3 entry daha
  • merak uyandırması doğal bir soru.

    dünyada kütle çekiminin çekirdeğe yani magmaya doğru olduğu kabul edilir. yani çekirdeye kadar hızlanarak serbest düşüş hareketi gerçekleşir.

    merkezi geçtikten sonra çekim kuvveti ters yönde etkilemeye başlar, yani düşüş yavaşlamaya başlar.

    tam diğer noktaya erişildiği anda yerçekimini yeniden hissetmeye başlarsın. bu sefer aksi yönde düşüş gerçekleşmeye başlar.

    a noktasında hız sıfır
    merkezde hız ses hızından yüksek
    b noktasınd ahız yine sıfır.

    yani harmonik hareket 'e düşersiniz. saat sarkacının yaptığı hareket yani.

    gelelim nasıl çıkacağınıza. büyük ihtimalle ses hızını aşacağınız için düşüş sırasında fırıldak gibi dönmeye başlarsınız ve hangi yöne döneceğiniz ise kestirilemez.

    mach sayısı nın üzerindeki hızlarda jiroskopi merkezi falan anlamını yitirebilir yani.

    felix denen herif uzaydan atlayınca hani döne döne düşmüştü bi süre, işte öyle bişey olur.

    ama bunlar gereksiz açıklamalar, çünkü böyle bir deliğin gerçekte var edilmesi durumunda atmosferimiz magmada yoğunlaşıp dünya yüzeyinde ciddi bir açık hava basıncı düşüşü olacağı için muhtemelen hepimiz denge, kulak, nefes alma sorunları hatta belki direkt olarak patlama yaşayacağımızı düşünmekteyim.

    edit v1.00:
    oraya mach sayısı ses hızı falan yazmışım ben, mesajla uyarı aldım. o ses hızı değil limit hız olacak. ama fırıldak gibi dönme mevzuu limit hız için aynen geçerlidir. tabi bu durumda mach sayısı ile ilgili cümle de anlamını yitiriyor. orda mach sayısı falan yok.
    entriciğimi olduğu gibi bırakıyorum ki nereyle ilgili düzeltme yaptığım net anlaşılsın.

    edit v1.01: mevzu o kadar bilinmezlerle dolu ki, sadece ben bisrüsür varsayım ve kabul yaptım. benim "yok diye varsayalım" diye düşündüğüm birsürü şeyi diğer yazarlar yazmış. hava sürtünmesi, alev alma, magmadan yanmadan geçebilme vs.
95 entry daha
hesabın var mı? giriş yap