gümüş madalyasını kazandıran sporcu olmuştur. türkiye ve avrupa rekorlarını da elinde bulundurmaktadır.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap