88 entry daha
  • godard'ın 1966'da çektiği absürd suç filmi made in usa'de kısa bir rolde kendisini oynayan muhteşem yaratık.

    barda, baudrillard'ın ilgileneceği türden sorunlar üstüne ayaküstü çene çalan garson, bir müşteri ve daimi godard dişisi anna karina bir aralık marianne faithfull'ün güzel sesiyle mola verirler. biz de kafamıza gene dünyanın binbir türlü meselesini sokuşturma gayreti içindeki bir anarşistin, sözüm ona godard'ın salvolarından bir süreliğine uzaklaşıp kendimizi buğulu sesin ahengine, faithfull'ün güzelliğine kaptırırız. godard'ın kamerası onu tıpkı karina'yı incelediği gibi plonje çekimlerle kayda geçirir. uzamın içinde bir şarkıcı şarkı söylememekte, adeta kendine has aurasıyla varolmaya çalışmaktadır.

    bu karmaşık mizansen barda tartışılan büyük meselelelere de uyum gösterir: gördüklerimizin ne kadarı hakikidir ve dünyanın içindeki göstergelere bakarak hakiki olana ne kadar nüfuz edebiliriz? baktığımız kişi ya da nesne daha biz bakarken değişmeye, başka bir şey olmaya başlamayacak mıdır? hakikat nerededir?

    godard, marianne faithfull'ün portesinden hareketle hep yaptığı gibi hakikati sorgular, sanat yapıtının gerçeklik gücünü gözden geçirir, dünyaya kendi özgün penceresinden bakar.

    ilave: faithfull'ün filmden bir görüntüsü:
    görsel
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap