1 entry daha
  • çanakkale savaşı detaylı yer almadığı için hayal kırıklığına uğradığım kitap idi. meğer yazar sırf bu savaş için ayrıca bir bölüm yazmış bu konuda en detaylı kaynaklardan biri durumunda şu an.

    savaşın gidişatını en temelinden çeviren olay şu bizim mayın gemisi nusret imiş. bu konuda bizim tarih kitaplarında da oldukça fazla sayıda hikaye vardı ancak bu derece etkili olduğu geçmiyordu genel olarak. bildiğimiz gibi ingilizler mayınları temizledikten sonra gemilerini sahillere yaklaştırıyor ancak bir gece önce nusret tekrardan sahil hattını mayınlarla dolduruyor. sonradan yaklaşan 2 tane ingiliz battleship i mayın ile infilak ediyor. ufaklardan da 1-2 tanesi mayına yakalanıyor. totalde 16 gemiden 6 sı hasar alıyor. burdaki mevzu ingilizlerin ne olduğunu bir türlü kavrayamaması. mayınları temizlemiş olduklarından gemilerin nasıl battığını anlayamıyorlar. bazıları bir yerden top ateşi geldiğini bazıları da bazı mayınların sürüklendiğini düşünüyor. kaos durumu nedeniyle deniz hareketına soğuk bakmaya başlayıp kara harekatına çevirmeye dönüyor olay.

    bizde bahsi geçmeyen olaylardan biri de yunanlıların o sırada saldırmaması. ingilizler çıkartma yaparken üstten yunanların saldırması bizi mahvedebilirdi. yunanlılar da bu tarz bir teklifle gelmişler zaten. burada ruslar devreye girmiş. hem rus tarafı hem yunan tarafı istanbulu istedikleri için (ruslar için sıcak denizlere inme yunanlar için constantinapol) rusya, siz bu yunanistanı karıştırmayın bu mevzuya, ingilizler galibiyet alıp bize bıraksın diye teklifi iç ettirmişler. tabi bu olay dönüp ellerinde patlamasına neden oluyor.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap