4 entry daha
  • orijini kırşehir'in kaman ilçesi olan ceviz türüdür. kaman-1, kaman-2, kaman-3, kaman-4, kaman-5 ve göçmen olarak isimlendirilen çeşitleri vardır.

    (bkz: https://www.cevizfidani.com.tr/…1-ceviz-fidani.html)

    bozcaada'da bir bağım vardı. yanındaki araziyi aldım ve buraya da meyve bahçesi yapayım dedim. yaptım. ceviz fidanları da diktim. istanbul'dan getirdim fidanları. fidancının tavsiyesiyle tabi. şebin ve kaman cevizinden bahsetti. şöyle güzel böyle yahşi dedi. iyi onlardan da olsun dedim. fidanları diktik.

    aradan yıllar geçti. ceviz ağaçları serpildi büyüdü. kaman cevizlerinden iki tanesi, şebin cevizinin hepsi bozcaada iklimine dayanamadı. bir kaman öbürlerinin yaşamını da üstlenmişcesine dallandı budaklandı. o dallandıkça ben keyiflendim. bu ara her gördüğüm cevizin meyvesini saksıda büyüttüm ve bozcaada'ya diktim. onlar da büyüdüler. yaklaşık 20 civarında ceviz ağacım oldu. diğerlerinin ne cevizi olduğunu bilmiyorum. ama bir tanesini biliyorum. o kaman cevizi. üç metreye kadar boylandı. bizim ne olduğu belirsiz cevizler 10-15 tane ürün verirken meşhur kaman cevizi hepsinden boylu poslu olduğu halde her yıl istikrarlı olarak en fazla 3-4 tane ceviz veriyor.ben de onunla her sonbaharda konuşuyorum; "yakışır mı koskoca kaman cevizine? bak ne idüğü belirsiz cevizler senden daha fazla veriyor, hadi bakalım seneye göreyim seni" diyorum. gelecek bahara kalıyor ümitlerim.

    kaman cevizi diye fidanlar satılıyor. bizler de alıyoruz bunları. dikeceğimiz yerin koşulları bu cins fidanların hem ömrünü hem de verimini belirliyor. şimdi arazimin bulunduğu il dışından fidan dikmiyorum. dikildiği doğa koşulları ile barışık olmalı ağaç cinsleri diye düşünüyorum.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap