21 entry daha
  • ekonomi okumakla, analist olmakla alakasız bir durumdur. kurlar bir yere kadar, altını çiziyorum bir yere kadar, yatırımcının anlık hareketleriyle, korkularıyla, toplum psikolojisi ile şekillenir. sonrasında mb müdahaleleri, ortamın normale dönmesi, herşeyin ortalamasına dönmesi ile sonuçlanır bir zaman sonra.

    size şu an pazartesi dolar 3.30 görür diyene de, bir bok olmaz 2.95 açar diyene de inanmayın. ikisi de sallıyor. oyunculara yani bu tepkiye etki edecek büyüklükteki insanlara bakmamız gerekiyor o zaman, çünkü senin 10k doları satman değil bahsedilen. yabancı yatırımcı, büyük fonlar vs..

    amerikalı bir yatırımcısın, çok da büyük yatırımcısın. tr borsasındasın, geçen hafta da artmış oh ne güzel. sonra cuma akşamı haberi alıyorsun. sabah gazetesi okuyup, a haber izlemediğine göre ny times okuyorsun, cnn izliyorsun pazartesi sabahı ilk işin ne olur? hisseyi satar güvenli liman dolara geçmez misin? sonra inceden ülkeden çıkartmaz mısın doları? ulan burda darbe marbe oluyor ben bir de diğer emerging marketlerden olan güney afrika'ya mesela geçeyim demez misin?

    katar petrol fonu yöneticisin mesela, ne yaparsın pazartesi sabah tr'de bulunan paranı?

    zaten kurları şekillendiren etkenlerden en önemlisi de bu değil midir? ülkene sıcak para girer, yabancı yatırımcı girer dolar satar hisse alır. sonra olaylar başlar ülkede, satar tarı tasağı toplar alır parayı gider. dolar artar. ve ne yazık ki bu gibi durumlarda mb müdahaleleri çok sınırlı kalır. insanın para kaybetme korkusu düşündüğünüzden çok daha büyüktür. bu insanlar nagehan alçı dinleyip 'ne kadar da istikrarlı bir ülke lan, kalsın para bir şey olmaz' demiyorlar yani.

    neden sürekli 'ne olursan ol gel, getir paranı, valla nereden geldiğini sormayacağım' diyor siyasiler?

    yıl 2016 ve senin ülkende hala sokaklarda toplanmayı bekleyen tanklar var. bu resimi sabah kahvesini içen amerikalı fon yöneticisi gözünden görmeniz lazım.

    diğer oyuncu kim? yerli yatırımcı. tüzel, kişisel fark etmez. yerlilerin şu anda 160 milyar dolarlık bir dolar birikimi olduğunu ve sürekli alıma devam ettiğini ufak bir araştırmadan sonra görebilirsiniz.

    dolar pazartesi ne olur ben bilmiyorum, bilen de yok emin olun. ama orta-uzun vadede dolar düşmeyecek arkadaşlar bunu biliyorum.

    yatırım tavsiye değildir siz sadece siz olun temel analizi ve trendi takip edin.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap