7306 entry daha
  • o sadece bu ülkenin kurtarıcısı değil, tüm dünya tarafından takdir edilen, çoğu tarihçi tarafından yüzyılın en büyük devlet adamı ilan edilen kişidir. idealleri ve emperyalizme karşı başarısı başta hindistan olmak üzere birçok millete ilham, bağımsızlık aşkı ve inancı vermiştir. o dünyada öyle bir saygı yaratmıştır ki, ölümünde 2. dünya savaşının iki büyük düşmanı hitler ve churchill bile ortak paydada buluşmuş, ikisi de benzer cümlelerle ata'ya saygılarını bildirmiştir.

    dünya'nın atatürk hakkında görüşleri:

    kemal atatürk'ün ölümünün anma törenine katılabilmekten şeref duymaktayım. atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir akseri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür türkiye'nin doğması, yeni türkiye'nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilân ve o zamandan beri koruması, atatürk'ün türk halkının işidir. şüphesiz ki, türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkılâplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.
    (bkz: john f kennedy)
    (a.b.d başkanı, 10 kasım 1961)

    benim üzüntüm iki türlüdür; önce böyle büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. ikinci üzüntüm ise, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır.
    (bkz: franklin roosevelt)
    (a.b.d. başkanı, 10 kasım 1938)

    asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. kendisi, türkiye'nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hakettiği yeri almasını sağlamıştır. keza o, türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir. ben, atatürk'ün sadık arkadaşlarından biri olmakla büyük bir iftihar duyuyorum.
    general mc arthur

    lozan'ı o kazandı; son ikiyüz yılda ihtiyar asya'nın avrupa'ya kazandırdığı ilk zafer.
    (bkz: new york times)

    -çağımızda hiçbir isim atatürk'ün adı kadar büyük saygı yaratmamıştır.
    observer, londra

    atatürk'ün ölümüne bugün hayatın artık hatıradan başka bir şey olmadığı bir âlemde büyük bir devlet adamı, büyük bir asker, büyük derecede şerefli bir şahsiyet olarak ağlanmaktadır. ingiltere önce, cesur ve asil bir düşman, sonra da sadık bir dost olarak tanıdığı büyük adamı selamlamaktadır.
    londra, sunday times

    o türkiye' nin önceki kuşaklarından hiçbirine nasip olmayan
    özgürlük ve güven dolu bir hayat sağladı. başarıları
    türkiye' nin avrupa devleti olmasını sağladı yakın doğunun
    tarihini değiştirdi.
    times gazetesi, londra

    savaşta türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da türk milletini yeniden dirilten atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, avrupa için de büyük kayıptır. her sınıf halkın o'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern türkiye'nin ata'sına değer bir görünümden başka bir şey değildir. (1938)
    (bkz: winston churchill)
    ingiltere başbakanı

    atatürk türkiye'yi tek düşmanı kalmaksızın bırakmıştır. bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.
    alman völkischer beobachter gazetesi

    onunla büyük bir asker, dahi bir devlet adamı ve tarihsel kişiliğe sahip bir kişi kaybedilmiştir.
    (hitler, inönü'ye mesajı)

    ingiliz, fransız ve italyanları anadolu'dan uzaklaştırıp bizi de yenince,, karşımızda sıradan bir adam bulunmadığını ve o'nun gerçek yaratıcı kudretini kavramaktan uzak kalmış olduğumuzu kabul ettik. (1938)
    yorgi pesmazoglu
    yunan ekonomi başkanı

    - her ülke, milletine zafer, refah ve mutluluk yolunda ilerleten büyük adamlarına heykeller dikecektir. fakat türkiye'nin kemal atatürk'ün heykelinin yapılmasında kullanılacak taşı bulabilmek için dağlarını deşmesi, karıştırması gerekecektir. çünkü türkiye, herkesin haset ettiği bir adama dost ve düşmanlarının hayran olduğu bir dehâ adamına, kaybı yalnız türkiye için değil, bütün uygarlık ve dünya için bir kayıp sayılacak bir dehâ adama malik bulunmak bahtiyarlığına erişmiştir.
    katimerini - atina

    o'nun dönemi ecdatlarıyla övünmek için, gelecek türk kuşaklarına yetecektir.
    yunanlı tarihçia.v. daskalavis

    "atatürk'ün türkiye'de yaptığını hiçbir tarafta, hiçbir kimse yapmadı: ne cavour, ne cromwel, ne de washington... atatürk'ün bulduğunu, hiç kimse bulmadı ve atatürk'ün yaptığını da hiç kimse yapmadı. ilham ettiği kimselere ve kendi prensiplerine göre yarattığı yeni kuşak, o'nun eserine devam edecektir."
    tipos gazetesi; atina

    çelik mavisi gözlerini, tabiatın güzel aydınlığına yummuş olan, taibatın ne kadar üstünde bir adamdı.
    le figaro, paris

    atatürk öldü. barış kubbesinin doğu sütunu yıkıldı. artık evrende barışı kimse garanti edemez. nitekim avrupalı devlet adamları; o'nun 1930'da yaptığı uyarı ve tavsiyeleri dinlememiş ve dünyayı 1939 yılında ikinci büyük savaş felâketinin içine sürüklemişlerdir.
    sanerwin
    fransız gazetesi

    türklerin büyük şef'inin ölümü karşısında italyan milleti, dost türkiye'nin acısına katılır. atatürk'ün ölümü ile yakın doğu'nun gelişmesine birinci derecede etken olan son derece kuvvetli bir şahsiyet kaybolmuştur. türkiye cumhuriyeti'nin bu yaslı gününde, italyan milleti, dost memlekete en derin sevgilerini gönderir.
    tribuna gazetesi; italya

    "yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adam."
    national tidence gazetesi; danimarka

    kemâl atatürk, gençlik günlerimde benim kahramanımdı. biz o zamanlar kendi bağımsızlık hareketimizle uğraşıyorduk. ben ve arkadaşlarım tutuklanmıştık. kemâl paşa'nın türkiye'yi yabancı egemenlik ve nüfusundan kurtarmak için giriştiği çaba ve mücadeleyi hapishanede izliyorduk. büyük zaferin haberini hapishanede duyduğumuz zaman buna nasıl sevinip, nasıl kutladığımızı unutamam. sonraları onun inkılâplarını okuduk. o zaman bizlerin bu inkilâpların bir tekini bile değerlendirmesi imkânsızdı. kemâl paşa'nın giriştiği bu çabayı takdirle karşıladım. o'nun dinamizmi, yılmak ve yorulmak bilmezliği insanda büyük bir etki yaratıyordu. çok istediğim halde onu ziyaret etme fırsatını bulamadım. bunun için çok üzgünüm. o, doğu'da modern çağın yapıcılarından biridir. o'nun en büyük hayranları arasında bulunmaya devam ediyorum.
    pandit nehru
    hindistan başbakanı

    hindistan millî meclisinde atatürk üstüne yazılmış şiirler, mersiyeler okundu saatlerce göz yaşı döküldü.
    taymis gazetesi, delhi

    dünyanın yetiştirdiği en büyük insanlardan biri.
    star of india, delhi

    atatürk, yalnız türk milleti'nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletler önderiydi. o'nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.
    bayan sucheta kripalani
    hint parlamento heyeti başkanı

    romanya'da atatürk'ün ölüm haberi geldiği gün, bütün okullarda dersler tatil edildi.
    romanya-rador ajansı

    türk milleti'nin özgürlük ve türkiye'nin millî kalkınması için çetin mücadelelere adı karışan kemal atatürk'ü memleketimiz çok iyi tanır. atatürk türk milleti'ni, kışkırtıcı kuvvetlere, emperyalistlere ve silah zoru ile türk milleti'ni ezerek memleketi büyük devletlerin bir sömürgesi haline getirmek isteyen gerici kuvvetlere karşı savaşa girmesi için uyandırmıştır. yakın ve orta doğuda ilk cumhuriyet, doğuşunu o'na borçludur. bu cumhuriyet birçok milletin ulusal özgürlük hareketlerine ışık tutmuştur. atatürk'ün kutsal saydığı emperyalizmle savaşını, yalnız türk milleti değil, diğer doğu ülkeleri de takdirle karşılıyordu.
    n. s. krusceff(10 kasım 1938)
    sovyetler birliği başkanı

    adı, türk milleti'nin millî kurtuluş savaşında ve türkiye'nin siyasi alanda yeniden örgütlenmesine gayet sıkı bir surette bağlı olan kemâl atatürk'ün ölümü gerek türkiye için, gerekse bütün dostları için derinliği ölçülmez bir kayıptır. türk milleti'nin en samimi dostları arasında bulunan sovyetler, zamanımızın bu örneksiz devlet adamının öneminden dolayı derin bir acı içindedirler.
    izvestia gazetesi(moskova, 1938)

    o, olmasaydı modern türkiye olmazdı. o'nun sayesinde türkler, o'nun olağanüstü eserini izleyebilecekler ve zaten dünyaca pek yüksek olan onurlarını daha fazla yükseltebileceklerdir.
    isveç, nya dagligh gazetesi

    modern türkiye'nin yaratıcısı kemal atatürk'ün eserleri, memleketi için yaptıkları isveç'te çok iyi bilinmektedir. atatürk'ün liderliği altında türkiye'nin kalkınmasını, fevkâlâde ileri hamlelerini hayranlıkla takibettik. atatürk'ün, hukuk alanında olduğu gibi, diğer alanlarda da getirdiği reformlarla türkiye, içinde bulunduğu çok zor durumdan kurtarılıp kuvvetli ve güvenilir temeller üzerine yerleştirilmiştir.
    erlander
    isveç başbakanı

    ve son söz turgut özakman'dan, bu ülkede yaşayıp, onu acımasızca eleştirenlere gelsin:

    "her sağlıklı birey kendi yaşadığı ülkesinin ve devletinin kuruluşu ile iftihar eder ya da etmesi gerekir. normal olan budur. ama şu sıralar "cumhuriyet bize ne kazandırdı ki, bir çivi bile çakmadı" diyen, diyebilen tarihi bilmeyen gençlerin sözlerini internetten okuyorum. bunu diyen ya bu şekilde cehaletle eğitilmiş, yönlendirilmiştir kanımca, ya da o kişinin akıl ve ruh sağlığından şüphe ederim"
22139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap