8 entry daha
  • saplantiyi anlamak icin yunanlarin savunduklari karsi tezleri anlamak gerekir. hicbir tarihi, siyasi, cografi arastirma yapmadan simarik yunanistan diye kestirip atmak, empati kurmamak genotipimizde mevcuttur ne yazikki. yunanistan'in derdi nedir bunu bilmek, idrak etmek gerekir saplanti, obsesyon gibi tespitlerde bulunmadan once:

    1990 yilinda makedonya'da yapilan ilk demokratik secimlerle iktidara gelen vmro yayinladigi secim bultenlerinde - tipki bizde donem donem irredenta sebebi olan suriye'nin hatay'i sinirlari icerisinde gostermesi, guneydoguyu kapsayan hayali kurdistan haritalarinda oldugu gibi - yunanistan'da bulunan baskenti selanik olan makedonya cografi bolgesini, ve bulgaristan'daki pirin'i sinirlari icerisinde gostermis ve yunanlilara gore bolgesel yayilmacilik niyetleri acikca ifsa etmis ve ajitasyon yaratmislardir.

    ote yandan sadece makedonya ismi bile yunanlilar tarafindan yunan kultur mirasi olarak addedilmektedir. icinden 16 isik cikan makedonya bayragindaki vergina yildizi da yunan yegane kalitlarindan biridir ve yunan milletinin dogusunu simgeler.

    hal boyle iken, subat 1992'de 1 milyon kisinin yurudugu selanik'teki gosteriye katilanlarin anlamadigi nokta ise dunya siyasi arenasinin yugoslavya'dan ayrilan ve kurulan makedonya'nin, 24 yuzyil once yasamis ve sinirlari tarih olmus makedon imparatorlugu'ndan farkli oldugunun ayirdinda oldugudur. akliselim sahibi kimsenin ve hicbir devletin - makedonya dahil - yunanistan'in makedonya cografi bolgesinin kurulan makedonya tarafindan ilhak edilecegini dusundugu (en azinda pratik olarak) yoktur. gunumuz sartlarinda got ister, savas gerektirir.

    sessiz ve derinden giden, "buyuk iskender bulgardi" diyen, ayni idealler altinda ikinci dunya savasinda almanlarin destegi ve gudumunde yunan makedonyasina girmekte kusur gormeyen bulgarlari da kasisan benzer irredentizm kalintilari ortaya cikmasi muhtemeldir. balkanlar'i cozdugumde zaten hayatin anlamini cozecegime inanan bir kisi olarak eminim ki x adli herhangi bir millet turkiye sinirlari disinda anadolu veya isminde anadolu gecen bir cumhuriyet/devlet kurduklarindan bizde de yuksek dozda killanmalar ve saplantilar dogacaktir. ne de olsa yunanlilar ve turkler hep birbirlerine benzerler...
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap