2 entry daha
  • guzel bir duzene vesile olabilir. nacizane bir kac sey yazmak istiyorum.

    maalesef dinin bizzat politika ve siyaset icerisinde en onemli arac haline gelmesi insanlarin din algilarini cok degistirdi. artik namaz kilan adamin akpli veya siyasal islamci, kilmayanin din dusmani kabul edildigi zamanlardayiz ki bu zaten bizzat selefi dusuncenin temellerini saglamlastiran ayni zamanda toplumsal kutuplasmayi arttiran bir sey. biz, turkiye olarak farkliydik. dunyanin butun musluman cogunluklu ulkelerinden cok farkliydik. ama git gide benzedik. kendi modelimiz yerine malezya modeline benzedik. siyasal islamcilar, bu sistem kendilerine yaradigi icin bunun guzel goruyor olabilirler. ama bu, toplumu bizzat bir daha birlesemeyecek noktalara goturen kritik adimlardan biriydi. ve basarili oldu.

    bu karari alan suser kardeslerime sunu soylemek istiyorum. lutfen kendinizi baski altinda hissetmeyin. namaz kilmak islam dininin bir ibadeti ve hayati duzenleyecek sekilde gerceklestirilirse insana huzur veren bir eylem. kilmadiginizda kafir degildiniz. kilmaya basladiginizda da cennetlik olmayacaksiniz. sadece, bu dunyada iyi insan olmak ve bunun odulunu almak icin ahirete kadar beklerken gelecekte yapacaginiz iyiliklerin hazzini simdiden hissettiren bir eylem, inandiginiz ve tek yaratici olan allah'in nimetlerine sukuru de iceren, kotuluklerden sakinmak icin siginilan bir kapi, insani mutlu hissettiriyor.

    ornek vermek icin soyluyorum. ataturkcu bir anlayisim var, laikligin onemini hep savundum bu gunlerde bir kez daha gozlerimle goruyorum. yani demek istedigim, son yillarda bizzat toplumu kutuplastiran "ya onlardansin ya bunlardan" mantigindan etkilenmeyin. namaz sizin, bizzat sizin ibadetiniz. insanlarin sizi namaz kiliyor diye kucuk gormesi veya buyutmesi ne gururunuzu kirsin ve kibirlendirsin. bu sizin ibadetiniz, eger bu ibadetten dolayi birisi veya birileri sizi degisik goruyorsa (olumlu veya olumsuz) zaten o ortamdan uzak durmak gerekli, ruh sagliklari pek yerinde olmayabilir.

    bu basit bir ibadet ya. farzlari kilsan gunde toplam 15 dakikani alacak, gun icinde bir katoligin veya ortadoksun kiliseye girip dua etmesi gibi, aslinda hicbir siyasi gayesi olmayan bir ibadet.

    eger bunun farkina varmazsa insan, memlekette cogunlugun yaptigi gibi ki vakit arasi yemedigi bok kalmayip onlari cesitli bahaneler (fetvalar) ile masum gosterip ibadet ettigine inanmaya baslar ve kotu bir insan olursun.

    cevrenizini iyi bir insan oldugunu dusunmenizi istiyorsaniz sadece cikariniz olanlarin degil olmayanlarin da iyi bir insan oldugunuzu dusunmesi gerekiyor. bu yuzden, nacizane, ibadeti yaparken herhangi bir dunya cikarini gozetmeden, "dur sefim, amirim surda kiliyor bizi de gorsun" anlayisindan uzak, sadece kendinizi huzurlu hissetmek icin ibadeti yerine getirmeniz. alnin bir kez secdeye degisi bile mutlu ettiriyor o zaman insani. farkli insanlarla herhangi bir cikar iliskisi olmadan yanyana saf tutmak gonlu bir hos hissettiriyor.

    allah kabul etsin.
hesabın var mı? giriş yap