3 entry daha
  • amerikabant

    gördüğünüz gibi, yazının başlığında iki kelime ortak bir harfle birleşmiş. abant toplantıları yöneticileri de “dinlerarası diyalog ve hoşgörü” toplantılarına kendilerine göre bir âyeti delil getirerek, müslümanların, gayrimüslimlerle ortak bir kelimede birleşmelerinden bahsediyorlar. dayandıkları âyetin meali şöyle:

    “ey habibim, de ki, ‘ey kitap ehli! (yahudi ve hıristiyanlar) bizimle sizin aranızda eşitlik sağlayan (ortak) bir kelimeye gelin: allah’tan başkasına kulluk etmeyelim. o’na hiçbir şeyi ortak koşmayalım. allah’ın dışında birimiz diğerini rab edinmesin.’ eğer onlar, yine yüz çevirirlerse, (onlara) ‘şahit olun ki, biz gerçek müslümanlarız’ deyin.” (âl-i imran sûresi, âyet 64)

    ancak, diyalogda bu âyetin tamamını değil, sadece “ortak bir kelimeye gelin” kısmına kadar okuyup katiyen ileriye geçmiyorlar. sadece baş kısmını okuyup diyorlar ki:

    -gayrimüslimler de allah’a inanıyor biz de. âyet onlarla ortak bir kelimede buluşmamızı emrediyor. bu da ancak diyalogla olabilir.
    iyi de cancâzlarım, bizde “tevhid” inancı var, hıristiyanlarda “teslis.” yani, bizim inancımıza göre allah bir, onlara göre üç. üç ile birin ortası iki. onlar üçü bir eksiltip iki demeli, biz de bire bir daha ekleyip iki demeliyiz ki ortada birleşilsin!.. yoksa nasıl ortak noktada birleşilecek?
    1400 senelik islâmî geçmişte hiçbir islâm âlimi diyalog diye bir şeyden bahsetmemiş. diyalogda karşılıklı konuşma, sohbet etme, yeme-içme var. karşı tarafın islâm’ı kabul etmesi düşüncesiyle konuşmak yasak. o derece yasak ki, diyaloğu böyle bir düşünceyle yapmak, diyalogculara göre “dinsizce bir hareket” sayılıyor. (böyle saydıklarını isbat elbette bize düşer) düşünceleri böyle olduğu halde, diyaloğu ille de yukarda mealini arz ettiğim âyete dayandırmak için 2 mayıs 2004 pazar günü cemal reşit rey’deki salonda söylendiği gibi “islâm’ı tebliğ etmek niçin kötü olsun?” deniliyor. zannedersiniz ki, diyalog toplantılarında tebliğ yapılıyor. asla! madem diyalogda islâm’ı tebliğ var da, niçin ismi tebliğ değil de diyalog toplantıları?

    hayır! islâm’da diyalog yok. peygamberimiz’in yaptığı gibi tebliğ var. hz. resûlullah’ın, rum kralı hirakl’i islâm’a davet mektubunda, yukarda mealini verdiğim âyet yazılıydı. peygamberimiz, diyalogcuların, diyaloğa alet ettikleri o mübarek âyetle islâm’ı tebliğ etmişti. hıristiyanlara, -hâşâ- “siz üç allah inancına sahipsiniz, ama olsun; varlığını kabul ediyorsunuz ya; bu noktada birleşiyoruz” demedi. çünkü âyetin son tarafı müslümanlığı vurguluyor ve kabul etmezlerse, “biz müslümanız” deyip çekilmeyi emrediyordu. diyalog aşkına güllüm-ballım onlarla oturmayı değil.

    eski yök başkanı kemal gürüz, “akıl vahiyden üstündür” dediği için şiddetle tenkit edildi; edilmeliydi de. oysa, abant’ta profesörler tarafından akılla vahye güreş tutturulmuştu. bu da abant’ın başka bir yönü. gürüz tenkit edilirken, abant’ta bunların olduğunu kimse hatırlamadı.
    buna rağmen abant’tan seslenmek yetmedi mi de, bu sene amerikabant toplantısı yapıldı?

    şuna bakın! toplantının ev sahipliğini ve açış konuşmasını cia ajanı, bop’un mimarı ve islâm düşmanı francis fukuyama’ya yaptırmışlar. bu adam, “islâm faşizmi” diye bir suç uydurup, müslümanların bir kısmını bu suçla suçlayarak diyor ki; “ilımlı islâm yanlıları haricindeki tüm kişi ve kuruluşlar zor kullanılarak bertaraf edilecektir.” yani, ortadan kaldırmaya niyetliyiz diyor.

    ne acı ki, bu adam diyalogcuların dilinde, “dünyaca ünlü sosyal bilimci” övgüsüyle anılıyor. diyalogcuları, sırf bu övgüleriyle bile anlamak mümkün. dünyayı ayağa kaldıran bir toplantı olarak gösterdikleri amerikabant toplantısına abd’de o kadar büyük bir ilgi varmış ki(!), 150 kişilik salonda oturacak yer kalmamış. breh breh breh...

    bu abartmaya göre 150 kişi hiçbir şey değil, ama bu 150 kişilik salonun yarısını dolduracak kadar adam zaten türkiye’den gitti. bunları yazan, demek ki, gülünç olacağını da düşünememiş.

    bu toplantıların tam isminin, “dinlerarası diyalog ve hoşgörü” olduğunu hatırlayalım ve hoşgörüyle dolu bir diyalogcunun yazı başlığını okuyalım: “diyalog düşmanları çatlasın.”

    zinhar yanlış anlaşılmaya; çatlamasını istedikleri kimseler, gayrimüslimler falan değil, diyaloğun yanlışlığını dile getiren müslümanlar, siz, biz...

    _____________

    (bkz: ali eren)
    6 mayis 2004 pesembe

    (bkz: buyuk ortadogu dini)
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap