2 entry daha
  • benim de katkim bulunsun dedigim kilavuz. nasil basvuracaginizi, hedeflediginiz okulun web sitesinden ögrenin. ben buraya yorumumu yazacagim.

    hangi seviye icin okursaniz okuyun, sunu unutmayin : almanya´da okumanin en kolay kismi kabul almaktir. kabul gelir, ama o okullar bitmez. tavsiyem, lisans ya da master düsünenler bu yazinin hem lisans hem master basliklarini okusun. phd daha farkli. onlar sadece phd´yi okuyabilir.

    bachelor ya da lisans : kimsenin hevesini kirmak gibi olmasin, sahsen lisans icin gelmenizi tavsiye etmiyorum. egitim danismanligi kurumlari bunlari cok güzel satiyor. geliyorsaniz master´dan itibaren gelin. niye derseniz, buraya geldiginizde en azindan kim oldugunuzu biliyor olursunuz. buradaki insanlarin, kötü tecrübelerin sizi tanimlamasina izin vermezsiniz. burada hayat sartlari sahane. bir sürü olanak var, ama nihayetinde burada bin türlü sacmalik (mesela : #62050153:) yasayacaksiniz. yaninizda anneniz, babaniz, arkadaslariniz falan da olmayacak. kültür ve her seyin isleyisi, insanlarin düsünce bicimi farkli. böyle lisansa gelen sonra okuldan atilan, okulu birakan, türkiye´deki üniversitelere girmeye cabalayan bir sürü insan var. master´a da gelip ilk dönemden geri dönen de bir sürü insan var. cocugum olsa lisansa buraya gelmesine izin vermem. bunu su an ücüncü ülkesinde yasayan, dördüncüyü planlayan biri olarak bunu diyorum. benim gördügüm kadariyla lisansa gelenler, sonrasinda da genelde türklerle takiliyorlar. irkcilik yok diyen arkadasa da asla katilmiyorum. biraz yasasin görür.

    su entrymi okumanizi tavsiye ediyorum : #63888871

    e hadi gelmekte ısrar ediyorsunuz diyelim;

    tum´a gitmeyin. eger ankara´da ya da istanbul´da üniversite kazanabilecek bir ögrenci degilseniz tum´a gitmeyin. öncelikle sunu belirteyim, tum, almanya´nin en yüksek uluslararasi siralamaya sahip üniversitesidir. tum´da zorunlu dersin sinavini 2 defa alma hakkiniz var. yani 2 seferde gecemezseniz okuldan atiliyorsunuz. bu bildigim kadariyla almanya´nin diger üniversitelerde ders gecme hakki daha fazla. tum´da okuldan atilan ögrenci sayisi cok fazla. notlar aciklandiginda gerceklesen intiharlarla ilgili entryimi yukarida paylastim. tum´da sistem bunun üzerine kurulu. bir dersten kalma fikri su an size cok ucuk geliyor olabilir, ama tum´da her dersin tek bir sinavi olur ve sinavin notu gecis notunuz olur. kimse ne kadar calistiginizla, kendinizi paraladiginizla ilgilenmez - bu hem derslerde hem projelerde böyle- aldiginiz sonucla ilgilenir. sinavlar gittiginiz bölüme göre degisir elbette, ama genelde tek bir ay icinde düzenlenir tek bir sinavda kitabin tamamindan sorumlu oldugunuz en az 5 dersi vermek zorunda oldugunuzu düsünün. o gün hastaysaniz, iyi uyuyamadiysaniz, iyi hissetmiyorsaniz vs. o dersten kalirsiniz.

    master: bu benim alman arkadaslarimin yorumu,( ben sonucta tum disindaki alman üniversitelerini bilmiyorum) : "neden bilmiyoruz, burada herkes cok rekabetci. sürekli daha iyi olmak icin calisiyor. bizim kardeslerimiz partilerde geziyorlar, ot iciyorlar, biz tum´da sürünüyoruz. bilseydim en bastan buraya gelmezdim, ama simdi buradan daha kötü sirlamasi olan bir üniversiteye gecmek salaklik olur. ondan burada kaliyoruz." ben bunu hem master yapan alman arkadaslarimdan hem de almanya´nin kuzeyinden gelen alman phd ögrencilerinden duydum. münih güzel, zengin bir sehir olsa da münihliler almanya´nin geri kalaninda sevilmez. egitiminizin zorlugu sadece üniversite sisteminden degil, karsilastiginiz hocalardan da kaynaklaniyor olacak. almanya´da bence kendi kendine ögrenme becerisi disinda hicbir sey ögretilmiyor zaten. sizin kendinizi paralamanizin pek önemi yok. dogru sonuca varmadikca hocalarinizin gözünde 0 olacaksiniz. üstelik size yardimci olmak yerine üstünüze gelecekler. bu hem benim hem de arkadaslarimin tecrübesi. bunu kimseyi korkutmak icin degil, böyle oldugu icin diyorum. burada ögrenciyi biraz parali calisan yerine koyuyorlar. ondan her seyi bilmesini bekliyorlar. yardima ihtiyaciniz olunca isinizi daha da zorlastiriyorlar. bu elbette karislacaginiz insanlara da bagli, ama ben bunu defalarca gördüm.

    ben kendi tecrübemi anlatacak olursam, ilk dönemim "ben acaba zeka özürlü müyüm?" diye kendime sorarak gecti. bu yurtdisindan gelen herkes icin gecerliydi. 2. ve 3. dönemlerde sistemi ögrendik, biz de yardirmaya basladik. almanya sizi yerlere vura vura iki seyi ögretiyor: birincisi cok da zeki olmadiginiz. tum´a en azindan yurtdisindan gelen ögrenciler ülkelerinin iyi okullarinin iyi ögrencileriydi. cogunun calisma tecrübesi vardi. almanlar zaten o sisteme alisik, profesyonel ögrenci gibi bir seyler. onlarin yaninda ilk basta kendinizi eksik hissedip, sonrasinda ögrenmeyi ögreneceksiniz. bilmediginiz konulari makalelerden ögrenip, gelistirmeyi, saatlerinizi proje basinda gecirmeyi ögreneceksiniz. kendiniz ögrenip, kendiniz cevap bulmayi ögreneceksiniz. baskasina soru sormamayi ögreneceksiniz. bir bakmissiniz siz baskalarindan cok daha iyisiniz. onlarin sizin yardiminiza ihtiyaclari var. ögrencilerin okurken calismasi almanya´da cok normal. hatta ben master yapip, calismayan tek bir almanla tanismadim. bachelor´da bile cogu calisiyor. mühendislik ögrencileri, kendi alanlarindaki sirketlerde calisiyorlar. master´a yurtdisindan gelen ögrencilerin cogu diyeyim is tecrübesi ile geldiklerinden hemen ise girip calismaya basliyorlar. aslinda benim gördügüm calismayan tek grup türkler. türkler ana baba parasiyla ya da bursla okuyor. sunu da ekleyeyim, ankara´da istanbul´da bir üniversiteye giremeyecek en azindan tum´a gitmesin dedim ya, giderse de ailesinin masraflarini karsilayacagindan emin olsun. hem okumak hem calismak cok zor. daha da zorlanirlar.

    phd: phd´de muhattabiniz danismaniniz ve arastirma grubunuz. bu nedenle digerlerinden farkli. cok iyi iki arastirma grubunda calistim. öyle ki ögrencileri de sonrasinda phd yapmak istiyorlardi, ama cok berbatlarini da gördüm. tum graduate school, tum´da phdlerin yaklasik %20´sinin phdyi bitirmeden biraktigini sunumlarinda söylemisti. düsününce bu yüksek bir oran. almanya´da sadece doktora yapanlarin basvurabilecegi isler var. insalar mezarlarina, kredi kartlarina, kimliklerine, ucak biletlerine bile dr diye yazdiriyorlar. orada phd yapmanin degeri buradan cok daha fazla. almanya´da phd is imkanini azaltan bir sey degil. bir sürü kisi phd yapiyor. daha hic phd yapip, akademide kalmak isteyen birini görmedim. yine tum graduate school´un sunumundan bir cümle, "almanya´da phd diger ülkelerin anladigi sekilde bir phd degil. yarisi, sirketlerin ürünlerini optimize etmek üzerine. sirket bir bütce veriyor ve ürününü optimize etmenizi istiyor. bu akademiden ve arastirmadan cok endüstri odakli." böyle olunca phd sonrasi o sirkette pozisyon bulabilirsiniz ya da direk sirkette phd yapabilirsiniz. bmw´de mesela phd yapan bir sürü kisi var (tabi esasen bmw bir üniversiteye danismanlik icin para ödüyor). bildigim kadariyla bunlarda cok da bir danismanlik olmuyor. kendi basiniza projenizi yapiyorsunuz ve 3 seneniz oluyor. birbirinin kuyusunu kazma, cekememe, arastirma grubundakileri asagiya cekme gibisinden seyler de phd yapan arkadaslarimdan duydum. bunun disinda benim en büyük tavsiyem, baktiniz ilk 6 ayda danismaninizla problem yasadiniz, birakin gidin. ciddi diyorum. danisman cok önemli. ayda yilda bir görecekseniz belki katlanilir, ama bir defa yanlis yola girince ondan hayir gelmiyor. ben bile kac tane phdsini yarida birakanla tanistim. ha belki de danismaniniz harika, arastirma grubunuz harika, projeniz sorunsuz olabilir. 3 senede phd bitirebilirsiniz. bunlar sans isi.

    almanya´da okumak sizi yaslandirir, ama daha zeki birine de dönüstürür. sistematik düsünme, kendi basina soru cözme becerisi kazandirir. bilmediginiz konularda calismaniz icin size özgüven verir. bunu her okul iddia ediyor, ama bir alman is arkadasiniz olsun, farki görürsünüz. ben bunu daha önce eth zürich ögrencilerinde görmüstüm. onlarin da egitimi belli zaten. yurt disinda yasamak biraz sans isi. hem calismak hem de iyi bir üniversitede okumak cok stresli olabilir. iyi insanlara denk gelirsin, ailen parasini verir ya da hemen is bulursun okursun, bitirirsin. sansin iyi gitmez, sorun yasarsin yarida birakip giden bircok ögrenciden biri olursun. bu ülkenin en yüksek puani bölümünden mezun olup tum'da master bitiremeyen de oluyor, begenmediginiz okullardan gelip bitiren de. bu biraz ders alinan chair ve muhattap olunan insanlara bagli. sans iste.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap