2 entry daha
  • 2. dünya savaşı sonrası çin'de milliyetçi parti ile komünist parti arasında devam eden iç savaş, 1949'da komünist partinin zaferiyle sona ermiştir. tayvan adasına sığınan milliyetçi parti lideri chiang kai-shek olağanüstü hal ilan ederek, adada milliyetçi parti dışında her tür partinin faaliyetlerini yasaklamıştır.

    kuomintang'ın bölgede yaşayan türkic halklar ve müslüman insanlar için ise enteresan bir tarafı vardır. iç savaşta sovyet desteğiyle birlikte doğu türkistan cumhuriyeti kurulmuş ve toprakları dahilinde yaşayan kazak, kırgız, dungan (hui - müslüman çinliler) komünist parti ordusuna karşı savaşmıştır. taipei hükümeti kurulduğu vakit çan kay şek bu halkları etnik azınlık olarak tanımış ve kendisine sığınanlara vatandaşlık vermiştir.

    soğuk savaş nedeniyle batıyla tüm ilişkileri koparan çin'i, 1970'lerin başına kadar birleşmiş milletler'de tayvan'daki bu çin cumhuriyeti temsil etmiştir. 1970'lerde abd'nin pingpong diplomasisi sayesinde çin ile abd ilişkileri düzelmiş; çin halk cumhuriyeti tüm çin'i temsilen birleşmiş milletler'e kabul edilmiştir.

    tek çin politikası uyarınca 1971'de birleşmiş milletlerin çin halk cumhuriyeti'nin kabulü ve çoğu devletin tayvan'ı tanımaktan vazgeçmesi çin cumhuriyetini dış ilişkiler alanında zor durumda bırakmıştır. tayvan 1970'lerden bu yana, bm ve who, unesco gibi çeşitli bm kuruluşlarına yeniden katılabilmek için büyük bir çaba içerisindedir. tayvan, olimpiyatlar gibi uluslararası organizasyonlara ise chinese taipei ismiyle katılmaktadır.

    günümüzde ise, diplomatik olarak çin cumhuriyeti'ni tanıyan çoğu afrika ve orta amerika'daki küçük ülkelerin dahil olduğu 23 ülke vardır. buna karşılık pek çok ülke tayvan'da yarı resmi temsilciliklerle (örneğin, abd amerikan kültür derneği tarafından) temsil edilmektedir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap