22 entry daha
  • genellikle genç erkeklerde, tek veya iki testiste birden görülebilen, 20-40 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.

    hayatta kalma oranları inanılmaz yüksektir ve günümüzde en kolay tedavi edilebilen kanserlerden biri olma özelliğine sahiptir.

    eğer testis dışına yayılım yoksa, 5 yıllık hayatta kalma oranı %99'dur. (yayılım olduğunda bile ki bu çok nadir bir durumdur, bu oran en fazla %70'lere kadar düşmektedir ve bu diğer kanserlere kıyasla çok yüksek bir orandır). en kötü olasılık olan yayılımda bile kemoterapiye ciddi oranda yanıt vermektedir.

    testis kanserinin semptomu olabilecek durumlar:
    * testiste ağrılı veya ağrısız kitle
    * testiste kızarıklık
    * alt karın veya skrotumda keskin ağrı
    * testiste ağırlık hissi
    * meme büyümesi (jinekomasti)

    bunlardan biri veya birkaçının görülmesi sizde testis kanseri olduğu anlamına gelmiyor tabii ki, epididimit, orşit, varikosel, hematosel gibi bazı testis hastalıklarının belirtileri de bunlara uyuyor, fakat bir doktora görünmenizde fayda var.

    tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri kullanılıyor.

    eğer kanser tek bir testisteyse tedavi sonrasında fertilite kaybı olmuyor ve çocuk sahibi olabiliyorsunuz. fakat kemoterapi ve radyoterapi sperm sağlığını negatif etkileyeceği için yine de en garanti yöntem tedavi öncesi sperm bankasına bağışta bulunmanız.

    -

    testis kanserini önlemek pek mümkün değil, bilinen birkaç risk faktörü olsa da, testis kanseri tanısı alan pek çok erkek bu risk faktörlerinden hiçbirini barındırmıyorlar.

    bilinen majör risk faktörleri:
    * inmemiş testis
    * ailede testis kanseri öyküsü

    fakat bunlar önlenebilecek şeyler değil ve tanımlama için de yeterli değil, bu yüzden en faydalı şey kanser geliştikten sonra erken tanı.

    düzenli olarak kendi kendine testis muayenesi yaparsanız, erken yakalayabilir ve en az negatif sonuçla bu hastalığı atlatabilirsiniz.

    ayrıca, testis kanserinde spesifik bir maddenin vücuttaki yüzeyi düzeliyor ve bu madde gebelik sırasında kadınlarda yükselen madde ile aynı.

    espri amacıyla veya merak ettikleri için gebelik testi yapan ve sonuç pozitif çıkınca doktora giden, bu şekilde testis kanseri teşhisi alan insanlar mevcut.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap