21 entry daha
  • elcin arabaci'yi facebook'ta bir sure takip ettim. zira tarihe merakim var, kendisi de oldukca ilgi cekici ve akici sekilde yaziyor. bircok insan tarafindan basarili bulunuyor, ne kadar guzel. ben de basarisinin devamini dilerim. kendisi bu yazdiklarimin samimiyetine inanmayabilir, cani sagolsun. fakat gercek bu.

    gerceklerden bahsetmisken devam edelim. zira maalesef kendisi yalan soyluyor.

    kendisinin tarih konusunda yazdiklarinda yanlis bulmak benim uzmanligim degil, anladigim bir is degil. neticede ben tarih meraklisiyim , o tarihci. burada hic sorun yok.

    ote yandan degil tarih meraklisi, herhangi siradan birinin yanlis oldugunu farkettigi bir seyi soylemesinde de sorun yok, olmamali. sahsen benim akademisyen sifatini almis birinden beklentim bu. sanmam ki halil inalcik kendisine "burada sunu soylemissiniz ama o yanlis" diyen birine boyle tepki versin. yoksa "turkiye sartlari akademisyeni" olmak da bir tercih de, kendisinin o tercihi yaptigini sanmiyorum. bu kadar seyin uzerine hala sanmamakta diretiyorum.

    bunlari neden soyluyorum ? oncelikle "bize ne bunlardan ?" diyen kimseyi ilgilendiren bir sey degil. soldan baska baslik secip hayatiniza devam edebilirsiniz, dediginiz gibi size ne bunlardan ?

    bunlari soyluyorum cunku bu bir etik meselesi. bir akademisyenin sahip olmasi gereken etik davranislarin disina ciktigini dusunuyorum, bir akademisyenin izlemesi gereken bilimsel metodlari izlemeyi ya onemsemedigi ya da daha acisi bunun gerekliligini bilmedigini goruyorum. bu da, herkesin istedigi konuda "subjektif" fikrini yazdigi, gozlemini aktardigi bir ortamda yazmak icin yeterince uygun bir konu. dolayisi ile kimse "bunu neden sozluge tasidin ?" diyemez.

    elcin hanim pek guzel yazmis, gondermis ama meselenin ne oldugundan, neden ciktigindan zerre bahsetmemis. " guru adlı adamla facebook arkadaşlığımı sonlandırma tarihim" seklinde ozetledigi cumlede, meseleyi anlama niyetindeki birinin sormasi gereken bir soru var. "neden sonlandirdin ? ne oldu da sonlandirdin ?". hala bugune dek bu meseleyi aramizda halletmesini bekleyerek yazmamistim ama madem kendisi yazmamis, ben yazayim.

    elcin hanim tarihten anlar, uzmanligi o. fakat fizikten zerre anlamaz. anlamamasinda da hic sorun yok, neden olsun ? kimse "uzman" sifatini almadigi birseyden anlamak zorunda degil. ha ama, bu sartlar altinda iken o diger konularda "ahkam kesme" seviyesinde zirvalarsaniz, zirvaladiginiz "kibarca" soylendiginde de terslemeye girisip, diretirseniz hic kusura bakmayin ama bu haber niteligi tasir. daha once de soyledigim gibi bir akademisyen bunlari yapamaz. daha once sildirdigi asagidaki entry tam da bu yuzden yazildi:

    ---
    maalesef bilimsel etik konusunda ciddi sorunlari var. karsit fikirlere, fikri gectim iddialara zerre tahammulu olmadigi gibi hakkinda hicbir fikri olmayan disiplinler (ornegin fizik) konusunda siradan bir insandan daha fazla "cahil cesaretine" sahip. ustelik nazikce uyarildigi zaman dahi bu tavrindan geri durma erdemine sahip degil.

    her konuda her seyi bilmedigini bir an once ogrenir umarim. simdi gidip "benim hakkimda eksi sozluk'te bunu bunu yazmislar" diye aglasip, tarikatinizi uzerime salabilirsiniz. iclerinde en az biri "kadin oldugu icin" filan diye de sacmalar, ona da eminim.

    ps: kendisi mesaj atarak beni uyardi, simdi bu entry'i gorenler beni intihal yapti sanacak filan dedi. o konuda ici rahat olsun, hic oyle bir imada bulunmadim, kastettigim de o degil. asil dert bambaska ama intihalden daha az ciddi degil. elestiri ve duzeltme kabul etmeyen bilim insani olur mu ? kazara bir makalede yanlis bir sey yazsa da daha sonra biri duzeltse, bu zihniyetle neler yapar kimbilir ?
    ----

    yaniliyor muyum ? yanlisim varsa soyleyebilirsiniz. buyrun.

    kendisi facebook'da muhtemelen espri olsun diye yapilmis bir fotograf [ya da video artik her ne ise mevzu o degil] paylasti. icerik, evinize kuracaginiz bir pedal duzenegi ile bos zamanlarinizda pedal cekeren bir evin ihtiyaci olan elektrigi uretebileceginiz uzerineydi. tabii ki bu isten anlayanlarin bilebilecegi uzere boyle bir sey mumkun degil.

    dolayisi ile takipcilerinden biri [ben degil] bunu belirtti. simdi beklenti su: "ha oyle mi ?" diyerek bunu bilmedigini belirtmesi, tercihen dogrusunu ogrenmek istemesi ve tesekkur etmesi vesaire. oysa ki bu erdemlere sahip oldugunu sanmak bir yanilgi imis, bunu yapmak soyle dursun uyaran ve daha sonra o uyana katilan ben dahil diger kisiler ile tartismaya koyuldu. bu soylediklerimin dogruluguna sehadet edecek o sirada takipcisi olan onlarca kisi var hic inkar etmeye kalkmasin. diger kisiler "amaan banane" demis olabilir, ben demedim ve tartismayi surdurdum sonucta beni arkadasliktan cikardi. e cikarsin, sonucta public bir icerigin altina yorum yazmak icin arkadas olmaya gerek yok, dolayisi ile ben yazmayi surdurdum. buraya gonderdigi metinde bahsettigi " bana akıl fikir vermiştir" dedigi mesele de tam olarak bu.

    ben butun bunlarin uzerine bahsettigi "sildirdigi" entry'i girdim. bunun uzerine daha sonra bana bizzat kendisinin ozel mesaj atarak soyledigi uzere, beni bloklamaya karar vermis. saat farkindan dolayi ben bunu henuz farketmemistim, ben uyurken olup bitmis.

    sabah geldigimde kendisinden bana gelmis bir ton mesaji gordum. hepsi hakaret icerikli. hani diyor ya " bunların hepsi özel kayıtlarımda mevcuttur", iste bunlar da ben de mevcuttur. yazdigim entry'i gorunce nasil bir cinnet gecirdiyse artik blogu kaldirip bana bu hakaret mesajlarini atip sonra tekrar bloklamaya calismis fakat facebook oyle kafana gore zirt pirt bloklayip kaldirmaya izin vermedigi icin tekrar bloklayamamis. dolayisi ile hakaret edip kacma girisimi basarili olmadigi icin iyice cildirmis. mesajlari etik olmadigi icin yazmiyorum, yazmayacagim ama o "saygin akademisyeninizi" gormenizi isterdim. bu mesajlarda ozellikle dikkat ceken bir nokta su idi. kendisi hakkinda internet'te arama yapildiginda karsisina yazdigim entry'nin cikmasini, hakkinda olumsuz seyler yazilmis oldugunun gorulmesini istemedigini soyluyordu. benim bunlari yazmamin yegane sebebi de budur.

    bunlari yazarken de ister inanin, ister inanmayin isleri buraya getirdigi icin rahatsizlik duyuyorum. ben bunu yapmadikca, bunlari public sekilde yazmayip ikili konusma ile halletmeye calistikca bunu "sozluk yazarligini tehdit, santaj, taciz, zorbalik icin kullaniyor" seklinde degerlendirdigi icin, beni buna zorladigi icin yaziyorum.

    netice itibari ile o gun hakaret ederek bir yere varamayacagini, konusmak istiyorsa sakinlesip oyle gelmesi ve insan gibi konusursa cevap verecegimi en ufak saygisizlik yapmadan, hakaret etmeden, ustelik kendisinin ettigi hakaretleri gormezden gelerek belirttim. bunu yapmamayi tercih etti. boylece mesele o sekli ile orada kaldi. ben de yine ayni sekilde kendisini takip etmeye, yazdiklarini okumaya arasira begendiklerimi like'lamaya devam ettim. bu bir sure sonra artik postlarini goremedigimi farketmeme kadar surdu. bir sure sonra gordum ki yeniden bloklamis, ayni tavri surdurmeye kararli oldugunu gordugum icin yeniden entry girdim.

    mesele temel olarak budur, kendisinin carpitmaya calistigi gibi ne zorbalik, ne taciz, ne santaj ne de baska bir sey. bizzat iletisim yolunu kapatip sonra "benim yazamadigim ortamda hakkimda yaziyor" diyerek yalan soyleyen kendisi. gordugunuz gibi istedigi zaman cevap verebiliyor oysa ki ben gunlerdir hakkimda arkamdan konusulan facebook ortaminda bir sey soyleyebiliyor muyum ? hayir. benimle yuzyuze tartisabiliyor mu ? hayir.

    oyle olmasi da dogal, haksiz oldugunun, konussa daha da batacaginin farkinda zira.

    lakin "kismen" hak verdigim bir elestiri var. kendisini savunan herkes neden "troll" olsun diye ? gelip buraya birseyler yazan herkesin ciddi ciddi elcin hanimdan komut aldigini savunmuyorum tabii ki, bu sekilde soylememin bir sebebi var. kendisi kimseye "git bunu yaz" dememis olabilir [demisse de sasirmam o ayri konu] lakin yazanlara tesekkur etmesi ve cesaretlendirmesi bundan cok da farkli bir sey degil. ha birini cekip siz vurmussunuz, ha yoldan gecen birini kandirarak eline silah verip vurdurmussunuz, bu sizi sucsuz yapmaz. yapsa yapsa sinsi yapar.

    bu noktadan sonra kendisinin hicbir sekilde uzlasmaya niyetli olmadigi, tavrini surdurecegine inanmis durumdayim. yine de kapi acik, bunlari sonlandirmak kendi elinde. ayrica "bunun üzerine ekşi'den başkaca hiç bir entry'nin silinmesi talebim olmadı ve olmayacak" cumlesi de gercek miymis yoksa bu da baska bir yalan mi onu da ilerleyen gunlerde goruruz.

    umarim taraftarlari neye taraftarlik ettiklerini gorup, arkadaslarini "samimi" sekilde uyarma ve dogruya yoneltme yoluna giderler. benimkiler oyle yapiyor zira.

    bir de kendisine bir aciklamam olacak: elcin hanim, o "zaten başlığın altında 'ilgili başka başlıklar' da o anlamda kendisiyle ilgili...yapay zeka yıllardır süren ekşi sözlük yazarlığında kendisini şüphesiz benden iyi tanımış" seklinde kurdugunuz cumle var ya. o. sizin icinde bulundugunuz acziyetin ozeti adeta. zira o liste kisiye ozel ve o yaptiginiz yakisiksiz penis gondermesi de size ozel cikiyor. ornegin bana cikanlar:

    "alakalı başlıklar

    guru
    teo
    acemkasiyan
    nazmiye demirel"

    yapay zeka beni degil de sizi tanimis olmasin ?
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap