440 entry daha
  • bir tango hocası tarafından tangoya yeni başlayanlara öneriler;

    + hemen hocalarınızdan dans yönü, dansa davet (mirada ve cabeceo yani bakışma ve baş işareti) şeklini, milonga, tanda, cortina, ronda, ronda ahlakı ve kuralları, vb. terimlerin anlamlarını öğrenin. tanıdığınız insanlar dahil bunları uygulayın. tanıdıklarınız veya okulunuzun stüdyo milongalarında buna ‘gerek yok’ durumu doğsa bile uygulayın. bu, size yabancısı olduğunuz kişilere ve dans ortamlarına karşı dans etme şansını artıran bir kazanım olarak geri dönecektir. ronda (dans edenlerin oluşturduğu pist) ahlakı, mirada, cabeceo, tanda, cortina vb konuları aktaramayan, bilgi eksikliği olan yerlerden biran önce uzaklaşın.

    + hemen tangonun altın çağı denilen döneme ait orkestraların müziklerinden yüzlerce edinin ve bunları sürekli dinleyin. sevdiğiniz orkestraları tanımaya çalışın. müzikleri paylaşmak istemeyenlerden uzak durun.

    + kadın da erkek gibi dans daveti yapar. mirada ve cabeceo’yu mutlaka öğrenip bu özgürlüğü elinize alın.

    + en kısa sürede milongalara gidin ve dans edin. ‘dans etmek için bilmem kaç ay beklemen lazım’ gibi safsatalara kulak asmayın.

    + gidebildiğiniz kadar çeşitli milongalara gidin. ‘vay, okulunun dışındaki milongaya gidersin ha!’ türü hesap soranlardan uzak durun ve aldırmayın.

    + dans etmek istiyorsanız, sandalyenize çakılıp kalmayın. bir yere yerleşin ve sonra salonda uygun yerlerde bulunarak dans daveti yapmak ve almak üzere ‘açık’ davranın.

    + yeni olduğunuz milongalarda dans etmek isterseniz insanların biriktiği yerlerde olun ve bakışlarınızla dans edeceğiniz kişiyi bulup, dans daveti yapın. gene mirada ve cabeceo yani.

    + tanımadığınız kişileri kesinlikle dibine kadar gidip ‘pardon, dans edebilir miyiz?’ gibi bir saçmalıkla davet etmeyin. unutmayın; her gidişin bir de dönüşü var. mirada ve cabeceo yapacak kadar yakınlaşın ve davetinizi iletin.

    + bildiğiniz, öğrendiğiniz kadarını dans edin. iyi dansçıların ‘figürlerine’ kapılıp onları yapmaya çalışmayın. yapamazsınız ve pisti rahatsız edersiniz. hatta komik duruma düşersiniz. hiçbirimiz ilk günümüzde o gördüğünüz güzel dansları yapamıyorduk. acele etmeyin. bir gün siz de öyle dans edeceksiniz.

    + dans pistinde dans edenlere saygı gösterin. dans yönüne mutlaka uyun. dansta çarpışma olabilir. eğer hemen özür dilerseniz herkes sizi hoşgörü ile karşılar. karşılamayanlardan uzak durun.

    + çarpıştığınız kişiler oralı olmuyor ve özellikle sizin acemiliğinizden yararlanıp ‘suçu’ size yazıyorsa bu kişilerin ronda adabı bilgisine sahip olmadığını bilin.

    + dansa kalkar kalkmaz ‘yalnız ben daha iki ders aldım’ gibi bir açıklamaya girmeyin. gereksiz. dans ortasında ‘ya ben yapamıyorum galiba’ diye konuşup dansı bölmeyin. dans tutuşunuzu bozmayın. birakın olan olsun. dansa devam edin.

    + sizi dansa kaldıran veya davetinizi kabul eden birisi, sizin nasıl dans ettiğinizi bilmek zorundadır. dansa kaldırma daveti yapmışsa veya daveti kabul etmişse bu onun sorunudur. eğer dans sırasında ‘ee sen de acemiymişsin’, ‘şimdi şunu yapman lazım sen yapamıyorsun galiba’ diyenlere ‘benim dansımı izleyip, ne kadar dans ettiğimi gördükten sonra beni davet etmeniz gerekiyor’ türünde bir cevap verin ve mümkünse dansı bırakıp, oturun.

    + kimse, kimsenin dans seviyesinden dolayı bir tanda (4 veya 3 parçadan oluşur) süren dansı yarıda bırakma nezaketsizliği göstermemelidir. unutmayın; sizinle dans eden kişi sizin dans seviyenizi bilmek zorundadır. sizi izleyip bunu öğrenmelidir. öğrenmiyorsa seviye ‘riskini’ göze almak zorundadır. tandayı bu nedenle tamamlamayan kişilerle bir sonraki dans daveti için 10 kere düşünün.

    + tecrübenize bakmadan sizinle yakın dans (göğüs göğüse) etmek isteyen kadın veya erkekler olacaktır. dansa çıkarken yakın veya uzak dans etme isteğinizi tutuş sırasında kontrol etmeyi hocanızdan öğrenin. bunu uygulayın. isteğiniz dışında bir dans tarzını size ısrar eden olursa parçanın sonunda teşekkür edin ve oturun. ancak, eğer kapalı dans yapmayı kabul ederseniz, o dansın hakkını vermek zorundasınız.

    + dansa yeni başladığınız için gittiğiniz milongalarda uzun süre oturmayı göze alın. bu sizi yıldırmasın. milongalara gitmeye devam edin.

    + dansını sevdiğiniz tecrübeli birilerini sizinle dans etmesi için taciz etmeyin. uygun bir dille bu isteğinizi iletmeniz yeterli olacaktır. milongalara (normal koşullar altında) herkesin dans keyfi için gittiğini unutmayın.

    + milonga geceleri, dans amaçlıdır. dans sırasında size bir şeyler öğretmek için yırtınanlardan uzak durun.

    + taciz durumları ile karşılaşırsanız pistin ortasında kişinin suratına bi tane patlatın. sonra isterseniz dansa devam edebilirsiniz. :-)

    + fiziksel özelliklerinizden dolayı sizin dans seviyenizi göz ardı ederek dansa kaldırmak isteyen, iyi niyetliler dışında, çakallar olacaktır. dans dışı bir durum sizi rahatsız ederse parçanın sonunda, daha da rahatsız edici bir durum varsa da anında oturmaktan çekinmeyin.

    + milongalarda kıyafetinize, koku vb. temizlik konusunda son derece hassas olun. tecrübeli dansçıların kıyafetlerine bakıp örnek alın. kesinlikle dansa uygun (bara gitmiyorsunuz) kıyafet ve dans ayakkabısı edinin.

    + milongalar, herkesin herkesle dans etme fırsatının olması gereken yerlerdir. birisi ile bir tandadan fazla dans etmek çok ender durumlarda geçerli olabilir. bir tandadan fazla dans etmemeye özen gösterin.

    + cortina (tandalar arası çalınan ve tango dans edilmeyen kısa süreli müzikler) çaldığı zaman pist boşaltın. cortina (kelime karşılığı 'perde' olup) ‘oturun’ anlamına gelir.

    + müzik çalmadan dans tekliflerini ‘müzik bir başlasın ona göre karar verelim’ diyerek bekletin. müzik çalmadan birisine dans teklifi yapmayın.

    + milongalarda ‘bizim okula gelsene’ muhabbetlerine karşı ‘siz de bizim okula gelin’ söylemi geliştirirseniz, çakalların sizi ‘kapma’ hamlelerine dayanaklı olursunuz.

    + birçok yerde pratikler düzenlenir. hepsine gitme özgürlüğüne sahipsiniz. gidin, çalışın, dans edin ve dans çevrenizi genişletin. bilginizi artırmak için başka hocalara sorular sorun. her bilgiye saygı gösterin. içlerinden size uyanları deneyin. bu sizin hakkınız. elinizden alma çabalarına (oraya gitme, buraya gitme durumu) kulak asmayın.

    + birçok yerde milonga düzenleniyor. dilediğinize gitmek hakkınız. gene hakkınıza sahip çıkın.

    + pratik ve milongalarda egolarını tatmin etmek için, sizden daha tecrübeli veya büyük olduğuna güvendiği için sizi esir alanlardan kurtulun. tecrübesini dans dışı niyetle kullanmaya çalışanlardan fersah, fersah uzak durun.

    + iyi dans ettiğini düşündükleriniz, hocalar ve camianın ‘otoriteleri’ birileri hakkında bir şeyler paylaşıyorsa kendi tecrübeleriniz olmadan karara varmayın. acemi olabilirsiniz ama özgür iradenizin olduğunu unutmayın.

    + her iyi dansçının iyi insan olduğu yanılgısına düşmeyin.

    + dansınız gelişip, güzelleşince bir zamanlar sizin de acemi olduğunuzu unutmayın.
205 entry daha
hesabın var mı? giriş yap