9 entry daha
  • sultan 1. murat han'ın en küçük oğlu olup, babasına karşı başarısız bir darbe girişiminde bulunmuştur. ancak bu öyle sıradan bir darbe değil; çok uluslu, enternasyonel bir darbe girişimidir. şöyle ki, savcı bey babası 1. murat'ı tahttan indirmek isterken bizans prensi andronikos da babası imparator 5. yannis palaiologos'u tahttan indirerek imparator olmak istiyordu. andronikos ile savcı bey el ele vererek birlikte darbe girişiminde bulundular (sene 1378). tabi darbe girişimi babaları tarafından bastırılınca bu ikisi de kelimenin tam anlamıyla babalara geldiler.

    sultan 1. murat han imparatora bir mektup yazarak darbecilere karşı işbirliği çağrısında bulundu. "ben oğlumun gözlerine mil çektireceğim (kör ettireceğim), sen de kendi oğluna aynısını yap lütfen" dedi. her iki baba kendi oğullarının gözlerine mil çektirtti. savcı bey kör olurken andronikos yarım kör oldu (andronikos'un babası biraz yufka yürekliymiş. kolay değil, evlat sevgisi ne de olsa). 1. murat bununla da yetinmeyip savcı beyi boğdurarak öldürtür. sultan 1. murat, ayaklanmaya katılan diğer subaşıların (subayların) babalarını çağırıp, her babaya kendi evlatlarını öldürmesi için emir verir. tüm babalar kendi evlatlarını öldürürken bir tanesi "yapamam sultanım, ne olur oğlumu bağışlayın, onun yerine beni öldürün" der. sultan bu isteği olumlu karşılar ve adamı öldürtüp oğlunu serbest bırakır (böylece 1. murat ne kadar hoşgörülü olduğunu gösterir. ne de olsa osmanlı bir hoşgörü devletidir).

    osmanlı tarihinin bilinen ilk darbe girişimi olduğu gibi, çok uluslu bir organizasyon olmasıyla da dikkat çeker.

    kaynak: lord kinross: osmanlı imparatorluğunun yükselişi ve çöküşü. altın kitap yayınevi (kaçıncı sayfa olduğunu hatırlamıyorum, kusura bakmayın kaç yıl oldu kitabı okuyalı).
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap