• bu bir teşekkür yazısıdır. olayın başlangıcı için şuna göz atınız; (bkz: #60932733)

    ilk yazıdan haberdar olmayanlar için geçtiğimiz yılı özetleyerek başlıyorum.

    köy okulunda öğretmenlik yapıyorum ve çocuklara sıfırdan satranç öğrettim. iş bankası, kocaeli belediyesi ve sizlerin sayesinde bir satranç sınıfı oluşturduk. köyde önceleri kumar olarak algılanan bu oyun artık her evde oynanır hale geldi.

    taşların hareketleri ve belirli şeyleri çocuklara vermek kolay oldu fakat bir yerden sonra okuma yazma problemleri ve yetersiz kelime dağarcıkları öğrenmeye engel oldu. çocuk daha akıcı yazı yazamıyorken notasyon baya bir vaktimizi aldı. elimizde bulunan çocuklar için satranç kitapları onlara oldukça karmaşık geliyor. adam türkçeyi sadece okulda öğretmeniyle konuşuyor. kendi arasında, evde, sokakta hep kürtçe konuşuyor. etrafında türkçe hiçbir şey yok. ben okuma yazmayı tabelalardan öğrendim. köyde tabela yok. neyse uzatmıyorum işleri zor yani çocukların.

    geçtiğimiz sene çeşitli nedenlerden dolayı turnuvaya katılamamıştık. çocuklar çok üzülmüştü. sene başından beri satrançta daha derin konulara girmeye çalıştım. çocuk daha ispanya'nın hangi kıtada olduğunu bilmezken ispanyol açılışını öğrendi mesela.* karşılıklı oturup notasyonlu saatli oynamaya başladılar. video

    geçtiğimiz günlerde ilk turnuvamıza katıldık. şanlıurfa'da yapılan turnuvaya altı öğrencimizi götürdük. köye 150 km uzaklıkta fakat üç öğrenci ilk kez şanlıurfa'yı gördü. ilk kez bir alışveriş merkezi gördüler. ilk kez yürüyen merdivene bindiler. onlar için dikkat dağıtan birçok şey vardı orada.

    ilk turda üç öğrencimiz maçlarını kazandı. ikisi özel okuldan gelen öğencileri yendi. hatta birisi maçtan 5-10 dakika önce notasyon bilmeyen rakibine notasyon anlatıyordu.

    ilkinci turda furkan yine kazandı. 2 de 2 yaptı ve üçüncü turda 1200 ukd puanlı rakibiyle ikinci masada oynayacaktı. kaybetti ve günün 3 te 2 yapan tek ismi oldu. ilk gün galip gelemeyen öğrencimiz kalmadı. ilk turnuvalarına göre iyi iş çıkardılar.

    ikinci güne kötü başladık furkan yine kaybetti 4 te 2 oldu ve madalya şansımız kalmadı. bir kale öndeydi fakat vezir uyudu. baya bir üzüldü.

    sonuçta madalya alamadık. ama çocuklar ilk kez tanımadıkları birileriyle satranç oynadılar. köyden olmayan birlerini yenebildiklerini gördüler. aslında çoğu oyuncudan daha çok şey bildiklerini farkettiler. baştan sona bir maçı notasyon yaparak kaydettiler. ilk kez hamburger yediler. ilk kez 12 d film izlediler.

    turnuva sonucu;
    ender 6 maç 3 galibiyet
    ercan 6 maç 3 galibiyet
    furkan 6 maç 3 galibiyet
    ferhat 6 maç 2 galibiyet
    mustafa 6 maç 2 galibiyet
    sabri 6 maç 2 galibiyet

    sırada ilçe turnuvası var. il merkezine göre seviye çok daha aşağıda olacak. madalya kokuyor.

    fotoğraflar;
    turnuva hazırlık
    turnuva
    turnuva
    ilk tur ferhat
    furkan mat ediyor
    foto
    12d
    furkan 3. tur
    ferhat 3. tur
    kahve keyfiii
    ferhat birazdan yenilecek
    katılım belgelerimiz
    emperyalizm

    bu çocukların birer satranç oyuncusu olmasında en az benim kadar sizin de emeğiniz var. sayenizde okulumuzun 5 adet satranç saati var. koca şanlıurfa'da bile turnuvada saat eksiği vardı ama bizim 250 nüfuslu köyümüzde her şeyimiz tam. hepinize tekrardan teşekkür ediyorum. bir sonraki turnuvada görüşmek üzere.

    edit: ilk entry kıvanç haznedaroğlu ile iletişime geçmeme vesile oldu. kendisi okulumuza bir ziyarette bulunacağını söyledi. kasım ayında gelecek aksilik olmazsa. ayrıca çocukları şubat ayında antalya'da düzenlenecek olan yaş gruplarına da gönderebileceğini söyledi. benim için bile heyecan verici bir şey. çocukları siz düşünün. teşekkürler ekşi sözlük.

    edit2: diğer satranç olayları için;

    (bkz: #67101086)
    (bkz: #60932733)
    (bkz: #66021437)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap