• global saglik hedeflerine gore daha cok yol almamiz gerektigini gosteren siralamadir.

    the lancet'in surdurulebilir gelisim hedeflerinden (eski adiyla birlesmis milletler binyil kalkinma hedefleri) saglikla ilgili olanlari dikkate alarak yaptigi arastirmasina gore saglik alaninda turkiye 188 ulke arasinda 103. siradadir. 58 puan ile ortalamanin altinda kalmisiz.
    http://www.thelancet.com/…-6736(16)31467-2/abstract
    http://www.thelancet.com/…481409/2066350034/gr1.jpg
    https://tr.wikipedia.org/…binyıl_kalkınma_hedefleri
    https://en.wikipedia.org/…ainable_development_goals

    en kotu oldugumuz alanlar; felaketler, hepatit b, esler arasi siddet, guvensiz ve gelismemis su kaynaklari, hijyen, mesleki riskler, hava kalitesi, siddet ve savas.

    dikkat etmemiz gereken diger alanlar ise; yeni dogan bebek ve 5 yas alti cocuk olumleri, 10-19 yas arasi genc kadinlarin dogum oranlari, hamile kadin olumleri, hiv, asiri kilo, yol kazalari.

    calismada dikkat cekici bir diger unsur ise turkiye'nin savas riskinin yuksek olmasi. bu alanda aldigimiz katki puani (yuksek olmasi daha iyi demek) 19. ornegin suriye'nin katki puani 0, irak'in 1, tunus'un 9, ukrayna'nin 3. bu alanda fransa'nin 22 ve israil'in de 20 almasi dikkat cekici diger noktalar. yani onlarin da bu alanda durumu kotu.

    ortalamamizi en cok dusuren de savas riski gibi duruyor. ardindan su ve hijyen konulari geliyor. kotu oldugumuz ve dikkat etmemiz gereken diger alanlarda bizden daha da kotu durumda olan bazi ulkeler siralamada bizden ileri siradalar cunku ortalamalari daha yuksek.

    akp iktidari saglik sektorunde para getiren her yeri duzeltti ama en onemli yerleri sanirim atladi. komsularla sifir sorun politikasi da (savas) malesef bizim saglik kalitemizi sifirlamis gorunuyor. durumlar boyle...

    (bkz: islami değerler indeksinde 103. olmak) bir de boyle birsey varmis. (bkz: aramaya inanmak) galiba 103. sirayi seviyoruz.

    ekleme: asagida turkiye'nin 1990-2014 arasindaki insani gelisim indeksi (hdi) tablosu var.
    http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/tur
    saglik indeksi de buna cok paralel seyretmis. 1990-2000 arasinda yakaladigimiz ivme neyse 2000-2010 arasi da ayni ivme ile ilerleme kaydetmisiz. 2010'dan sonra ise bariz bir duraklama donemine girmisiz. burada onemli olan ilerlemek degil yakaladigimiz ivmeyi arttirabilmektir. oysa 2000-2010 arasinda ivmeyi arttiramadigimiz gibi 2010 sonrasinda mevcut ivmeyi de kaybetmisiz. grafik aslinda sayfalarca anlatmak istedigimi ozetliyor.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap