2 entry daha
  • bilim meraklısı, uğraşı veren bir kimsenin twitter hesabı.

    kendisinden #63273540 numaralı entri ile buraya taşınan fizik floodu ile haberim oldu. malum entri çok genel bir başlıkta yer aldığından flooddaki yanlış ve saçmalıkları entri olarak yazamamış, entri sahibine mesaj ile yollamıştım. madem kendisinin adına bir sayfa var burada, o floodun küçük bir kısmında gördüğüm açık yanlışları buraya taşıyayım:

    171 - stephen hawking sicim teorici değil, alakası yok. m teori ile de alakası yok. onlar üzerine söyledikleri sözler vardır ama kendisi o alanda değil. en büyük katkısı karadeliklerin buharlaşacağını öngörmesi. hawking radyasyonu diyorlar buna ve günümüzün en popüler alanlarından biri karadelik bilgi paradoksuna sebep olan bir mevzu. bunlardan hiç bahsetmemiş arkadaş. hawking'i günümüz fizikçileri bu buluşuyla tanıyor, sicimciler başkaları.

    91- 93 : ışınlama olmayacak. evet, bilgi ışınlanabiliyor ama dna ışınlanması vs denmiş, tamamen uydurma. şurda detay var, fiziksel olarak madde ışınlanması imkansız:http://www.sciencemag.org/…ser-star-trek-here-s-why
    ayrıca ilk ışınlama deneyi 1993 yılında değil, 1997'de fotonlarla yapıldı. virüslerin ışınlanmaya çalışdığı da uydurma.

    61: "deney esnasında ilginç bir şey oldu" kısmı da uydurma. bunun öncesinde bahsedilen deney young çift yarık deneyi, ve kuantum teorisinden de eski (1801). fakat bu "bişey oldu" kısmı çok sonra.

    71: masalı örnek de yanlış. çünkü bohr'un correspondence principle'ı var. masa biz bakmasak da orada aslında, tivitte denildiğinin aksine. çünkü çok yüksek kuantum sayılarla işlem yapıldığında kuantum fiziği kanunları klasik fiziğe yakınsıyor. bu yüzden masa var ve bir tane. biz bakmıyorsak yok demek saçmalık. bunun haricinde decoherence dediğimiz kuantum bilginin ve eşfazlılığının kaybolması da o ölçeklerde bir kuantum durumu neredeyse anında klasik fiziğe çökertecektir.

    bakabildiğim çok küçük bir kısımdaki falsolar ve yanlışlar bunlar.

    ekleme: aklıma geldikçe ara ara diğer gördüğüm yanlışları da taşıyacağım buraya.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap