4432 entry daha
  • her şeyden önce, beni bu yola sokan başlıktır.
    buradan okuya okuya şevklendim, kendimi gaza getirip bu yola girdim.

    belki ben de birilerine yardımcı olurum, ve kendi şevkimi kaybetmeyeyim diye yazıyorum.
    bu kararı vereli 1 ay oldu öncelikle.
    durduk yere, "bıraksam mı?" dedim, ama "evet" diyemedim, bakarız diye diye geçti zaman. ama gördüm ki kendi kendimi sigara içmekten soğutmuşum, 1,5 paket yerine 15 tane içer olmuşum, daha da azalır olmuş, dedim ki "ben bu işi yaparım."

    resmen sigarayı bıraktıktan sonra yaşayacağım yeni hayatın hayalini kurdum, nefes kesilmesi yok, koşarken tıkanmak yok, düşünsene.
    3-5-10 iyice azalttım derken, sigara paketinin üstünde gördüm ve 171'i aradım.
    5-10 dakika konuştuk ve bana hekim kontrolu önerdiler. gittim, maalesef ki ya ilgisiz birisiydi ya bilgisiz, günahını almak istemiyorum.

    ben: canım sigara içmek istediğinde napmamı önerirsiniz?şeker, yiyecek, kuruyemiş vs?"
    doktor: içmeyin.

    bu müthiş öneriyle başetmem imkansızdı, o yoldan vazgeçtim, çıktım gittim.
    champix ilacını aldım, başladım ve 3. gün olmuştu ki hasta oldum, bu sebepten ilacı bırakmak zorunda kaldım.
    bu arada bazı günler 3, bazı günler 15 içmeye devam ediyorum.

    3 gün önce bütün bu fikirleri kenara koydum, elektronik sigara aldım. ne ekşi'de, ne türkiye'de pek adı geçmeyen ama yabancı sitelerde oldukça önerilen bir ürün: v2 cigs starter kit. %1,2 nikotin oranı var, aroma vs. yok.

    bu sigaraya başladığım andan beridir sigara içmiyorum. ama artık onu da içmiyorum. (şunu eklemezsem olmaz: e-sigarayı içmesem bu durumda olmazdım, "nasıl olsa e-sigara var, çok canım çekerse onu içerim" diye düşünmesem sigara içmeyi bırakamazdım hakkını yemeyeyim.) bu da allen car videoları ve türkçe versiyonları sayesinde diyebilirim.
    şimdi gidişatı yazıyorum;

    1. gün: e-sigara varken sigara içmemek sorun olmadı, aklıma geldikçe e-sigaradan 2 fırt çektim gayet güzel geçti.
    2.gün: sigarasızlık hala problem değil, mutluyum sadece fazla yiyorum o kadar.
    3. gün: e-sigara da yok, sigara da. akşamüstüne kadar problem yok, aklıma geliyor, sabrediyorum gidiyor. "gayet kolay geçiyor, düşündüğüm gibi değilmiş" diyordum ki..

    ama şu an, eve geldiğimden beri yataktayım, uykum var, halsizim, canım deli gibi sigara istiyor, yoksunluk sendromu belirtileri yaşıyorum, depresyona girmekten korkuyorum.
    boşverip bi sigara içeyim diye düşünsem, canım çekiyor ama içmek istemiyor gibiyim, çok garip bu hal. e-sigara içiyim desem, 72. saatte nikotin vücüttan çıkıyor, tekrar bi fırt bi fırt derken yeniden girsin istemiyorum, çelişkiler içinde yüzüyorum.
    en zoru ve komiği de kendimize o kadar çok rutinler yaratmışız ki, bunların içinde boğuluyorum şu anda. arabaya bindin sigara yak, dersten çıktın yak, sıra bekliyosun yok, film bitti sigara zamanı, kız arkadaşını al, sigarayı yak. şaka gibi, bütün bu oluşturduğumuz rutinler sonradan düşman oluyor, sigaradan çok daha zor bu rutinleri bırakmak.

    umarım çok uzun sürmez bu durum ve uzun zaman sonra gelip "hala içmiyorum, o gün bitti bu iş." diyebilirim.

    edit: 4. gün sorunsuz geçti, 5'e girdik.
    motivasyon için ios'e 3 uygulama önereyim, 3'ü de aynı işlevi görüyor çok küçük farklar var: "quit pro" "sigarayı bırak" "quitnow!"
    bu uygulamalarla kaç gündür içmediğinizi, bu sürede vücudunuzda nelerin yaşandığını,yenilendiğini, ne kadar paranızın cebinizde kaldığını vs görüp, motive oluyorsunuz, çeşitli bildirimlerle de bu destekleniyor. bence indirmeye değer.

    yarın 1. hafta olacak, bu bile inanılmaz geliyor bana, 12 sene sonunda bıraktım ve 1. haftasındayım.
    evde boş oturmak en zoru, el sürekli yana gidiyor çünkü. ben bunu kindle e-kitap okuyucusu alarak ve kendimi e-kitaba vererek aşmaya çalışmaya karar verdim,ama kitaba zaman yoksa da aktif olmak lazım.

    17.gün editi: haberler güzel, arkadaşlar hepsinden önce şunu söyleyeyim "sigara bırakmak çok zor iş" olayı tamamen y-a-l-a-n. sizi kandırıyorlar. sigarayı bırakmak da kolay. zor değil.
    24 saatin içinde bazen 1 bazen 2 kez beyninden gelen "hadi sigara iç" saldırısını "hayır." diye kestirip atıyorsun, geçiyor.
    12 sene sonunda sigarasız 17. günüm. ilk defa 7 km yürüdüm, eskisi gibi tıkanmak yok, sabah ağzımda iğrenç koku yok. müthiş bir şey sigarayı bırakmak.

    4 haftayı devirdim editi: hiç zor değil, gün geçtikçe kolaylaşıyor arkadaşlar, kimse "zor" diye baştan kısıtlamasın kendini. kendinize en büyük iyiliği yapacaksınız, bırakın şu sigarayı siz de.

    40 günü geçti: rahatım, eskisi gibi aklıma gelmiyor. gün geçtikçe kolaylaşıyor hala. mutluyum, verdiğim en iyi karardı.

    3. aya girmek üzereyim, hiç içmedim ama eski rahatlık yok nedense. her dakika değil ama bir an geliyor, elini sigaraya uzatasın geliyor, eğer uzatmazsan 2 dakika sonra geçiyor bunu bilmek çok ama çok önemli.
    dün gece rüyamda içtim, çok garip geldi zevk vermedi rüyamda bile.
    iğrenç bir şey bu bağımlılık, ne düzeyde olursa olsun. ama sigarayı bırakmanın kazançlarını,avantajlarını, hayatı kazandığınızı asla aklınızdan çıkarmayın, eliniz sigaraya uzanırsa bunları aklınızdan üst üste geçirin, kolay değil ama zor hiç değil.
    3. ayı da deviricem inşallah. geçiçek bunlar.

    5.ay olacak editi: 15 gün kadar önce sadece 2 fırt çektim. çok korkmuştum 1 fırtın gerisi gelecek diye, gelmedi. çok mutluyum, gerisi gelmedi 2 fırtla kaldı.

    7.ay editi:
    öncelikle, bu entry sayesinde sigarayı bıraktığını söyleyen bir arkadaşın mesajını aldım, bu inanılır gibi değil, müthiş bir motivasyon oldu benim için.
    lütfen siz de kendinize inanın, bırakmak kolay, atlatmak kolay, gerisi güzel. tekrarlıyorum: "verdiğim en iyi karardı."

    1. yıl editi:
    1 yıl oldu sonunda, çok mutluyum.

    2022 editi: çok şükür hiç içmedim, 5 yıl oldu, 6 olacak, çok mutluyum.
13997 entry daha
hesabın var mı? giriş yap