• moltke nin türkiye mektupları'nı kaleme alan alman general, lakin söz konusu kitabı yazdığında henüz general değil, çiçeği burnunda bir subaydır. gata kütüphanesi web sayfasından hakkında yaptığımız copy-paste şöylecedir:

    "26 ekim 1800 tarihinde, meklenburg'un parchim kasabasında doğmuştur. l819 yılında danimarka ordusunda subay olmuştur. l822'de almanya ordusunun hizmetine girmiştir. 1835-1839 yılları arasında türk ordusunda askeri öğretmen ve tahkimat uzmanı olarak çalışmıştır. 1858-1888 yılları arasında prusya genel kurmay başkanlığını yapmış ve 1891'de berlin'de ölmüştür. yazar kısa öz geçmişinde, türkiye'de yaşadığı olayları, alışılagelmiş bir askeri dilde;bazen bir seyyah,bir tarihçi, bazen bir asker, bazen de bir coğrafi kaşif gibi kaleme almıştır. eserden de anlaşılacağı gibi iyi bir gözlemcidir.

    moltke, 1835 sonbaharında almanya'dan, istanbul ve atina üzerinden italya'ya seyahat etmek için yola çıkar. bu bölümde balkanlar'da eflak, boğdan, bükreş, sırbistan, bulgaristan'da yerköy,rusçuk ve edirne'den istanbul'a gelişini anlatır. yolculuğu sırasında eflak'ı ve kasabaların içler acısı durumunu, insanların veba hastalığıyla yüz yüze kalmasını anlatmıştır. ayrıca seyahat ettiği bölgenin coğrafi ve askeri durumlarını, yeni orsava paşasını ziyaretini ve burada gördüğü iltifatları anlatmaktadır. türk adetleri gereği tütün ve kahveye burada rastlamıştır."
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap