4 entry daha
  • cam tavan. bireysel kariyer ile alakalı günümüzde karşılaşılan ve ayrımcılık temelli büyük sorunlardan biri.

    öncelikle, kadınlar toplam çalışanların yüzde kırkını oluşturuyor. kadınların işsizlik oranları erkekler ile kıyaslandığında daha yüksek bir oranda ve kadınların istihdam edildiği sektörlere ve pozisyonlara bakıldığında çalışma koşullarının kötü olduğu ve işten çıkarılmalarının kolay olduğu işlerde çalıştıkları görülmekte. bu, mevcut duruma makro açıdan bakıldığında ortaya çıkan durum.

    kadınların istihdamı ile ilgili makro olduğu gibi bir de mikro sorunlar var. organizasyonlar düzeyinde bakıldığında kadın çalışanların üst yönetim kademelerinde ilerlemelerinin daha kısıtlı olduğu görülmekte. bu durumu açıklamak/savunmak için; kadınların çocuk yetiştirmek için kariyerlerine ara vermelerini veya durdurmalarını, aile yaşamı ve meslek yaşamı arasında denge kurma arayışlarını ve başarılı kadınların bağımsız olmak adına kendi işlerini kurmaya yöneleceği gibi gerekçeler öne sürülmektedir.

    cam tavan kavramı, kadın çalışanların organizasyonun üst düzey kademelerine ilerlemelerini engelleyen, görülmeyen ve geçilemeyen engelleri tanımlamaktadır. bu engeller kadınların bu pozisyonlarda başarısız olma olasılıklarından dolayı değil, sadece kadın olmalarından dolayı ortaya çıkmaktadır.

    kısacası cam tavan kadınların belirli bir seviyeden sonra yükselmelerini durduran ve keyfi olarak konmuş bir engeldir. cam tavan engeline takılan kadınların büyük bir hayal kırıklığı yaşamaları sık karşılaşılan ve normal bir durumdur. genellikle bu engele takılan kadınların hevesleri kaybolmakta ve kadınlar bu konuda başarılı olmanın olanaksızlığını kabullenmekteler. bunun bir sonucu olarak ya işten ayrılmakta ya da kariyer ilerlemelerine yönelik çabalarından vazgeçmektedirler.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap