49 entry daha
  • eğer ateizmin, inancın ötesinde bir bilme hali olduğu iddia ediliyorsa ortada gayet sarih bir çelişki var:

    dinin karşısına bilimi koyuyor ve diyor ki "deney ve gözlem" esastır, yalnızca akla ve onun ürünü olan bilime güvenirim.

    peki evrim teorisine göre insan aklı mükemmel midir? pek tabii ki değildir. ne insan, ne de insanı oluşturan herhangi bir parça mükemmeldir. hepsi kusurludur. evrim devam eden, daimi bir süreç neticede. bir trilobitin görme kabiliyeti ile bir insanınki aynı değil. insan canlılar içerisinde en mükemmel görme kabiliyetine sahip varlık değil. insan evrimin bittiği nokta da değil. geçmişten geleceğe doğru baktığımızda sonsuz çeşit görme biçimi türeyebilir. diğer tüm duyularda olduğu gibi. hangisinin daha üstün kabul edilebileceği ayrı bir tartışma konusu. evrime göre insan, tüm duyuların en mükemmel haline ulaştığı bir son durak değildir.

    o halde evreni algılayışında yalnızca aklını esas alan, bunun haricinde diğer tüm kaynakları yetersiz bulan kişi son derece kusurlu duyularına ve algılarına anlamsızca güven duyuyor demektir. bu kusurlu duyu ve algıları ile gerçeğe sonsuz derecede uzak olduğu halde gerçeğe yalnızca akılla ulaşılacağına mutlak bir inanç besleyerek hem de.

    bu yazdıklarım yalnızca 5 duyu üzerindendi. oysa ki canlılık ortada yokken duyu sayısı sıfırdı. insanda olmayıp diğer canlılarda var olan duyu biçimleri olduğunu da biliyoruz. e o halde evrim ne diyor? sende 5 duyu olabilir ama geçmişten geleceğe sonsuz sayıda duyu biçimi türeyebilir.

    yani bırak var olan duyularımızın ve algılarımızın yetersizliğini, bunların sayısı bile sınırlı.

    bir ateistin içine düşebileceği en büyük çelişki "gerçeğe giden yolda tek kılavuzum akıldır." yaklaşımıdır.

    bir müslüman olarak ben inancım gereği aklım ile ulaşabileceğim belli başlı noktalar olduğunu ama algılarımın ötesindekilere vakıf olamayacağımı iddia edebilirim. bu bir iman meselesi. benim açımdan bu bir çelişki ifade etmez. çünkü ben yaratılmış (belli bir süreç içerisinde) bir aklın varlığına inanıyorum. oysa ateist, inancın ötesinde olduğunu ve bildiğini iddia ediyor. (bilmediğini yukarıda gayet net gösterdim.)

    he eğer ateizmin de bir inanç olduğunu kabul eden ateisler varsa bu yazdıklarım onları bağlamaz.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap