8 entry daha
  • alışkanlıklarımı bozan adam.
    çok küçük bir ayrıntı ama izah edeyim. yıllardır (85'ten beri) hürriyet okurum[nefret ediyorum ama bağımlılık yapıyor]. hele pazar günleri hiç kaçırmam. önce manşete bakar ana gazeteyi okurdum eskiden. sıra şaşmazdı. ancak pazar günleri uzunca bir süredir alışkanlıklarımı değiştirdim. önce sefa kaplan'ın kitap tanıtımlarını okuyorum; kimini iki üç kez. lakin geçen pazar kendisinin o alameti farika olan fotoğrafını göremedik üzüldük. yeni kitap tanıtımlarını da okumadım zaten. inşallah bu kısa süreli bir ayrılıktır.
    bu arada "sefa kaplan tarzı kitap tanıtma rehberi" yazacak kadar malzeme vermiştir kendisi bize, geçen zaman içinde.
    şöyle efendim. önce güzel bir kitap seçilir. kitap türkiye'nin toplumsal yapısıyla, sinemasıyla vs. bir şekilde ilgilidir. yazar önce kitabın bir ki kusuru [bu tespitler yerindedir genelde] bulur yazar. ama sonra şerh düşer. düşünmek bu topraklardan göçtü göçeli böyle bir çabaya [kitap yazmak] kayıtsız kalmak da ayıp değil mi ama? diye sorar. her kitap eleştirisinin alt metninde aynı zamanda bir aydın eleştirisi bir seçkincilik eleştirisi yatar. bilindik kanonların dışında kalmış muhafazakar/islamcı eğilimli kaliteli yazar ve metinleri kollar tek tip anlayışa karşı çıkar. ters köşelerden bakar.
    işin en güzel tarafı bütün bunları 3 cümlelik, paragraf bile tutmayan kısacık tanıtım yazılarında yapar. şair duyarlığının sindiği kelimler de cabası.
    hele kitapların okunmadığına dair düştüğü sevimli tarizler iç gıdıklar. hem topluma, hem okur-yazar tayfasına takılır sık sık.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap