5 entry daha
  • her ne kadar bu terim napolyon'dan çok sonra türetilmiş olsa da, (nihayetinde modern psikoloji disiplini ölümünden yüz yıl kadar sonra ortaya çıkmıştır) napolyon'un kısa boylu olmadığı çok sonradan anlaşılmıştır.

    fransız devrimi sonrasında ülkedeki birim/ölçüm sistemleri bir hayli karışmıştır çünkü standardizasyon getirmek amacıyla yeni birimler icad edilmiş, hatta bir dönem kilisenin etkisinden kurtulmak için takvimler bile düzenlenmiştir, bu sayede örneğin aylar (yanlış hatırlamıyorsam) 3 hafta ile temsil edilmiştir ki insanlar pazar gününün gerçekten hangi güne denk geldiğini zamanla "kaybedip" kilisenin günlük yaşantıdaki dominant etkisi azalsın. eh, bu durumdan nasibini uzunluk birimleri de almıştır.

    öldüğünde napolyon'un boyu fransız pouce biriminde kayıtlara geçmiştir ancak uzun süre tarihçiler bunu standart ingiliz inch biriminde yorumlamıştır. bu durumda uzun süre adamın boyu 1.57m sanılmış, ancak doğru hesaplamayla 1.68m olduğu ortaya çıkmıştır. (bir pouce 2.71cm, bir inch ise 2.54cm olduğu için hesap karışıyor).

    bu durumda napolyon öldüğünde boyu 1.68'miş, ve araştırmalar o dönem ortalama ingiliz boyu ile aynı (yaklaşık 1.70), fransız boyundan ise uzun (1.60) olduğunu ortaya koyuyor. (üstüne adamın fransız olmaması hepten karıştırıyor meseleyi)

    ama işin ilginç yani, napolyon hayattayken de "le petit caporel" (küçük onbaşı) gibi ifadelerle anılmış. bunun sebebinin napolyon'un yanındaki korumalarının, mareşallerinin vs. hep uzun boylu olduğu, dolayısıyla kendisinin kısa boylu olduğu yanılgısını doğurduğu söyleniyor.

    işin daha da ilginç tarafı, 2007'de yapılan bir çalışma, aslında uzun boylu insanların kısa boylu olanlardan daha fazla "sinirlenmeye yatkın" olduğunu gösteriyor.

    yani önce napolyon'un kısa değil uzun olduğunu kanıtladık. bu yüzden napolyon kompleksinden muaf oldu. sonra uzunların aslında daha sinirli olduğu ortaya çıktı. acaba napolyon'un napolyon kompleksi mi vardı?

    eöö yani napolyon kompleksi uzun olmakla mı ilgili... lan?!
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap