19 entry daha
  • bir devletin ilk olarak dünya şartlarını gerçekçi bir şekilde analiz edip kendi durumunun da bu gerçeklikte nerede olduğunu saptamasıyla başlar. içinde bulunduğu durumu belirledikten sonra kendisine hedef seçen devlet (kalkınma, batılılaşma, sömürge imparatorluğu olma vs.) aklın ve mantığın ışığında kendisine belirlediği hedeflere akılcı stratejiler geliştirerek önüne çıkan engel/sorunlarda tekrar ve tekrar mantıklı analizler yaparak yeni stratejiler geliştirerek ilerlemesidir.

    maalesef ki bizim gibi doğu toplumlarında bu anlayış, masalcı toplumlar olduğumuz için kullanılabilir değildir. biz içinde bulunduğumuz durumu gerçekçi şekilde analiz etmektense "şanlı tarihimiz" "yedi cihana hükmetmiş atalarımız" diyerek kendimizi olduğundan büyük ve önemli görme eğilimindeyiz.

    bu politikayı en iyi uygulamış tarihsel kişi bismarck'tır. kendisi sömürge yarışında geri kalmış almanya'yı iyi analiz etmiş, ülkesinin potansiyelini ve ilerlemesi için gerek duyduğu ihtiyaçları belirlemiş, ülkesinde siyasal birliği sağladıktan sonra bilime yönelerek dünyada hangi bilimsel alanda açık olduğunu analiz ederek kimyayı seçmiş ve ülkesini bir kimya devine dönüştürmüştür. bunun yanında bilime yaptığı diğer yatırımlarla da nobel ödüllerinin %60-70 gibi bir kısmının ülkesine gelmesini sağlamıştır böylece almanya diğer avrupa ülkeleriyle arasında olan siyasal, bilimsel ve ekonomik açığı kapatmış zamanın en büyük devletlerinden birine dönüşmüştür.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap