3 entry daha
  • 8 eylul 2016 tarihinde cape canaveral üssünden atlas v411 roketi marifetiyle firlatilacak 1,5 tonluk asteroid inceleyici makina.

    cihaz solar paneller vasitasiyle sarj olunan lithium ion piller kullanilarak enerjilendirilecek. itis (bkz: propulsion) ise messenger cihazinda oldugu gibi hidrazin*kullanilarak gerceklestiriliyor. hidrazine yakıt diyemeyiz çünkü yanma ol(a)maksızın, sadece püskürtülmek sureti ile itişi sağlayacak kendisi.

    görevi aslında isminde açıkça belli. mısır ölüm ve yeraltı tanrısı osiris'e denk gelmiş olsa bile aslında ismi, görevini açıklıyor. the origins, spectral interpretation, resource identification, security... yani yaşamın orjinini araştıracağız, spektral analizleri okuyup yorumlayarak taşın yapısını ve oluşumunu anlayacağız, kaynak tanımlaması yapacağız - çünkü taş muhtemelen maden zengini de olabilir -ve tabi ki güvende miyiz, yani yerlerin göklerin sahibi yüce rabb, bu afacan taşı bize doğru fırlattı tamam da, 22.yüzyıl bitende "aha gafası yarıldı" diye munzurca bi gülümseme konacak mı suratına bir bakacağız. güvenlik öncelikli çünküsü.

    proje, totalde 950 milyon amerikan dolarına mal oluyor. öncelikli görev, bennu asteroidinin karbon zengini olması hasebiyle güneş sistemine yaşamı getiren unsurlardan birisi hakkaten asteroidler olabilir mi sorusuna cevap. makina, asteroidden en az 60gr gibi bir taş örneği ile geri dönecek. asteroide iniş 2018 eylülü, dünyaya geri iniş ise eylül 2023 (bkz: utah) gibi planlanıyor. sadece bir flyby yap bırak, ya da in orada kal, foto gönder sonra da biz seni ölüme terkedelim görevi değil bu. geri dönecek osiris-rex, bu minvalde görev oldukça zorlu. bundan başka osiris ,asteroidlerin absorbe ettikleri güneş ışığını ısı formunda ışınım ile yayarken bunun yörüngelerine nasıl bir etki yaratacağı konusunda da fikir sahibi olacak oradaki incelemeleri sırasında.

    bir diyger konu ise, bennu hakkındaki komplo teorileri. yok efenim dünyaya çarpacakmış, kitlesel yokoluş getirecekmiş (bkz: mass extinction) falan fıstık...

    şu anda near earth object program projesine dahildir bu gök cismi evet. yani riskli sınıfta ona da evet. hatta ihtimal 1/2700 gibi önemli oranda doğrudur. taş, 2135 senesinde dünyaya yakın bir geçiş yapacak (bkz: flyby). problem o geçişte değil. problem, bu tür geçişlerde cisimlerin birbirlerinin çekim kuvvetlerinden etkilenerek yörüngelerinin sapması ve bir sonraki geçişte (bkz: 2185) bu kritik değişikliğin bir çarpışma ile sonuçlanacak olması. kritik mi olacak peki o değişiklik? işte bu sapmanın olacağı kritik noktalara anahtar deliği (bkz: keyhole) deniyor. şu an için 2135 geçişindeki keyhole konsantrasyonlarını biliyoruz. işte bennu'nun bu noktalardan birisine girme olasılığı 1/2700. öyle olursa 2185'teki ikinci geçişte şemsiyelerimizi açmamız gerekecek. güvenliğimiz kapsamında osiris elbette taşın yörünge dinamiklerini daha yakından inceleyip 8 sene boyunca analiz edecek evet. bunlar doğru bilgiler.

    yanlış bilinenler ise osiris rex sanki oraya bizi kurtarmaya gidiyor. yanlış. yegane görevlerini yukarıda yazdık. ve hayır, bennu, 2185 senesinde dünyaya çarpsa dahi boyutlarının yetersizliği hasebiyle dünya üzerinde tür yokoluşuna sebep olacak kertede katastrofik bir etki yaratamayacak. çünkü sadece 550 metrelik bir minnoş o. astronomlar ise, tür yokoluşu yaratabilecek bir gökcisminin en az 1 km'lik bir cüssesi olması gerektiğini düşünüyorlar. ancak elbette 550 m'lik cismin vurduğu noktadaki lokal etkileri çok feci olacak. tahliye şart olacak örneğin. ayrıca beraberinde getireceği başka küresel yan etkiler olacak. hem iklimsel, hem tektonik anlamda çok etkilenecek yaşlı dünyamız.

    kaderimizi sikeyim deme eşiği ise, belki de taşın vuracağı bölgenin yellowstone gibi kritik noktalara denk gelmesi. göktaşı çarpması kıratında bir travma sonrası bir süpervolkan patlaması da, o dakkada 31 olsa çekilmez zira. insanoğlu toplu bir akıl oynatma neticesinde eeeheyterbeaa diye furiosaya bağlayıp bernal küresi inşasına başlayabilir. olay örgüsü o şekilde cereyan edecek gibi velevki o 2700 de 1 ihtimal vukuu bulursa.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap