18 entry daha
  • varlığı 1980'lerin sonuna kadar amerikan hükümeti tarafından inkar edilmiş, bu sebeple de "no such agency" ve "never say anything" isimleri ile anılmıştır (doğru açılımı "national security agency" tabii.) ancak 1984 yılında james bradford'ın nsa'in tarihini anlatan ve o günkü durumunu gözler önüne seren "the puzzle palace" kitabı yayımlandıktan sonra (2000 yılında da nsa serisinin devamı olarak "body of secrets"' ı yayımladı) nsa denen kuruluşun adı sanı şu yüzüne çıkmış, nsa kavramı amerikan popüler kültürüne girmiş oldu. nsa'ın varlığını inkar etmeye devam etmek hükümeti oldukça gülünç bir duruma düşürdüğünden sonunda 1988'de varlığı kabullenilmiştir. filmlerde gördüğünüz istihbarat örgütleri gibi çalışmaz, öyle james bond türü casusları yoktur, bütün işi elektronik yöntemlerle dünyanın her köşesindeki türlü iletişimlere kulak kabartmak, göz gezdirmek, davetsiz misafir olmak, bir de şifre yazmak ve şifre kırmaktır. (bkz: kriptoloji) bu sebeple de nsa dünyada en çok matematik doktoralı çalışanı barındıran kuruluştur.

    hem elindeki imkanlar (bkz: echelon), hem bütçesinin büyüklüğü (kesin rakam bilinmiyor, fakat en iyi tahminler cia'in 7 katı civarında - yaklaşık yıllık 15 milyar dolar civarında olduğu ki bu da türkiye'nin toplam savunma bütçesinden yüksektir), hem de etki alanı açısından abd'nin ve de dünyanın en önemli istihbarat teşkilatıdır. başında her zaman bir korgeneral ya da koramiral bulunur, fakat üst rütbeli subaylar arasında tercih edilen bir görev değildir bu, hem fazla stresli, hem politik açıdan fazla tehlikeli (yanı bir sorun çıkarsa başlarının yanma ihtimali çok yüksek), hem de dead end tabir edilen, "kariyerinizin sonuna geldiniz, genelkurmay başkanlığı'nı veya kuvvet komutanlığını unutabilirsiniz" manasını taşıyan bir pozisyondur çünkü nsa başkanlığı.

    ayrıca good will hunting filminde matt damon'ın meşhur monologuna konu olan kurumdur (hani bir iş görüşmesine gider, işverenin "kendine sorduğun asıl soru, 'niçin nsa'de çalışmalıyım?' değil, 'nsa'de çalışmamak için ne gibi bir mazeretim olabilir?' olmalı" lafı üzerine "sizin için çalışmamak için ne gibi sebeplerim mi var? durun, bir düşüneyim..." diye başlayıp 5 dakika döktürdüğü, oscar'a göz kırpan soliloquy.)

    teorik olarak "directorate of central intelligence"'a bağlı olsa da pratikte bağımsız bir kurum gibi hareket eden nsa'in merkez binası fort meade, maryland'dadır (washington dc'nın arabayla yaklaşık yarım saat kuzeyinde.) baltimore havaalanına yolunuz düşerse, i-95'ten havaalanı yönündeki tali yola kıvrıldığınız anda tam arkanızda kalır.

    2001 ilkbaharında abd ile çin arasında orta çaplı bir diplomatik kriz yaşanmıştı, bilmem hatırlar mısınız? (hatırlamamanız doğal, 19 şubat krizinin patlamasından hemen sonraydı, elalemin entrikalarıyla ilgilenecek durumumuz yoktu pek.) sözde donanmaya bağlı ep-3 tipi bir amerikan askeri uçağı çin halk cumhuriyeti tarafından çin hava sahasını işgal etmekle suçlanmıştı (abd "uluslararası hava sahasındaydık" demişti tabii), ep-3'u yakın takibe almış olan çin savaş uçağının pilotunun fazla agresif davranması sebebiyle bir kaza yaşanmıştı, amerikan uçağı çin'e zorunlu iniş yapmak zorunda kalmıştı, mürettebat esir alınmıştı, sonunda birkaç haftalık pazarlıktan sonra serbest bırakılmışlardı, falan filan. o olayda herkesin bildiği, fakat kimsenin söylemediği, o uçağın nsa'ın en ileri casusluk uçağı, mürettebatın da tümünün nsa çalışanları olduğuydu. zaten çinlilerin o kadar olay çıkartmasının, müzakereleri uzattıkça uzatmasının sebebi de, ep-3 uçağını incelemek için zaman kazanmak istemeleriydi (reverse engineering konusunda çinlilerin üstüne yoktur casusluk aleminde.)

    daha yazacak çok şey var, fakat 5 dakika önce evimin üstünde bir siyah helikopter dolaşmaya başladı. sağ cephesinde "midwestern electric and telephone co." yazıyor, ama içerden dürbünle beni gözetleyen nsa şapkalı adam beni hafiften korkutuyor açıkçası.
    nsa merkez binasının resmini görmek isteyenlere:

    http://www.fas.org/irp/facility/nsaftmed.htm

    (baktıktan sonra bilgisayarınıza format atmayı unutmayın, durup dururken başınıza bela almayın.)
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap