3 entry daha
  • 1.5 sene önce nizamiye nöbetçi subayı iken o günlerde gündemde olan "kendi kendine boşa atma" başta olmak üzere şanzımanda görülen çeşitli problemler hakkında yazmıştım. 9 hp kullanan acura'larda ise vites kolu tasarımı yüzünden şanzımanın boşta kalması durumu gözüküyordu. araçlarını geri çağıran fiat chrysler ceo'su sergio marchionne problemlerin yazılım nedeniyle olduğunu savunurken, land rover'lar başarılı yazılım gömdüğü için şanzımanlarında problem yaşamamaktaydı.

    (bkz: #49132547)

    araçlar geri çekildi, yazılımlar gözden geçirildi ve hayat normal seyrinde devam etti. taa ki jeep grand cherokee kullanan (yine zf 9hp) anton yelchin'in ölümü tekrar şanzımanları masaya yatırdı. aktör arabasıyla evinin çit ve tuğla engelleri arasına sıkışmıştı. yapılan araştırmalara göre kaza, arabada kullanılan monostable isimli şanzıman kolu tasarımından kaynaklanıyordu ki burada hangi viteste olduğunuzu güneş ışığı altında görememeye kadar giden devasa sorunlar bulunuyordu. direkman video'sunu atayım;

    https://www.youtube.com/watch?v=rzugksp2ssa

    fca benzer sistemi kullanan chrysler, jeep ve dodge modellerinin hepsini geri çağırdı ve önlem olarak "park vitesinde hareketi engelleme yazılımı" "park vitesi dışında kapıyı açarsan sesli uyarı" gibi uygulamaları getirdi.

    an itibariyle gündemde yine zf 9hp'yi barındıran haberler var ancak bu sefer şanzımanı arabalarında kullanıp; kol tasarımı yapan ve yazılım atan üreticiler yerine direkman zf'den kaynaklanan bir problem. şanzıman üreticisi 9hp'lerde "kendi kendine boşa atma" sorununun bir sensör arızası nedeniyle olduğunu itiraf edip; üreticilere de "beyler arabalarınızı servislere çağırın da düzelttirsin müşteriler" teklifinde bulunmuş. ve evet başlıktaki ilk entry'mde anlattığım dışında listede range rover ve land rover'ın 9 hp kullanan versiyonları da var.

    ---------------------------------

    yalnız 9hp'de ölüme neden olabilecek kadar büyük yazılım sorunları, acura ve fca araçlarındaki hatalı tasarlanmış şanzıman kolları, volvo'nun basın mensupları önünde test ettiği kendi kendine durma zamazingosunun tırın altına girmesi, tesla'nın otopilot altında yaptığı kazalar hep işi dandirik sensörler - kablolar ve otomasyona komple bırakmanın ne kadar doğru olduğunu sorgulatıyor. her zaman kesin, pratik ve doğru çözüm insanlar ile makinaların iş birliği ve birbirlerini kontrol ederek çalışması.

    ve otomatik şanzıman kolu konusunda en hoş tasarım da kanımca mercedes'lerin direksiyondan kontrollü hali. söz konusu tasarımda vites değiştirirken aşağıya bakmak yerine gösterge paneli hizasında gözüküyor gözleriniz ve öküz gibi n-d-r tarzı belirteçleri görebiliyorsunuz.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap