183 entry daha
  • kendisini çok sevsem de lise ders kitaplarını süsleyen o ucuz epik şiirleri aklıma geldiğinde içlendiğim görkemli şair.

    modern türk şiirinde etkisi en uzun süreli olan şairdir yahya kemal. ondan ekilenmeyen şair hemen hemen yok gibidir. yön gösterdiği (nazım hikmet), yetiştirdiği (ahmet hamdi tanpınar), etkilediği (abdülhak şinasi hisar), örnek olduğu (faruk nafiz çamlıbel) esin kaynağı olduğu (hilmi yavuz) birçok şair ve yazar vardır.

    sol çizgi içinde hakkını veren tek şair üstat cemal süreya olmuştur. hakkında yazdığı inceleme metni mutlaka okunmalıdır. yahya kemal üzerine tanpınar'ın yazdıklarından sonra en kalıcı yazı belki de onunkidir. ataol behramoğlu da hazırladığı antolojide hakkını fazlasıyla teslim etmiştir.

    hakkındaki en saçma yazıları ise mehmet kaplan ile ece ayhan yazmıştır. uzak durulmalıdır.

    yahya kemal sıkı bir istanbul şairidir ve şehre bakışı orhan pamuk'un istanbul: hatıralar ve şehir'de dile getirdiği gibi melankoliktir.

    baudelaire ya da rimbaud'nun kimliğinde cisimleşen dekadan ruhuyla uzak yakın örtüşen bir gezgindir.

    cumhuriyetin dayattığı ideolojiyi benimsememesine rağmen tıpkı öğrencisi tanpınar gibi uzun yıllar ağzını kapalı tutmuştur. hiçbir zaman cumhuriyet ruhuna yakın olmamıştır. bunu ancak dost meclislerinde dile getirmiştir. sonrası hiç.

    hakiki bir istanbul şairi olduğu için zaman zaman orhan veli'ye rağmen dışlanmıştır ki bu bir beyin ölümüdür. ağaçları yapraklarla kıyaslamak aptalcadır!

    şiir onun için yaratılmıştır; en az nazım hikmet, cemal süreya, ilhan berk için yaratıldığı gibi.

    dil işçiliği örnek alınasıdır. ne hece ne serbest şiir ilgi alanına hiç girmemiştir. çoktan can çekişen aruzun son aşığıdır.

    elbette büyük egolu bir megolamanyaktır. büyük bir şair olduğunu her fırsatta dile getirmiştir.

    birkaç şiiri bile birkaç şairin sanat yaşamına bedeldir.

    düzyazıları da mutlaka okunmalıdır.

    orhan pamuk'a göre 20. yüzyılın en büyük türk şairidir.

    imparatorluk sevdalısı olması, nostalji düşkünlüğü, yeni şairleri dışlaması, tanpınar'a sadece roman yaz demesi, geniş kitleleri dışlayıp aristokratik davranması kuşkusuz rahatsız edicidir; ama ondan başka birisi olması beklenemezdi. beklenemez.

    taptığı fransız sembolistleri gibi yalnız yaşayıp yalnız ölmüştür.

    _________

    ilaveten: üstadın kendi sesinden, bir başka tepeden şiiri.

    edit: güncelleme
245 entry daha
hesabın var mı? giriş yap